Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zgłoszony w listopadzie 2020 r. projekt zmiany ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych jest nadal procedowany. Jakie są najważniejsze planowane zmiany?
Jak wskazują autorzy projektu w jego uzasadnieniu do najważniejszych planowanych zmian zaliczyć należy:
Przypominamy, że więcej szczegółowych informacji na temat planowanych zmian znajdziesz w materiale w Strefie Managera dostępnym pod adresem:
Pełen tekst projektu ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw:
https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12340104/katalog/12736140#12736140
Przeczytaj także
Ogłoszono projekt rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności, który wprowadzałby wykaz substancji innych niż witaminy i składniki mineralne zakazanych w produkcji środków spożywczych.
Nowe przepisy mają m.in. ujednolicić i uprościć sposób prowadzenia dokumentacji oraz formalności związane z wpisem do rejestru działalności regulowanej, co ma przyczyniać się do polepszenia sytuacji producentów win, a także ułatwić podejmowanie takiej działalności przez nowych producentów.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi złożył projekt nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw. Zgodnie z informacją zamieszczoną w Biuletynie Informacji Publicznej Rady Ministrów celem planowanych zmian jest przede wszystkim zwiększenie efektywności nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych.