Nowelizacja ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych - kolejny etap procedury
Kategoria: Prawo Żywnościowe
17.01.2022
Zgłoszony w listopadzie 2020 r. projekt zmiany ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych jest nadal procedowany. Jakie są najważniejsze planowane zmiany?
Jak wskazują autorzy projektu w jego uzasadnieniu do najważniejszych planowanych zmian zaliczyć należy:
- "doprecyzowanie zasad kontroli sprzedaży żywności prowadzonej na odległość, w szczególności za pośrednictwem internetu (wprowadzenie instytucji anonimowego pobrania próbki),
- dostosowanie funkcjonowania IJHARS do obowiązujących wymagań w zakresie ochrony danych osobowych (uwzględnienie wystąpienia Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych z dnia 6 kwietnia 2020 r., znak: DOL.413.5.2020),
- uzupełnienie definicji artykułów rolno-spożywczych o pasze przeznaczone dla zwierząt domowych (w celu uniknięcia wątpliwości interpretacyjnych co do możliwości stosowania w tym zakresie przepisów ustawy),
- objęcie kontroli w obrocie detalicznym okresowym imiennym upoważnieniem do przeprowadzania kontroli,
- umożliwienie kontroli działalności zakładów żywienia zbiorowego poprzez zakup kontrolny produktu (z ujawnieniem tożsamości i okazaniem upoważnienia do kontroli po otrzymaniu zamówionej potrawy/produktu),
- możliwość uzyskania pomocy Policji w toku kontroli prowadzonych przez organy IJHARS,
- wyraźne wskazanie na możliwość pobierania przez organy IJHARS próbek do kontroli oznakowania,
- umożliwienie organom IJHARS wykonywania fotografii kontrolowanych artykułów rolno-spożywczych,
- umożliwienie sporządzania protokołu z kontroli w więcej niż w jednym egzemplarzu,
- wprowadzenie dodatkowego szczególnego trybu uzupełniania ustaleń kontroli prawidłowości dokonanych transakcji finansowanych z Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji, realizowanych w ramach Wspólnej Polityki Rolnej,
- umożliwienie podawania przez organy IJHARS do publicznej wiadomości informacji o wynikach kontroli, niezależnie od obligatoryjnego upubliczniania informacji zawartych w decyzjach administracyjnych dotyczących artykułów rolno-spożywczych zafałszowanych,
- przyznanie IJHARS możliwości stosowania sankcji w związku z realizacją nowych zadań związanych z nadzorem nad wprowadzaniem do obrotu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością”.
Przypominamy, że więcej szczegółowych informacji na temat planowanych zmian znajdziesz w materiale w Strefie Managera dostępnym pod adresem:
https://foodfakty.pl/nowelizacja-ustawy-o-jakosci-handlowej-artykulow-rolno-spozywczych-jakie-zmiany-przewiduje-projekt-abstrakt-artykulu
Pełen tekst projektu ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw:
https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12340104/katalog/12736140#12736140
Wybierz obszar:
Prawo żywnościowe
Autor: Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Przeczytaj także
-
14.01.2022
Ogłoszono projekt rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności, który wprowadzałby wykaz substancji innych niż witaminy i składniki mineralne zakazanych w produkcji środków spożywczych.
Czytaj więcej
-
12.01.2022
Nowe przepisy mają m.in. ujednolicić i uprościć sposób prowadzenia dokumentacji oraz formalności związane z wpisem do rejestru działalności regulowanej, co ma przyczyniać się do polepszenia sytuacji producentów win, a także ułatwić podejmowanie takiej działalności przez nowych producentów.
Czytaj więcej
-
04.01.2021
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi złożył projekt nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw. Zgodnie z informacją zamieszczoną w Biuletynie Informacji Publicznej Rady Ministrów celem planowanych zmian jest przede wszystkim zwiększenie efektywności nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych.
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: