Od 1 stycznia 2023 r. będą obowiązywać nowe limity THC w środkach spożywczych. Dotyczy to m.in. nasion konopii oraz oleju z nasion konopii.
Podstawa prawna
Podstawą prawną zmiany jest rozporządzenie Komisji (UE) 2022/1393 z dnia 11 sierpnia 2022 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów delta-9-tetrahydrokannabinolu (Δ9-THC) w nasionach konopi i produktach z nich uzyskanych. Na mocy niniejszego rozporządzenia zmianie uległo rozporządzenie nr 1881/2006. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.
Istota regulacji
Wprowadzenie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych w przypadku THC nie stanowi nowości, ponieważ we wcześniejszych regulacjach takie limity były określone. Obecna nowelizacja dotyczy zmiany poziomów ekwiwalentów delta-9-tetrahydrokannabinolu (Δ9-THC). W przypadku nasion konopii najwyższy dopuszczalny poziom (mg/kg) będzie wynosił 3,0, podobnie jak w przypadku zmielonych nasion konopii, (częściowo) odtłuszczonych nasion konopi i innych produktów przetworzonych/uzyskanych z nasion konopi z wyjątkiem oleju z nasion konopii. Dla tego ostatniego, najwyższy dopuszczalny poziom wynosi 7,5 (mg/kg). Jak podkreślił ustawodawca unijny w motywie 5 rozporządzenia 2022/1393, „Ponieważ kwas delta-9-tetrahydrokannabinolowy (Δ9-THCA) może zostać przetworzony na Δ9-THC w procesie obróbki, najwyższe dopuszczalne poziomy powinny zostać ustalone jako suma Δ9-THC i Δ9-THCA, wyrażona w ekwiwalentach Δ9-THC.”, co stanowi jeden z powodów uchwalenia zmiany.
Wejście w życie i okresy przejściowe
Zgodnie z art. 2 rozporządzenia 202/1393 „Środki spożywcze wymienione w załączniku, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2023 r., mogą pozostać w obrocie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do spożycia.”. Rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu, tj. dnia 1 września, natomiast rozpoczęcie jego stosowania rozpocznie się od dnia 1 stycznia 2023 r.
Pełen tekst rozporządzenia 2022/1393 dostępny jest pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32022R1393&qid=1660306336114
___________________________
Obok systemów certyfikacji żywności takich jak rolnictwo ekologiczne można wyróżnić również szczególne kategorie żywności czego przykładem są m.in. suplementy diety, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego czy żywność bezglutenowa. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zapisz się na szkolenie online!
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/