Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

THC - najnowsze limity w środkach spożywczych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Od 1 stycznia 2023 r. będą obowiązywać nowe limity THC w środkach spożywczych. Dotyczy to m.in. nasion konopii oraz oleju z nasion konopii.  

Podstawa prawna 

Podstawą prawną zmiany jest rozporządzenie Komisji (UE) 2022/1393 z dnia 11 sierpnia 2022 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów delta-9-tetrahydrokannabinolu (Δ9-THC) w nasionach konopi i produktach z nich uzyskanych. Na mocy niniejszego rozporządzenia zmianie uległo rozporządzenie nr 1881/2006. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. 

Istota regulacji 

Wprowadzenie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych w przypadku THC nie stanowi nowości, ponieważ we wcześniejszych regulacjach takie limity były określone. Obecna nowelizacja dotyczy zmiany poziomów ekwiwalentów delta-9-tetrahydrokannabinolu (Δ9-THC). W przypadku nasion konopii najwyższy dopuszczalny poziom (mg/kg) będzie wynosił 3,0, podobnie jak w przypadku zmielonych nasion konopii, (częściowo) odtłuszczonych nasion konopi i innych produktów przetworzonych/uzyskanych z nasion konopi z wyjątkiem oleju z nasion konopii. Dla tego ostatniego, najwyższy dopuszczalny poziom wynosi 7,5 (mg/kg). Jak podkreślił ustawodawca unijny w motywie 5 rozporządzenia 2022/1393, „Ponieważ kwas delta-9-tetrahydrokannabinolowy (Δ9-THCA) może zostać przetworzony na Δ9-THC w procesie obróbki, najwyższe dopuszczalne poziomy powinny zostać ustalone jako suma Δ9-THC i Δ9-THCA, wyrażona w ekwiwalentach Δ9-THC.”, co stanowi jeden z powodów uchwalenia zmiany. 

Wejście w życie i okresy przejściowe 

Zgodnie z art. 2 rozporządzenia 202/1393 „Środki spożywcze wymienione w załączniku, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2023 r., mogą pozostać w obrocie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do spożycia.”. Rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu, tj. dnia 1 września, natomiast rozpoczęcie jego stosowania rozpocznie się od dnia 1 stycznia 2023 r.  

Pełen tekst rozporządzenia 2022/1393 dostępny jest pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32022R1393&qid=1660306336114 

___________________________

Obok systemów certyfikacji żywności takich jak rolnictwo ekologiczne można wyróżnić również szczególne kategorie żywności czego przykładem są m.in. suplementy diety, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego czy żywność bezglutenowa. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zapisz się na szkolenie online!

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alert NDP Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.