Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zmiany w warunkach bezpieczeństwa produktów w UE - projekt rozporządzenia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Opakowania, Prawo Żywnościowe

Opublikowano projekt rozporządzenia w sprawie ogólnego bezpieczeństwa produktów w UE. Ma ono szczególne znaczenie m.in. dla sprzedaży internetowej oraz nadzoru nad obrotem produktami na rynku unijnym.

Propozycja zmian opiera się na założeniach „Nowego programu na rzecz konsumentów - Poprawa odporności konsumentów na potrzeby trwałej odbudowy”.

Tekst komunikatu dostępny jest pod adresem: 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020DC0696&from=EN 

Projekt nowego rozporządzenia dostępny jest pod adresem:

https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/gpsr_proposal.pdf 

Nowelizacja przepisów dotyczących bezpieczeństwa produktów w Unii Europejskiej ma opierać się na realizacji czterech celów, które zmierzać będą do realizacji postanowień programu na rzecz konsumentów. Jak wskazują autorzy projektu, celem zmian jest:

  • aktualizacja i modernizacja ogólnych ram bezpieczeństwa produktów niebędących żywnością;
  • zachowanie roli prawodawstwa jako sieci zabezpieczeń dla konsumentów;
  • dostosowywanie przepisów do wyzwań związanych z nowymi technologiami i sprzedażą online;
  • zapewnienie uczciwej konkurencji dla przedsiębiorstw. 

Nowe przepisy mają zastąpić obecnie obowiązującą dyrektywę 2001/95/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 grudnia 2001 r. w sprawie ogólnego bezpieczeństwa produktów. 

Tekst skonsolidowany dyrektywy 2001/95/WE dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A02001L0095-20100101 

Jednocześnie, nowe rozporządzenie ma zapewnić kontynuację poprzednio obowiązujacych przepisów oraz gwarancji i ochrony, jaką zapewniała konsumentom dyrektywa 2001/95/WE. Wśród najważniejszych z nich autorzy projektu wskazują 3 następujące elementy:

  • zapewnienie konsumentom dostępu do „bezpiecznych” produktów;
  • ustalanie konkretnych obowiązków dla podmiotów gospodarczych;
  • uwzględnienie przepisów dotyczących rozwoju standardów w celu realizacji ogólnych wymogów bezpieczeństwa. 

Wprawdzie niniejsze przepisy nie odnoszą się bezpośrednio do żywności, jednakże ze wielu przypadkach, producenci żywności mogą być zobowiązani do ich przestrzegania, np. w sytuacji, kiedy do żywności planują dodawać produkt niebędący żywności w postaci zabawki etc.

Link do projektu dostępny jest pod adresem:

https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/gpsr_proposal.pdf 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Opakowania Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.