Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiany w warunkach bezpieczeństwa produktów w UE - projekt rozporządzenia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Opakowania , Prawo Żywnościowe

Opublikowano projekt rozporządzenia w sprawie ogólnego bezpieczeństwa produktów w UE. Ma ono szczególne znaczenie m.in. dla sprzedaży internetowej oraz nadzoru nad obrotem produktami na rynku unijnym.

Propozycja zmian opiera się na założeniach „Nowego programu na rzecz konsumentów - Poprawa odporności konsumentów na potrzeby trwałej odbudowy”.

Tekst komunikatu dostępny jest pod adresem: 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020DC0696&from=EN 

Projekt nowego rozporządzenia dostępny jest pod adresem:

https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/gpsr_proposal.pdf 

Nowelizacja przepisów dotyczących bezpieczeństwa produktów w Unii Europejskiej ma opierać się na realizacji czterech celów, które zmierzać będą do realizacji postanowień programu na rzecz konsumentów. Jak wskazują autorzy projektu, celem zmian jest:

  • aktualizacja i modernizacja ogólnych ram bezpieczeństwa produktów niebędących żywnością;
  • zachowanie roli prawodawstwa jako sieci zabezpieczeń dla konsumentów;
  • dostosowywanie przepisów do wyzwań związanych z nowymi technologiami i sprzedażą online;
  • zapewnienie uczciwej konkurencji dla przedsiębiorstw. 

Nowe przepisy mają zastąpić obecnie obowiązującą dyrektywę 2001/95/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 grudnia 2001 r. w sprawie ogólnego bezpieczeństwa produktów. 

Tekst skonsolidowany dyrektywy 2001/95/WE dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A02001L0095-20100101 

Jednocześnie, nowe rozporządzenie ma zapewnić kontynuację poprzednio obowiązujacych przepisów oraz gwarancji i ochrony, jaką zapewniała konsumentom dyrektywa 2001/95/WE. Wśród najważniejszych z nich autorzy projektu wskazują 3 następujące elementy:

  • zapewnienie konsumentom dostępu do „bezpiecznych” produktów;
  • ustalanie konkretnych obowiązków dla podmiotów gospodarczych;
  • uwzględnienie przepisów dotyczących rozwoju standardów w celu realizacji ogólnych wymogów bezpieczeństwa. 

Wprawdzie niniejsze przepisy nie odnoszą się bezpośrednio do żywności, jednakże ze wielu przypadkach, producenci żywności mogą być zobowiązani do ich przestrzegania, np. w sytuacji, kiedy do żywności planują dodawać produkt niebędący żywności w postaci zabawki etc.

Link do projektu dostępny jest pod adresem:

https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/gpsr_proposal.pdf 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Opakowania Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.