Opublikowano projekt rozporządzenia w sprawie ogólnego bezpieczeństwa produktów w UE. Ma ono szczególne znaczenie m.in. dla sprzedaży internetowej oraz nadzoru nad obrotem produktami na rynku unijnym.
Propozycja zmian opiera się na założeniach „Nowego programu na rzecz konsumentów - Poprawa odporności konsumentów na potrzeby trwałej odbudowy”.
Tekst komunikatu dostępny jest pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020DC0696&from=EN
Projekt nowego rozporządzenia dostępny jest pod adresem:
https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/gpsr_proposal.pdf
Nowelizacja przepisów dotyczących bezpieczeństwa produktów w Unii Europejskiej ma opierać się na realizacji czterech celów, które zmierzać będą do realizacji postanowień programu na rzecz konsumentów. Jak wskazują autorzy projektu, celem zmian jest:
- aktualizacja i modernizacja ogólnych ram bezpieczeństwa produktów niebędących żywnością;
- zachowanie roli prawodawstwa jako sieci zabezpieczeń dla konsumentów;
- dostosowywanie przepisów do wyzwań związanych z nowymi technologiami i sprzedażą online;
- zapewnienie uczciwej konkurencji dla przedsiębiorstw.
Nowe przepisy mają zastąpić obecnie obowiązującą dyrektywę 2001/95/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 grudnia 2001 r. w sprawie ogólnego bezpieczeństwa produktów.
Tekst skonsolidowany dyrektywy 2001/95/WE dostępny jest pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A02001L0095-20100101
Jednocześnie, nowe rozporządzenie ma zapewnić kontynuację poprzednio obowiązujacych przepisów oraz gwarancji i ochrony, jaką zapewniała konsumentom dyrektywa 2001/95/WE. Wśród najważniejszych z nich autorzy projektu wskazują 3 następujące elementy:
- zapewnienie konsumentom dostępu do „bezpiecznych” produktów;
- ustalanie konkretnych obowiązków dla podmiotów gospodarczych;
- uwzględnienie przepisów dotyczących rozwoju standardów w celu realizacji ogólnych wymogów bezpieczeństwa.
Wprawdzie niniejsze przepisy nie odnoszą się bezpośrednio do żywności, jednakże ze wielu przypadkach, producenci żywności mogą być zobowiązani do ich przestrzegania, np. w sytuacji, kiedy do żywności planują dodawać produkt niebędący żywności w postaci zabawki etc.
Link do projektu dostępny jest pod adresem:
https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/gpsr_proposal.pdf
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/