Etykietowanie napojów spirytusowych – jak to robić dobrze i na czym polega? - Abstrakt artykułu
Kategoria: Prawo Żywnościowe
21.10.2022
Oprócz napojów winiarskich i piwa na rynku mamy szeroką gamę innych napojów alkoholowych, które są dostępne dla konsumentów. Prawodawca bardzo dba o to, aby zabezpieczyć konsumenta pod każdym kątem i ściśle reguluje kwestie związane z napojami spirytusowymi, bo o nich właśnie mowa. Generalnie rzecz ujmując, żaden napój spirytusowy nie jest zakazany na rynku UE, o ile spełnia wymogi przewidziane do jego produkcji, jest bezpieczny do spożycia i opatrzony odpowiednią informacją dla konsumentów. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze (np. producenci, importerzy) muszą dokładnie przeanalizować przepisy dotyczące etykietowania przed wprowadzeniem do obrotu w Unii Europejskiej jakiegokolwiek napoju spirytusowego lub żywności nawiązujących do napojów spirytusowych. Jest wiele obowiązków, którym taki podmiot musi sprostać, a należy do nich między innymi właśnie etykieta, na której skupiamy się w naszym artykule. Chcemy przedstawić w miarę możliwości jak najdokładniej wszelkie niuanse, ale też podstawowe informacje. Aby łatwiej było zrozumieć omawiane przez nas kwestie posługujemy się wieloma przykładami obrazującymi aktualne wymogi.
Z pełnej wersji artykułu dowiesz się:
- jaka jest różnica między napojami alkoholowymi a napojami spirytusowymi?
- jakie są podstawowe regulacje prawne dotyczące napojów spirytusowych?
- co oznacza m.in. pojęcie „etykietowania”, czy „opisu”?
- jakie są obowiązkowe i fakultatywne elementy etykiety napoju spirytusowego?
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: ETYKIETOWANIE NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH – JAK TO ROBIĆ DOBRZE I NA CZYM POLEGA?
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Wybierz obszar:
Prawo żywnościowe
Przemysł napojowy
Znakowanie żywności
Autor: Andrzej Skrobiszewski
Andrzej Skrobiszewski jest menedżerem i ekspertem z udokumentowanymi sukcesami w realizacji projektów B+R. Posiada ponad 8-letnie doświadczenie z zakresu tworzenia i wdrażania innowacyjnych oraz rozwojowych rozwiązań. Dodatkowo swoje umiejętności w biznesie stale rozszerza w obszarze zarządzania projektami, sprawozdawczości czy raportowania. Co-founder R&D Hub Sp. z o.o, której główną częścią działalności jest realizacja projektów rozwojowych oraz innowacyjnych, jak również doradztwo w zakresie prawa żywnościowego, własności intelektualnej czy prawa nowych technologii. Spółka zajmuje się również obsługą administracyjną, tworzeniem dokumentacji projektowej czy kompleksową obsługą sprawozdawczą na rzecz klientów. Ponadto współtwórca Fundacji R&D Hub, która skupia się na dostarczeniu polskiemu społeczeństwu wiedzy na temat: innowacji, przemysłu 4.0, zero waste, gospodarki obiegu zamkniętego, rynku rolno-spożywczego i rolnictwa, społecznych i gospodarczych konsekwencji wprowadzenia modelu
niemarnowania żywności.
Kontakt: andrzej.skrobiszewski@rdhub.pl
andrzej.skrobiszewski@fundacjardhub.pl
https://rdhub.pl/
https://fundacjardhub.pl/
Przeczytaj także
-
07.10.2022
Zgodnie z ustawą o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, każdy przedsiębiorca, który produkuje, składuje, konfekcjonuje lub prowadzi obrót artykułami rolno-spożywczymi zobowiązany jest zgłosić tego rodzaju działalność gospodarczą (oraz zaprzestanie takiej działalności) do wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Każdy zgłoszony przedsiębiorca podlega kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych
Czytaj więcej
-
29.08.2022
Oszustwa w branży spożywczej stanowią poważne zagrożenie dla systemu żywnościowego. By móc osiągnąć zaplanowane Cele Zrównoważonego Rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych dotyczących pokoju i dobrobytu dla ludzi i planety do 2030 r., europejski przemysł rolno-spożywczy przekształca się, aby stać się bezpieczniejszym, zdrowszym i bardziej zrównoważonym.
Czytaj więcej
-
19.08.2022
Ustawa ta wprowadza szereg nowych rozwiązań praktycznych czy formalnych, jak również dotyczących organizacji rynku wina. W artykule poruszony został konkretnie temat tego, co można dodawać do napojów winiarskich oraz na jakich zasadach.
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: