Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

eFORUM FoodFakty - Sensoryczna jakość żywności

Dostępne non-stop

Cel wydarzenia

eFORUM FoodFakty – Sensoryczna jakość żywnosci

Szanowni Państwo!

Sensoryka - z jednej strony szalenie interesujący wszystkich temat, a z drugiej niestety – jeden z zaniedbanych w moim przekonaniu obszarów w branży spożywczej w Polsce.

To co decyduje o długotrwałym sukcesie produktu, to zdecydowanie jego walory smakowe, ich dopasowanie do oczekiwań konsumentów, ale przede wszystkim ich dopracowana harmonia i niezmienność w czasie.

Bardzo często atrakcyjne nowości, mimo świetnego początku sprzedaży, szybko znikają z rynku. Z drugiej strony wierni klienci od razu wyczują zmiany w produkcie wpływające na ich cechy sensoryczne i na ogół to właśnie to, a nie wyższa cena są powodem do poszukiwania nowych produktów.

Profesjonalna ocena sensoryczna pozostaje najlepszym, o ile nie jedynym skutecznym narzędziem kontroli stabilności jakości konsumenckiej produktów.

Czy jednak mamy do dyspozycji wyłącznie aparat pomiarowy, jakim jest człowiek i zespół oceniających? Coraz częściej można powiedzieć, że nie postęp w badaniach i nowe technologie, udoskonalanie tych już znanych daje nowe, dotąd niedostępne możliwości.

Podczas eFORUM postaramy się odkryć część tajników sensoryki na bazie zmysłów ludzkich i tej na bazie aparatów pomiarowych.

Jak zwiększać jego doskonałość i jak pomóc ekspertom oraz technologom zrozumieć produkt, jego charakterystykę?

Serdecznie zapraszam na eFORUM eksperckie. Okazji do tak szerokiego spojrzenia na sensoryczną jakość żywności nie można przegapić!

Wydarzenie skierowane do

Managerów i specjalistów branży spożywczej, wszystkich którzy uczestniczą w procesie produkcji, technologii, R&D, kontroli jakości. 

PARTNERZY


 

 

PARTNERZY

 

PARTNERZY INSTYTUCJONALNI

 

POBIERZ BROSZURĘ Z PROGRAMEM eFORUM

 

Program

PROGRAM 

WSTĘP - Janusz Olejnik - FoodFakty - godz. 11:00

Blok 1

Zmysły człowieka jako narzędzie pomiarowe w przemyśle spożywczym

Fenomen analizy sensorycznej - zmysły narzędziem badawczym

dr inż. Beata Szmatowicz, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie

11:10

Wrażliwość sensoryczna czy każdy jest ekspertem. Najważniejsze kroki wyboru członków zespołu oceniających w zakładzie (popełniane błędy)

Aleksandra Koperska, Intertek Poland

11:23

Metody optymalizacji pracy zespołu oceniającego w zakładzie, narzędzia do rozwoju kompetencji i precyzji

Edyta Baranowska, SGS Polska

11:36

Sommelier – sędzia czy konsument? Profesjonalna ocena wina w czasie degustacji winiarskich. Ścieżka rozwoju kompetencji eksperta

Robert Wieprzkowicz, Laboratorium Smaku i Zapachu

11:49

Blok 2

Instrumentalna ocena sensoryczna

Czy maszyny mogą zastąpić ludzkie zmysły? Perspektywy w instrumentalnej analizie aromatu żywności

prof. dr hab. inż. Henryk Jeleń, Pracownia Badania Związków Lotnych i Aktywnych Sensorycznie, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

12:02

Badanie i wizualizacja percepcji smakowo-zapachowej w ujęciu praktycznym

Edyta Szyszko, LECO

12:18

Blok 3

Case study 

Czynniki kształtujące preferencje konsumenckie dla owoców

prof. dr hab. Dorota Konopacka, InHort - Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy

 12:31

Ocena i charakterystyka cech sensorycznych olejów jadalnych

dr hab. Małgorzata Wroniak, prof. SGGW, Katedra Technologii i Oceny Żywności, Zakład Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych, SGGW w Warszawie

12:47

Sesja Q&A 

13:03

 

Warunki uczestnictwa

Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera.

Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.

Rejestracja

Zarejestruj się

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.