Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
eFORUM FoodFakty – Sensoryczna jakość żywnosci
Szanowni Państwo!
Sensoryka - z jednej strony szalenie interesujący wszystkich temat, a z drugiej niestety – jeden z zaniedbanych w moim przekonaniu obszarów w branży spożywczej w Polsce.
To co decyduje o długotrwałym sukcesie produktu, to zdecydowanie jego walory smakowe, ich dopasowanie do oczekiwań konsumentów, ale przede wszystkim ich dopracowana harmonia i niezmienność w czasie.
Bardzo często atrakcyjne nowości, mimo świetnego początku sprzedaży, szybko znikają z rynku. Z drugiej strony wierni klienci od razu wyczują zmiany w produkcie wpływające na ich cechy sensoryczne i na ogół to właśnie to, a nie wyższa cena są powodem do poszukiwania nowych produktów.
Profesjonalna ocena sensoryczna pozostaje najlepszym, o ile nie jedynym skutecznym narzędziem kontroli stabilności jakości konsumenckiej produktów.
Czy jednak mamy do dyspozycji wyłącznie aparat pomiarowy, jakim jest człowiek i zespół oceniających? Coraz częściej można powiedzieć, że nie postęp w badaniach i nowe technologie, udoskonalanie tych już znanych daje nowe, dotąd niedostępne możliwości.
Podczas eFORUM postaramy się odkryć część tajników sensoryki na bazie zmysłów ludzkich i tej na bazie aparatów pomiarowych.
Jak zwiększać jego doskonałość i jak pomóc ekspertom oraz technologom zrozumieć produkt, jego charakterystykę?
Serdecznie zapraszam na eFORUM eksperckie. Okazji do tak szerokiego spojrzenia na sensoryczną jakość żywności nie można przegapić!
Wydarzenie skierowane do
Managerów i specjalistów branży spożywczej, wszystkich którzy uczestniczą w procesie produkcji, technologii, R&D, kontroli jakości.
PARTNERZY
PARTNERZY
PARTNERZY INSTYTUCJONALNI
POBIERZ BROSZURĘ Z PROGRAMEM eFORUM
Program
PROGRAM WSTĘP - Janusz Olejnik - FoodFakty - godz. 11:00 |
|
Blok 1 Zmysły człowieka jako narzędzie pomiarowe w przemyśle spożywczym |
|
Fenomen analizy sensorycznej - zmysły narzędziem badawczym dr inż. Beata Szmatowicz, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie |
11:10 |
Wrażliwość sensoryczna czy każdy jest ekspertem. Najważniejsze kroki wyboru członków zespołu oceniających w zakładzie (popełniane błędy) Aleksandra Koperska, Intertek Poland |
11:23 |
Metody optymalizacji pracy zespołu oceniającego w zakładzie, narzędzia do rozwoju kompetencji i precyzji Edyta Baranowska, SGS Polska |
11:36 |
Sommelier – sędzia czy konsument? Profesjonalna ocena wina w czasie degustacji winiarskich. Ścieżka rozwoju kompetencji eksperta Robert Wieprzkowicz, Laboratorium Smaku i Zapachu |
11:49 |
Blok 2 Instrumentalna ocena sensoryczna |
|
Czy maszyny mogą zastąpić ludzkie zmysły? Perspektywy w instrumentalnej analizie aromatu żywności prof. dr hab. inż. Henryk Jeleń, Pracownia Badania Związków Lotnych i Aktywnych Sensorycznie, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu |
12:02 |
Badanie i wizualizacja percepcji smakowo-zapachowej w ujęciu praktycznym Edyta Szyszko, LECO |
12:18 |
Blok 3 Case study |
|
Czynniki kształtujące preferencje konsumenckie dla owoców prof. dr hab. Dorota Konopacka, InHort - Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy |
12:31 |
Ocena i charakterystyka cech sensorycznych olejów jadalnych dr hab. Małgorzata Wroniak, prof. SGGW, Katedra Technologii i Oceny Żywności, Zakład Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych, SGGW w Warszawie |
12:47 |
Sesja Q&A |
13:03 |
Warunki uczestnictwa
Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera.
Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.
Rejestracja
Zarejestruj się