Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Często można spotkać się ze dość trafnym stwierdzeniem, że żyjemy w epoce paradoksów. Z jednej strony w ciągu ostatnich lat można zaobserwować wzrost zainteresowania prowadzeniem zdrowego trybu życia, jednym z podstawowych elementów którego jest zrównoważona dieta, mająca na celu zapewnienie organizmowi wszystkich niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych w zależności od potrzeb konkretnej jednostki. Z drugiej zaś trudno nie zauważyć, że powyższa tendencja idzie w parze z kolejną cechą charakterystyczną współczesności, którą są tzw. choroby cywilizacyjne, takie jak np. otyłość. Zatem informacja o wartości odżywczej środków spożywczych ma coraz większe znaczenie zarówno pod kątem dokonania świadomej decyzji zakupowej przez konsumentów, jak i zmiany nawyków żywieniowych ludności i tym samym walki z nasilającym się problemem otyłości.
Także podejście prawodawcy do przekazywania konsumentowi informacji o wartości odżywczej środka spożywczego odwróciło się o 180 stopni: od 13 grudnia 2016 r. zamieszczenie tych danych na etykiecie stało się, w przeciwieństwie do poprzedniego stanu prawnego, co do zasady obowiązkowe (zał. V do rozporządzenia nr 1169/2011 przewiduje zamknięty katalog obejmujący 19 rodzajów produktów, w odniesieniu do których ww. obowiązek nie znajduje zastosowania).
Panujące tendencje przyczyniły się do powstania szeregu dodatkowych uproszczonych systemów przekazywania informacji o wartości żywieniowej, stworzonych po to, by pomóc konsumentowi w wyborze zdrowszych produktów. Są to np. trafic light system, keyhole labelling system czy też Nutri – Score. Ten ostatni może mieć dla producentów coraz większe znaczenie nie tylko pod kątem ewentualnego zwiększenia czytelności etykiety, ale i ze względu na fakt, że pojawiają się propozycje wprowadzenia wskaźnika Nutri – Score jako wspólnego dla wszystkich państw członkowskich Unii Europejskiej. Zatem należałoby bliżej przejrzeć się podstawowym kwestiom związanym ze wspomnianym systemem, w tym w szczególności z praktycznymi aspektami jego stosowania.
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: SYSTEM NUTRI – SCORE W ŚWIETLE PRAWA I PRAKTYKI
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Przeczytaj także
Poniżej przedstawiamy Państwu popularne polskie produkty oznaczone system oceny wartości odżywczej NutriScore. Jak wskazują poniższe przykłady system etykietowania może kolidować z polskimi wskazówkami żywieniowymi, preferencjami kulturowymi i odwiecznymi polskimi tradycjami.
Firma Danone zdecydowała się na wdrożenie systemu znakowania przy pomocy tzw. modelu sygnalizacji świetlnej, który poszczególnym wartościom odżywczym produktu przypisuje odpowiednie kolory
27 kwietnia zwolennicy systemu Nutri-Score przesłali do unijnej komisarz ds. zdrowia Stelli Kyriakides pismo wyrażając swoje poparcie dla obowiązkowego znakowania żywności zgodnie z tym systemem.