Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

System Nutri – Score w świetle prawa i praktyki - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Często można spotkać się ze dość trafnym stwierdzeniem, że żyjemy w epoce paradoksów. Z jednej strony w ciągu ostatnich lat można zaobserwować wzrost zainteresowania prowadzeniem zdrowego trybu życia, jednym z podstawowych elementów którego jest zrównoważona dieta, mająca na celu zapewnienie organizmowi wszystkich niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych w zależności od potrzeb konkretnej jednostki. Z drugiej zaś trudno nie zauważyć, że powyższa tendencja idzie w parze z kolejną cechą charakterystyczną współczesności, którą są tzw. choroby cywilizacyjne, takie jak np. otyłość. Zatem informacja o wartości odżywczej środków spożywczych ma coraz większe znaczenie zarówno pod kątem dokonania świadomej decyzji zakupowej przez konsumentów, jak i zmiany nawyków żywieniowych ludności i tym samym walki z nasilającym się problemem otyłości.

Także podejście prawodawcy do przekazywania konsumentowi informacji o wartości odżywczej środka spożywczego odwróciło się o 180 stopni: od 13 grudnia 2016 r. zamieszczenie tych danych na etykiecie stało się, w przeciwieństwie do poprzedniego stanu prawnego, co do zasady obowiązkowe (zał. V do rozporządzenia nr 1169/2011 przewiduje zamknięty katalog obejmujący 19 rodzajów produktów, w odniesieniu do których ww. obowiązek nie znajduje zastosowania).  

Panujące tendencje przyczyniły się do powstania szeregu dodatkowych uproszczonych systemów przekazywania informacji o wartości żywieniowej, stworzonych po to, by pomóc konsumentowi w wyborze zdrowszych produktów. Są to np. trafic light system, keyhole labelling system czy też Nutri – Score.  Ten ostatni może mieć dla producentów coraz większe znaczenie nie tylko pod kątem ewentualnego zwiększenia czytelności etykiety, ale i ze względu na fakt, że pojawiają się propozycje wprowadzenia wskaźnika Nutri – Score jako wspólnego dla wszystkich państw członkowskich Unii Europejskiej. Zatem należałoby bliżej przejrzeć się podstawowym kwestiom związanym ze wspomnianym systemem, w tym w szczególności z praktycznymi aspektami jego stosowania.     

 

 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: SYSTEM NUTRI – SCORE W ŚWIETLE PRAWA I PRAKTYKI

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Znakowanie żywności

Autor: Maria Pavlovska

Maria Pavlovska

Prawnik w Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D. Szostek Sp.j.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.