Danone wprowadza Nutri-Score
Metoda znakowania Nutri-Score (zwana również Traffic Light Labelling System) jest z powodzeniem stosowany w wielu państwach Unii Europejskiej. Jej celem jest ułatwienie konsumentowi dokonywania świadomych wyborów, dzięki poszczególnym kolorom widocznym na opakowaniu, które przypominają sygnalizację świetlną. W zależności od tego czy dana wartość odżywcza w produkcie jest niska lub wysoka, etykieta przybiera inną barwę np. produkty zawierające niewielką ilość soli mogą być znakowane na kolor zielony.
System oparty jest na naukowej metodzie oceny wartości odżywczej produktu oraz przypisaniu jej odpowiedniej wartości. Jego zadaniem jest ułatwienie budowania prawidłowych nawyków żywieniowych wśród konsumentów oraz szybkiego dokonywania oceny tego, jak wartości odżywcze określonego produktu wypadają na tle innych. Przypisywanie odpowiednich kolorów konkretnym wartościom nie jest jednak oparte na arbitralnej ocenie producenta, lecz obliczane jest na podstawie dokładnych naukowych wytycznych. Nutri-Score został po raz pierwszy opracowany już w roku 2005 przez zespół badawczy z brytyjskiego Oxford University. Dwa lata później został zatwierdzony przez Brytyjską Agencję ds. Standardów Żywności (Food Standards Agency, FSA).
Danone wprowadził Nutri-Score od sierpnia na kilku limitowanych wersjach produktów oraz wybranych wariantach produktów Activia i Actimel. Do końca roku system sygnalizacji świetlnej ma na dobre zagościć na wszystkich produktach marki.
Więcej na temat znakowania w modelu sygnalizacji świetlnej dowiesz się z artykułu
https://foodfakty.pl/nowe-trendy-w-prezentowaniu-informacji-na-temat-wartosci-odzywczej-zywnosci
Przeczytaj także
-
07.09.2020
Zmiana i sprostowanie rozporządzenia nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Najnowsze badania naukowe przeprowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności jednoznacznie wskazują na konieczność nowelizacji dotychczas obowiązujących przepisów
-
09.07.2020
Nowe trendy w prezentowaniu informacji na temat wartości odżywczej żywności
Producenci żywności coraz częściej decydują się na powielenie informacji z etykiety na froncie opakowania. Szczególnie interesującą formą prezentowania walorów odżywczych produktu jest tzw. „model sygnalizacji świetlnej”, w którym określone wartości powiązane są odpowiednimi kolorami.
-
27.05.2020
Najnowszy raport Unii Europejskiej dotyczący zafałszowań żywności w roku 2019
Od roku 2016 w ramach systemu wymiany informacji o oszustwach żywnościowych w UE, rozpatrzono 861 spraw dotyczących zafałszowań, a liczba zapytań każdego roku rośnie.