Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Danone wprowadza Nutri-Score

Kategoria: Opakowania

Metoda znakowania Nutri-Score (zwana również Traffic Light Labelling System) jest z powodzeniem stosowany w wielu państwach Unii Europejskiej. Jej celem jest ułatwienie konsumentowi dokonywania świadomych wyborów, dzięki poszczególnym kolorom widocznym na opakowaniu, które przypominają sygnalizację świetlną. W zależności od tego czy dana wartość odżywcza w produkcie jest niska lub wysoka, etykieta przybiera inną barwę np. produkty zawierające niewielką ilość soli mogą być znakowane na kolor zielony. 

System oparty jest na naukowej metodzie oceny wartości odżywczej produktu oraz przypisaniu jej odpowiedniej wartości. Jego zadaniem jest ułatwienie budowania prawidłowych nawyków żywieniowych wśród konsumentów oraz szybkiego dokonywania oceny tego, jak wartości odżywcze określonego produktu wypadają na tle innych. Przypisywanie odpowiednich kolorów konkretnym wartościom nie jest jednak oparte na arbitralnej ocenie producenta, lecz obliczane jest na podstawie dokładnych naukowych wytycznych. Nutri-Score został po raz pierwszy opracowany już w roku 2005 przez zespół badawczy z brytyjskiego Oxford University. Dwa lata później został zatwierdzony przez Brytyjską Agencję ds. Standardów Żywności (Food Standards Agency, FSA).

Danone wprowadził Nutri-Score od sierpnia na kilku limitowanych wersjach produktów oraz wybranych wariantach produktów Activia i Actimel. Do końca roku system sygnalizacji świetlnej ma na dobre zagościć na wszystkich produktach marki. 

 

Więcej na temat znakowania w modelu sygnalizacji świetlnej dowiesz się z artykułu 

https://foodfakty.pl/nowe-trendy-w-prezentowaniu-informacji-na-temat-wartosci-odzywczej-zywnosci

Wybierz temat: Nowości rynkowe Opakowania Znakowanie żywności

Autor: Wolska Magdalena

Wolska Magdalena

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego m.in. "Ewolucja polityki Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywnościw kontekście ochrony zdrowia ludzkiego", "Żywność ekologiczna a ochrona zdrowia ludzkiego", "The Common Agricultural Policy as an example of harmonization of law in the European Union". Dwukrotna beneficjentka stypendium dla najlepszych doktorantów Instytutu Nauk Prawnych PAN.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.