Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Danone wprowadza Nutri-Score

Kategoria: Opakowania

Metoda znakowania Nutri-Score (zwana również Traffic Light Labelling System) jest z powodzeniem stosowany w wielu państwach Unii Europejskiej. Jej celem jest ułatwienie konsumentowi dokonywania świadomych wyborów, dzięki poszczególnym kolorom widocznym na opakowaniu, które przypominają sygnalizację świetlną. W zależności od tego czy dana wartość odżywcza w produkcie jest niska lub wysoka, etykieta przybiera inną barwę np. produkty zawierające niewielką ilość soli mogą być znakowane na kolor zielony. 

System oparty jest na naukowej metodzie oceny wartości odżywczej produktu oraz przypisaniu jej odpowiedniej wartości. Jego zadaniem jest ułatwienie budowania prawidłowych nawyków żywieniowych wśród konsumentów oraz szybkiego dokonywania oceny tego, jak wartości odżywcze określonego produktu wypadają na tle innych. Przypisywanie odpowiednich kolorów konkretnym wartościom nie jest jednak oparte na arbitralnej ocenie producenta, lecz obliczane jest na podstawie dokładnych naukowych wytycznych. Nutri-Score został po raz pierwszy opracowany już w roku 2005 przez zespół badawczy z brytyjskiego Oxford University. Dwa lata później został zatwierdzony przez Brytyjską Agencję ds. Standardów Żywności (Food Standards Agency, FSA).

Danone wprowadził Nutri-Score od sierpnia na kilku limitowanych wersjach produktów oraz wybranych wariantach produktów Activia i Actimel. Do końca roku system sygnalizacji świetlnej ma na dobre zagościć na wszystkich produktach marki. 

 

Więcej na temat znakowania w modelu sygnalizacji świetlnej dowiesz się z artykułu 

https://foodfakty.pl/nowe-trendy-w-prezentowaniu-informacji-na-temat-wartosci-odzywczej-zywnosci

Wybierz obszar: Nowości rynkowe Opakowania

Autor: Wolska Magdalena

Wolska Magdalena

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego m.in. "Ewolucja polityki Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywnościw kontekście ochrony zdrowia ludzkiego", "Żywność ekologiczna a ochrona zdrowia ludzkiego", "The Common Agricultural Policy as an example of harmonization of law in the European Union". Dwukrotna beneficjentka stypendium dla najlepszych doktorantów Instytutu Nauk Prawnych PAN.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn