Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Od roku 2016 w ramach systemu wymiany informacji o oszustwach żywnościowych w UE, rozpatrzono 861 spraw dotyczących zafałszowań, a liczba zapytań każdego roku rośnie.
Zainteresowanie współpracą w zakresie zafałszowań żywności wśród Państw Członkowskich się zwiększa. W roku 2019 wystosowano 292 zapytania w tym zakresie, co stanowi niemal dwukrotność ich liczby z roku 2016 (157), czyli od chwili powołania do życia systemu. Zapytania pochodziły przede wszystkim z Niemiec (76) oraz Francji (38). Najwięcej pytań (44) dotyczyło kategorii tłuszczów i olei, ryb i produktów rybnych (42) oraz mięsa i produktów mięsnych (38). Najmniej natomiast płatków i pieczywa (11) oraz napojów alkoholowych i orzechów (obydwa po 10 zapytań).
Najczęstszym przedmiotem niezgodności z prawem unijnym było wadliwe znakowanie produktów (47%), a co piąty produkt był rozcieńczony, posiadał dodatki lub był zamieniony.
Najwięcej spośród 292 zapytań dotyczyło produktów pochodzących z produkcji wewnątrzunijnej (189), natomiast 81 odnosiło się do produktów pochodzących z UE.
Zafałszowanie żywności według wytycznych unijnych musi posiadać 4 następujące cechy:
Dane przedstawione w raporcie obejmują jedynie zafałszowania żywności spełniające wszystkie 4 kryteria jednocześnie.
Istotnym elementem zwalczania zafałszowań żywności jest operacja OPSON prowadzona wspólnie z Europolem. Tegoroczny raport zawiera sprawozdanie z ósmej edycji operacji, która trwała od grudnia 2018 do do kwietnia 2019. W jej ramach przeprowadzono trzy akcje dotyczące takich produktów jak żywność ekologiczna, kawa oraz dinitrofenol (DNP, czyli bardzo toksyczna substancja używana do produkcji amunicji oraz środków chwastobójczych, wykorzystywana jako nielegalny środek odchudzający). W akcji wzięło udział 16 krajów członkowskich UE, a do współpracy dołączyło 18 państw spoza UE. Więcej na temat operacji OPSON dowiesz się z artykułu https://foodfakty.pl/przejecie-zafalszowanej-zywnosci-i-napojow-o-wartosci-ponad-100-mln-euro
Raport 2019 jest zarazem ostatnim sprawozdaniem badającym zafałszowania żywności pod rządami obowiązującego do grudnia 2019 roku rozporządzenia 882/2004, które zostało w całości zastąpione rozporządzeniem 2017/625, jednakże na efekty tych zmian w urzędowej kontroli żywności należy poczekać aż do momentu ukazania się raportu za rok 2020. Więcej na temat zmian w urzędowej kontroli żywności dowiesz się tutaj https://foodfakty.pl/zmiany-w-przepisach-dotyczacych-urzedowych-kontroli-zywnosci-m-in-czesciowa-prywatyzacja-ukz
Cały raport dostępny jest pod adresem:
https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/ff_ffn_annual-report_2019.pdf
Więcej na temat walki z zafałszowaniami żywności w UE w ramach Sieci Zafałszowań Żywności znajdziesz pod adresem
Przeczytaj także
Standardy rodziny GFSI oraz regulacje prawne niektórych krajów, narzucają obowiązek wprowadzenia analizy podatności produktów na zafałszowania, dlaczego?
Uczestnicy warsztatów omawiali kwestie związane z dostępnością i warunkami korzystania z baz danych i modeli statystycznych oraz perspektywy i ograniczenia systemów wczesnego ostrzegania...
Złożoność globalnego łańcucha żywnościowego i ciągłe dążenie do obniżania cen produktów spożywczych sprawiają, że pokusa fałszowania żywności w celu maksymalizacji zysku jest bardzo duża. W wyniku nieuczciwych praktyk światowy przemysł spożywczy traci rocznie około 30 miliardów euro (129 miliardów złotych), co przyczynia się do zaburzenia prawidłowego funkcjonowania rynku żywności.