Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe trendy w prezentowaniu informacji na temat wartości odżywczej żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Producenci żywności coraz częściej decydują się na powielenie informacji z etykiety na froncie opakowania. Szczególnie interesującą formą prezentowania walorów odżywczych produktu jest tzw. „model sygnalizacji świetlnej”, w którym określone wartości powiązane są odpowiednimi kolorami.

Od grudnia 2016 r. przepisy prawa unijnego wymagają, aby większość żywności opakowanej zawierała informacje na temat wartości odżywczej. Najczęściej są one umieszczane z tyłu opakowania, podczas gdy na przodzie opakowania widnieją tylko niektóre informacje, dobrowolnie ponownie powtórzone przez producenta. Niejednokrotnie są one wzbogacone infografikami, które mogą przybierać różnorakie formy np. graficzne, symboli, kolorystyki etc. Warunkiem skorzystania z dodatkowych form wyrażania i prezentacji informacji o wartości odżywczej tego typu, jest ich zgodność z kryteriami określonymi w art. 35 rozporządzenia 1169/2011, w myśl którego informacje te:

Autor: Magdalena Wolska

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn