Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Producenci żywności coraz częściej decydują się na powielenie informacji z etykiety na froncie opakowania. Szczególnie interesującą formą prezentowania walorów odżywczych produktu jest tzw. „model sygnalizacji świetlnej”, w którym określone wartości powiązane są odpowiednimi kolorami.
Od grudnia 2016 r. przepisy prawa unijnego wymagają, aby większość żywności opakowanej zawierała informacje na temat wartości odżywczej. Najczęściej są one umieszczane z tyłu opakowania, podczas gdy na przodzie opakowania widnieją tylko niektóre informacje, dobrowolnie ponownie powtórzone przez producenta. Niejednokrotnie są one wzbogacone infografikami, które mogą przybierać różnorakie formy np. graficzne, symboli, kolorystyki etc. Warunkiem skorzystania z dodatkowych form wyrażania i prezentacji informacji o wartości odżywczej tego typu, jest ich zgodność z kryteriami określonymi w art. 35 rozporządzenia 1169/2011, w myśl którego informacje te:
Pełna treść dostępna po zalogowaniu się na darmowym koncie Czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
Od roku 2016 w ramach systemu wymiany informacji o oszustwach żywnościowych w UE, rozpatrzono 861 spraw dotyczących zafałszowań, a liczba zapytań każdego roku rośnie.
Zmiany w przepisach dotyczących ukż objęły również rolnictwo ekologiczne. UE określiła obowiązki w zakresie urzędowej kontroli rolnictwa ekologicznego.
Komisja Europejska po raz piąty przyznaje dotacje na promocję produktów sektora rolno-spożywczego. Łączna kwota przeznaczona na ten cel wynosi 191,4 mln euro.