Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiana i sprostowanie rozporządzenia nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Kategoria: Opakowania , Prawo Żywnościowe

Obecnie obowiązujące regulacje zostały uznane za niejasne i wymagające szczegółowego wyjaśnienia poprzez ustanowienie nowych przepisów. W tym celu uchwalono rozporządzenie Komisji (UE) 2020/1245 z dnia 2 września 2020 r. w sprawie zmiany i sprostowania rozporządzenia (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Na mocy przepisów niniejszego rozporządzenia Urząd przyjął szereg pozytywnych opinii w zakresie licznych substancji, które będą mogły być stosowane jako materiały lub wyroby z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Dotyczy to wielu substancji takich jak np. pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAA). Wskazano również tolerowane ilości substancji, które mogą być obecne w żywności w odniesieniu do np. rtęci, rtęci metylowej, kadmu, chromu i ołowiu (wyłącznie jako zanieczyszczenia).

Rozporządzenie nakłada na producentów danego produktu obowiązek dokonania oceny, czy jest on zgodny z art. 3 rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 lub z art. 19 rozporządzenia. Oprócz tego, przepisy rozporządzenia nie zezwalają na badanie migracji z całego urządzenia lub sprzętu do przetwarzania żywności lub produkcji żywności. Jednakże w sytuacji, kiedy urządzenie składa się z wielu części z tworzyw sztucznych lub zawiera części z tworzyw sztucznych i z innych materiałów, wskutek czego weryfikacja ich zgodności z przepisami rozporządzenia mogłaby być uciążliwa lub niemożliwa, powinna zostać wprowadzona możliwość weryfikacji w inny sposób. Przykładem tego może być przeprowadzenie migracji w żyw­ności lub w płynie modelowym imitującym żywność. Dzięki temu nie będzie konieczne ustalanie migracji osobno dla każdej części lub każdego materiału z tworzywa sztucznego wykorzystanych w urządzeniu lub sprzęcie.

Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020R1245&from=EN

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi zmianami w prawie? Skorzystaj ze Strefy Managera, gdzie znajdziesz komentarze do najważniejszych zmian w prawie, a co dwa tygodnie przegląd wszystkich nowelizacji i zmian w aktach prawnych w formie tabeli wraz z krótkim opisem.
Przykładowe opracowanie znajdziesz pod adresem:
https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-z-abstraktami-za-okres-17-31-08-foodfakty-lex-scan

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

 

Wybierz temat: Opakowania Prawo żywnościowe

Autor: Wolska Magdalena

Wolska Magdalena

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego m.in. "Ewolucja polityki Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywnościw kontekście ochrony zdrowia ludzkiego", "Żywność ekologiczna a ochrona zdrowia ludzkiego", "The Common Agricultural Policy as an example of harmonization of law in the European Union". Dwukrotna beneficjentka stypendium dla najlepszych doktorantów Instytutu Nauk Prawnych PAN.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.