Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zmiana i sprostowanie rozporządzenia nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Kategoria: Opakowania, Prawo Żywnościowe

Obecnie obowiązujące regulacje zostały uznane za niejasne i wymagające szczegółowego wyjaśnienia poprzez ustanowienie nowych przepisów. W tym celu uchwalono rozporządzenie Komisji (UE) 2020/1245 z dnia 2 września 2020 r. w sprawie zmiany i sprostowania rozporządzenia (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Na mocy przepisów niniejszego rozporządzenia Urząd przyjął szereg pozytywnych opinii w zakresie licznych substancji, które będą mogły być stosowane jako materiały lub wyroby z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Dotyczy to wielu substancji takich jak np. pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAA). Wskazano również tolerowane ilości substancji, które mogą być obecne w żywności w odniesieniu do np. rtęci, rtęci metylowej, kadmu, chromu i ołowiu (wyłącznie jako zanieczyszczenia).

Rozporządzenie nakłada na producentów danego produktu obowiązek dokonania oceny, czy jest on zgodny z art. 3 rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 lub z art. 19 rozporządzenia. Oprócz tego, przepisy rozporządzenia nie zezwalają na badanie migracji z całego urządzenia lub sprzętu do przetwarzania żywności lub produkcji żywności. Jednakże w sytuacji, kiedy urządzenie składa się z wielu części z tworzyw sztucznych lub zawiera części z tworzyw sztucznych i z innych materiałów, wskutek czego weryfikacja ich zgodności z przepisami rozporządzenia mogłaby być uciążliwa lub niemożliwa, powinna zostać wprowadzona możliwość weryfikacji w inny sposób. Przykładem tego może być przeprowadzenie migracji w żyw­ności lub w płynie modelowym imitującym żywność. Dzięki temu nie będzie konieczne ustalanie migracji osobno dla każdej części lub każdego materiału z tworzywa sztucznego wykorzystanych w urządzeniu lub sprzęcie.

Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020R1245&from=EN

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi zmianami w prawie? Skorzystaj ze Strefy Managera, gdzie znajdziesz komentarze do najważniejszych zmian w prawie, a co dwa tygodnie przegląd wszystkich nowelizacji i zmian w aktach prawnych w formie tabeli wraz z krótkim opisem.
Przykładowe opracowanie znajdziesz pod adresem:
https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-z-abstraktami-za-okres-17-31-08-foodfakty-lex-scan

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

 

Wybierz obszar: Opakowania Prawo żywnościowe

Autor: Wolska Magdalena

Wolska Magdalena

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego m.in. "Ewolucja polityki Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywnościw kontekście ochrony zdrowia ludzkiego", "Żywność ekologiczna a ochrona zdrowia ludzkiego", "The Common Agricultural Policy as an example of harmonization of law in the European Union". Dwukrotna beneficjentka stypendium dla najlepszych doktorantów Instytutu Nauk Prawnych PAN.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn