Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Tworzywa sztuczne w przemyśle opakowań

Kategoria: Biznes

Polska zajmuje 6 miejsce w Europie pod względem zapotrzebowania na tworzywa sztuczne (ok. 3,5 mln ton wobec ok. 50 mln ton w Europie. Ok.7% za Niemcami, /Włochami, Francją, Hiszpanią i Anglią.

W Polsce ok. 33% krajowego zapotrzebowania na tw. Sztuczne kierowane jest do przemysłu opakowań. W Europie ok. 40%. Ponieważ dążymy do modelu europejskiego należy przewidywać, że zapotrzebowanie krajowego przemysłu opakowań na tworzywa sztuczne wzrośnie do 2020 roku do 36%.

Udział opakowań z tworzyw sztucznych w rynku opakowań wynosi ok. 37,5% (2016 r.). Wg prognoz PIO, w 2020 r. wyniesie 38,2%, z przewagą dynamiki w segmencie opakowań z tworzyw giętkich (miękkich). Przewidujemy zatem „umiarkowany” wzrost udziału opakowań z tworzyw sztucznych, choć w liczbach bezwzględnych wartość rynku opakowań z tworzyw sztucznych nie będzie maleć.

W roku 2013 wartość rynku opakowań z tworzyw sztucznych (37,3% rynku) wynosiła 2,83 mld euro. Zaś w 2020 r. (38,2% rynku) – 4,43 mld euro. A więc prawie 80 proc. przyrost. Bowiem co innego malejący udział procentowy w strukturze rynku, a co innego odniesienie do wartości rynku w liczbach bezwzględnych w danym roku.

Trzeba także uwzględnić fakt, iż systematycznie rosnąć będzie udział tworzyw sztucznych pochodzenia naturalnego. Choć w bliskiej przyszłości (2020 r.) nie odnotowujemy znaczącego wzrostu udziału tych tworzyw do produkcji opakowań.

Przewiduję, że w roku 2020 udział tworzyw sztucznych (polimerów) pochodzenia naturalnego (biotworzywa) wyniesie nie więcej niż 3-5% w zastosowaniach do opakowań.

Źródła:

http://www.pakowanie.info/aktualno347ci1/tworzywa-sztuczne-w-przemysle-opakowan 

Autor: Polska Izba Opakowań

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.