Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpieczne opakowania żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jakie wymagania winno spełniać bezpieczne opakowanie żywności?

Przede wszystkim ma zapewnić pełną ochronę zapakowanej żywności przed czynnikami zewnętrznymi jak: wilgoć, temperatura, promieniowanie. Musi być szczelne, odporne na uszkodzenia pod wpływem czynników mechanicznych. To zaledwie pierwsze zadanie i funkcja bezpiecznego opakowania żywności. Druga niezwykle ważna i często trudniejsza do spełnienia, to zapewnienie, iż opakowanie nie będzie źródłem „zanieczyszczenia” żywności poprzez oddziaływanie materiału opakowaniowego na żywność. Chodzi o migrację szkodliwych związków chemicznych i pierwiastków z opakowania do żywności. Dotyczy to w szczególności opakowań z papieru (tektury), a także z metalu. W przypadku opakowań z papieru i tektury pochodzących z recyklingu istnieje niebezpieczeństwo migracji ciężkich metali i ich związków których źródłem jest farba drukarska. Opakowania z metalu, wbrew pozorom też nie są pozbawione wad. Cechują się podatnością na korozję i możliwością przenikania do żywności jonów metali: miedzi, cyny, ołowiu i cynku, które przyczyniają się do rozkładu witamin oraz zmian cech sensorycznych.

Tworzywa Sztuczne

Szeroko stosowane są opakowania z tworzyw sztucznych. Dzięki wielu ich zaletom jak: lekkość, wytrzymałość mechaniczna, łatwość formowania i odporność na działania związków chemicznych.
Nie przepuszczają pary wodnej, chronią przed przenikaniem drobnoustrojów. Niestety zawierają także szkodliwe związki chemiczne, które mogą przenikać (migrować) do żywności.

Bezpieczeństwo żywności

Z punktu widzenia możliwych niebezpieczeństw dla żywności „ukrytych” w opakowaniach z papieru, tektury, metalu, tworzyw sztucznych najbardziej bezpiecznym w relacji opakowanie – żywność jest szkło. Niestety inne cechy tego materiału powodują ograniczoną sferę zastosowań.

Wspomniane wyżej materiały opakowaniowe stosowane do wytwarzania opakowań żywności posiadają jak widać zarówno wady jak i zalety. Stąd też główną troską i zadaniem zarówno twórców materiałów jak i projektantów opakowań jest stosowanie rozwiązań minimalizujących negatywne oddziaływanie na żywność. Uzyskano w tym obszarze ogromny postęp i należy mieć nadzieję na nowe rozwiązania zwiększające bezpieczeństwo żywności. Nie czas i miejsce na omawianie uzyskanego postępu i kierunków działań w tej dziedzinie.

Zachowanie wartości konsumpcyjnych żywności

Warto na koniec poinformować, iż pojęciu bezpieczeństwa żywności w rozumieniu odporności na działanie czynników zewnętrznych oraz szkodliwego oddziaływania opakowania na produkt, towarzyszy troska o zachowanie przez możliwie długi czas wartości „użytkowych” (konsumpcyjnych) żywności. To oddzielne nieco zagadnienie, choć „zwiększające” popularnie rozumiane bezpieczeństwo żywności.

Sprawa bezpiecznych opakowań żywności ze względu na bezpieczeństwo żywności z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumenta, znajduje się w centrum uwagi stosownych władz i instytucji. Obowiązuje w tym zakresie szereg przepisów zarówno krajowych jak i zagranicznych, a w szczególności UE. Zatem upowszechnianie wiedzy o problematyce bezpieczeństwa opakowań żywności zarówno wśród producentów opakowań i producentów żywności, a także konsumentów jest zagadnieniem niezwykle ważnym.

Inicjatywa PIO

Stąd inicjatywa Polskiej Izby Opakowań poświęcenia temu zagadnieniu konferencji w trakcie targów opakowań żywności PAKFOOD oraz targów żywności POLAGRA FOOD i POLAGRA TECH.
Konferencja Bezpieczne Opakowania Żywności odbędzie się 26 września 2017 r. w Poznaniu.
Zapraszamy
 
Wacław Wasiak
Dyrektor Polskiej Izby Opakowań ​

 

Źródła:

http://www.pakowanie.info/wszystkie-wiadomo347ci/bezpieczne-opakowania-zywnosci

 

Wybierz temat: Opakowania

Autor: Polska Izba Opakowań

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.