eFORUM - FoodFakty Summit - Największe globalne zagrożenia w łańcuchach żywności - wyzwania i rozwiązania cz. 2
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
Rok 2022 jeszcze się nie zakończył, a już go można uznać za rekordowy pod kątem wielkości i ilości kryzysów. Nie ograniczają się one wyłacznie do tych wywołanych zaburzeniami łańcuchów dostaw z powodu wojny w Ukrainie. Pamiętajmy o ogromnym kryzysie związnym z mlekiem dla dzieci w USA i kilkoma związanymi z salmonellą w produktach czekoladowych w EU. Często niespodziewany kryzys powoduje całkowite zniweczenie lat wysiłków i ciężkiej pracy. Warto zrobić możliwie wszytsko, żeby ustrzec się kryzysom, a jak już nas dotkną być przygotowanym.
Dwa ostatnie dni FoodFakty Summit poświęcone są różnorodnym i naszym zdaniem kluczowym wyzwaniom branży. Serdecznie zapraszamy na 18 i 20 października.
Wydarzenie skierowane do
Managerów z branży spożywczej, którzy są odpowiedzialni za podejmowanie decyzji w obszarze jakości, bezpieczeństwa i zgodności produktów.
PARTNERZY
Program
PROGRAM WSTĘP - Janusz Olejnik - FoodFakty - godz. 11:00 WYKŁAD WPROWADZAJĄCY Bezpieczeństwo i jakość żywności a normalizacja Izabela Ancuta, PKN |
Blok 1 - Kryzysy wywołane przez patogeny |
Zarządzanie kryzysowe – wybrane zagadnienia z zakresu prawa żywnościowego i obszaru compliance dr Anna Partyka-Opiela, DZP Paweł Mirosz, DZP |
Zarządzanie zagrożeniami mikrobiologicznymi (Salmonella) w czekoladzie Tomasz Seliwiorstow, Barry Callebaut |
Predictive microbiology - narzędzie do zrozumienia i ograniczenia zagrożeń Krzysztof Knop, BioMérieux |
Audyty sanitarne – narzędzie prewencyjne, ograniczające ryzyko mikrobiologiczne Radosław Adamiak, CID LINES |
Blok 2 - Rosnące ryzyka wycofania żywności |
Alkaloidy - czy ryzyko bezpieczeństwa spowodowane występowaniem alkaloidów w żywności jest realne. Przegląd sytuacji Sylwia Bocian, SGS |
Alkaloidy sterydowe na przykładzie glikoalkaloidów: występowanie oraz zmiany ich zawartości w efekcie procesów technologicznych w przetwórstwie ziemniaka dr hab. Elżbieta Rytel, prof. UP we Wrocławiu, PTTŻ |
Blok 3 - Choroby dietozależne |
Otyłość - Obesogeny jako zanieczyszczenia żywności, które mogą przyczyniać się do epidemii otyłości Paulina Średnicka, IBPRS-PIB |
Alergie pokarmowe - rosnące wyzwanie zarówno dla konsumentów jak i producentów żywności dr Joanna Fotschki, PAN w Olsztynie |
Sesja Q&A |
Broszura z programem FoodFakty Summit 2022
Warunki uczestnictwa
Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera.
Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.
Dostępne w abonamencie Strefy Managera