Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Plastikowe pojemniki lub przybory zawierające bambus zakazane w Wielkiej Brytanii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Opakowania , Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Agencja ds. Standardów Żywności (Food Standard Agency) ogłosiła, że produkty zawierające bambus (takie jak np. plastikowe przybory) i inne materiały pochodzenia roślinnego, które mają kontakt z żywnością nie powinny być wprowadzane na rynek w Zjednoczonym Królestwie, a produkty już wprowadzone do obrotu powinny zostać z niego wycofane. Jako powód takiej decyzji podano brak pewności co do bezpieczeństwa ww. produktów i jednocześnie zachęcono producentów i dostawców do przedstawienia dowodów na potwierdzenie bezpieczeństwa ich stosowania. Do momentu kiedy nie zostanie potwierdzone długoterminowe bezpieczeństwo produktów i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, nie powinny one znajdować się w obrocie. Termin na składanie dowodów w tej sprawie upływa 2 grudnia 2023 r. 

Podstawy naukowe 

Wstępnej oceny bezpieczeństwa produktów zawierających bambus dokonał Komitet ds. Toksyczności (Committee on Toxity), który zarekomendował Agencji ds. Standardów Żywności wstrzymanie wprowadzania do obrotu ww. produktów. Grupa naukowców przeprowadzająca badania ustaliła, że w niektórych przypadkach obecność bambusa (lub innych podobnych produktów pochodzenia roślinnego) w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością może skutkować migracją składników tworzyw sztucznych (np. formaldehydu lub melaminy) do żywności i napojów w ilości przekraczającej dopuszczalne normy. Jednocześnie podkreślono, że negatywne skutki dla zdrowia mogą w tym wypadku nie mieć skutku natychmiastowego, jednakże nie da się jednoznacznie ocenić bezpieczeństwa ich stosowania w perspektywie długoterminowej. Za szczególne zagrożenie uznano żywność kwaśną przechowywaną w pojemnikach wykonanych z tworzyw zawierających bambus oraz korzystanie z takich naczyń w kuchenkach mikrofalowych. Potencjalnie szkodliwe substancje mogą znajdować się w m.in. kubkach wielokrotnego użytku, miskach, sztućcach, deskach do krojenia oraz zestawach śniadaniowych, w tym także sprzedawanych do użytku dzieci i niemowląt. 

Podjęte działania 

W związku z brakiem pewności naukowej co do bezpieczeństwa ww. produktów, zdecydowano się na przeprowadzenie pełnej oceny ryzyka - do tego momentu produkty te będą zakazane. W tym czasie , tj. do 12 grudnia 2023 r., będzie istniała możliwość przedłożenia dowodów potwierdzających bezpieczeństwo stosowania produktów zawierających bambus lub podobne rośliny. Co ważne, zakaz nie dotyczy produktów wykonanych wyłącznie z bambusa, a jedynie tych, w których zastosowano połączenie tworzywa sztucznego i bambusa (lub podobnych roślin). FSA zaapelowała do sprzedawców detalicznych, by sprawdzali czy oferowane przez nich produkty nie zawierają żadnych elementów z tworzyw sztucznych oraz o upewniali się, czy spełniają one obowiązujące przepisy krajowe.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz pod adresem:

https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/notice-to-retailers-plastic-containers-or-utensils-containing-bamboo 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Opakowania Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.