Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Omówienie wydarzeń związanych z bezpieczeństwem żywności w miesiącu maj

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Mamy do przejrzenia dawkę informacji w zakresie analizy ryzyka bezpieczeństwa żywności, ponieważ Food Fakty wydały kolejny raport Food Risk. Pamiętajmy, aby przeanalizować go szczegółowo pod kątem swoich surowców i procesów.

Na początku przyjrzyjmy się Polsce, która znalazła się w „czołówce” krajów ze zwiększonymi ilościami produktów niebezpiecznych  (w stosunku do kwietnia 2020,  nastąpił wzrost ponad 100%, również w stosunku do maja 2019 wzrost jest wyraźny). Podobna sytuacja jest widoczna w innych europejskich krajach. Niderlandy, Wielka Brytania, Niemcy Belgia również wykazały wzrost zafałszowań żywności w stosunku do kwietnia, jednak Polska wybija się niestety na mapie zagrożeń dotyczących żywności.

Generalnie w Europie zagrożenie bezpieczeństwa  żywności zwiększyło swój zasięg w następujących branżach: drobiowa (głównie Salmonella Enteritidis. Listeria Monocytogenes), owocowo- warzywna (przykłady: aflatoksyny w suszonych figach, morwie, kadm w szpinaku, chlorpyrifos w jabłkach, gruszkach, odłamki szkła w słojach- kaparach, ochratoksyna w figach, pirydaben w papryce, Salmonella w szpinaku), rybna (przykłady: Listeria Monocytogenes w wędzonych dorszach, niezadeklarowany składnik mleka w panierowanych produktach, pasożyty Anisakis w makreli, zbyt wysoka zawartość kwasu benzoesowego).

Analizując kwiecień oraz maj 2020, widoczny wzrost nastąpił w aspekcie zagrożeń:

  • mikrobiologicznych innych niż patogeny (np. keczup z cebulą z Danii porażony pleśnią, wysoka liczba bakterii -8,3 x 10Ejtk/ w jelitach wieprzowych z Polski)
  • ciał obcych (np. fragmenty metalu w lodach z Wielkiej Brytanii, kawałki metalu (1 cm) w schłodzonych kiełbasach czosnkowych z stylu tureckim z Niderlandów)
  • dodatków do żywności i dodatków smakowych (np. zbyt wysoka zawartość E 200 -kwasu sorbowego (1772 mg/kg -ppm) w suszonych śliwkach bez pestek z Niderlandów, z surowcem z Chile, pakowanych w Polsce, niedozwolone użycie barwnika E 110 -Żółcień pomarańczowa FCF w serowych przekąskach kukurydzianych o smaku chilli z Filipin).

W raporcie znajdziemy wyselekcjonowane informacje dla każdej branży spożywczej, które z łatwością możemy wykorzystać również w naszym planie łagodzenia skutków oszustw produktowych. Warto podkreślić, że raport, co miesiąc rozwija się, dzięki naszym sugestiom i uwagom. Tym razem, dodana została nowa kategoria produktów- suplementy diety, która wcześniej zaliczana była do grupy „pozostałe”. Ułatwi to indywidualne podejście do tematu dla branży suplementowej.

Dobrą ilustracją raportu jest również dodatek ciekawych przypadków zafałszowań np. „wzrost zafałszowań z koniną w tle”, „fałszowanie tofu w Norwegii” oraz gorące tematy, np.: „Listeria Monocytogenes w mrożonych owocach, warzywach i ziołach- opinia EFSA”, „Nutri score systemem obowiązkowym?” „opakowania z recyklingu do żywności” „czy pandemia przyczyni się do częstszego wykorzystania zdalnych audytów bezpieczeństwa żywności?”.

 

Od FoodFakty

Ten pierwszy przegląd managerski pod kątem ryzyka bezpieczeństwa żywności przygotowany przez Joannę Ryłko- FoodFakty Recognized Ekspert rozpoczyna cykl opracowań przygotowywanych każdorazowo przez wybitnego specjalistę w swojej dziedzinie. Wszystkie opracowania będą dostępne w Strefie Managera, serdecznie zapraszamy – to jedyne takie miejsce gdzie styka się wiedza merytoryczna z praktyka.

Wybierz obszar: RASFF Strefa Managera

Autor: Joanna Ryłko

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn