Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Omówienie wydarzeń związanych z bezpieczeństwem żywności w miesiącu maj

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Mamy do przejrzenia dawkę informacji w zakresie analizy ryzyka bezpieczeństwa żywności, ponieważ Food Fakty wydały kolejny raport Food Risk. Pamiętajmy, aby przeanalizować go szczegółowo pod kątem swoich surowców i procesów.

Na początku przyjrzyjmy się Polsce, która znalazła się w „czołówce” krajów ze zwiększonymi ilościami produktów niebezpiecznych  (w stosunku do kwietnia 2020,  nastąpił wzrost ponad 100%, również w stosunku do maja 2019 wzrost jest wyraźny). Podobna sytuacja jest widoczna w innych europejskich krajach. Niderlandy, Wielka Brytania, Niemcy Belgia również wykazały wzrost zafałszowań żywności w stosunku do kwietnia, jednak Polska wybija się niestety na mapie zagrożeń dotyczących żywności.

Generalnie w Europie zagrożenie bezpieczeństwa  żywności zwiększyło swój zasięg w następujących branżach: drobiowa (głównie Salmonella Enteritidis. Listeria Monocytogenes), owocowo- warzywna (przykłady: aflatoksyny w suszonych figach, morwie, kadm w szpinaku, chlorpyrifos w jabłkach, gruszkach, odłamki szkła w słojach- kaparach, ochratoksyna w figach, pirydaben w papryce, Salmonella w szpinaku), rybna (przykłady: Listeria Monocytogenes w wędzonych dorszach, niezadeklarowany składnik mleka w panierowanych produktach, pasożyty Anisakis w makreli, zbyt wysoka zawartość kwasu benzoesowego).

Analizując kwiecień oraz maj 2020, widoczny wzrost nastąpił w aspekcie zagrożeń:

  • mikrobiologicznych innych niż patogeny (np. keczup z cebulą z Danii porażony pleśnią, wysoka liczba bakterii -8,3 x 10Ejtk/ w jelitach wieprzowych z Polski)
  • ciał obcych (np. fragmenty metalu w lodach z Wielkiej Brytanii, kawałki metalu (1 cm) w schłodzonych kiełbasach czosnkowych z stylu tureckim z Niderlandów)
  • dodatków do żywności i dodatków smakowych (np. zbyt wysoka zawartość E 200 -kwasu sorbowego (1772 mg/kg -ppm) w suszonych śliwkach bez pestek z Niderlandów, z surowcem z Chile, pakowanych w Polsce, niedozwolone użycie barwnika E 110 -Żółcień pomarańczowa FCF w serowych przekąskach kukurydzianych o smaku chilli z Filipin).

W raporcie znajdziemy wyselekcjonowane informacje dla każdej branży spożywczej, które z łatwością możemy wykorzystać również w naszym planie łagodzenia skutków oszustw produktowych. Warto podkreślić, że raport, co miesiąc rozwija się, dzięki naszym sugestiom i uwagom. Tym razem, dodana została nowa kategoria produktów- suplementy diety, która wcześniej zaliczana była do grupy „pozostałe”. Ułatwi to indywidualne podejście do tematu dla branży suplementowej.

Dobrą ilustracją raportu jest również dodatek ciekawych przypadków zafałszowań np. „wzrost zafałszowań z koniną w tle”, „fałszowanie tofu w Norwegii” oraz gorące tematy, np.: „Listeria Monocytogenes w mrożonych owocach, warzywach i ziołach- opinia EFSA”, „Nutri score systemem obowiązkowym?” „opakowania z recyklingu do żywności” „czy pandemia przyczyni się do częstszego wykorzystania zdalnych audytów bezpieczeństwa żywności?”.

 

Od FoodFakty

Ten pierwszy przegląd managerski pod kątem ryzyka bezpieczeństwa żywności przygotowany przez Joannę Ryłko- FoodFakty Recognized Ekspert rozpoczyna cykl opracowań przygotowywanych każdorazowo przez wybitnego specjalistę w swojej dziedzinie. Wszystkie opracowania będą dostępne w Strefie Managera, serdecznie zapraszamy – to jedyne takie miejsce gdzie styka się wiedza merytoryczna z praktyka.

Autor:Joanna Ryłko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: RASFF Strefa Managera

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.