Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Epidemia salmonellozy w Wlk. Brytanii powiązana z produktami z kurczaka z mięsa pochodzącego z Polski

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Pierwsze przypadki wybuchu ogniska salmonellozy w Wielkiej Brytanii sięgają stycznia 2020 r., ale nowe przypadki nadal są zgłaszane. Do tej pory odnotowano 480 przypadków zatrucia pokarmowego Salmonella enteritidis, z czego 44% dotyczyło dzieci do 16 roku życia - co najmniej jedna osoba zmarła, a ponad 200 dzieci zostało zatrutych w wyniku spożycia tanich panierowanych produktów z kurczaka. Food Standards Agency oraz Food Standards Scotland wydały serię alertów dotyczących wycofań podejrzanego przetworzonego kurczaka, który był dostępny w Sainsbury's, Morrisons, Lidl, Aldi i Iceland.

Najnowsze wycofania produktów z kurczaka

Najnowsze wycofania obejmują: SFC Chicken Poppets i Take Home Boneless Bucket, które były dostępne w Sainsbury's i Morrisons oraz Vestey Foods Chick Inn 32 Jumbo Chicken Nuggets, które zostały sprzedane w sklepach Heron Food i B&M.

Wcześniejsze wycofania dotyczyły nuggets'ów Red Hen z Lidla, Roosters Breaded Poppin Chicken z Aldi’ego i Chip Shop Curry Chicken Breast Toppers z sieci Iceland. Wiele z tych produktów targetowanych jest jako niedroga żywność dla rodzin.

Dochodzenie FSA

FSA wszczęła dochodzenie w sprawie dwóch szczepów Salmonelli wykrytych w surowym, mrożonym mięsie kurczaka oraz przetworzonych produktach panierowanych. FSA potwierdziła, że zakażone mięso pochodzi z Polski i próbuje zidentyfikować polskie gospodarstwo lub gospodarstwa, z których ono pochodzi.

Rzecznik FSA powiedział: „Nadal prowadzone jest dochodzenie i prowadzone badania na poziomie gospodarstw w Polsce. Podczas gdy niektóre partie tych produktów drobiowych mają wspólne podmioty w łańcuchu żywnościowym, zidentyfikowano więcej niż jednego dostawcę, a także wielu producentów na poziomie gospodarstw. W Polsce trwają dochodzenia w celu określenia, które źródła na poziomie gospodarstw doprowadziły do wybuchów epidemii”.

Skala zakażeń Salmonellą w Wielkiej Brytanii

Dane z Public Health England (PHE) pokazują, że ponad jedna trzecia przypadków była tak poważna, że konieczne było leczenie szpitalne. Salmonella została zarejestrowana jako współprzyczyna zgonu w co najmniej jednym przypadku. Kolejne cztery zakażone osoby również zmarły, ale nie wiadomo, czy Salmonella została wymieniona jako przyczyna śmierci w tych przypadkach.

PHE odmówiło podania szczegółowych informacji dotyczących wieku, płci i lokalizacji przypadków lub zgonów, ale wiadomo, że 57% ofiar stanowili mężczyźni. Nowe przypadki są nadal zgłaszane, chociaż na niższym poziomie niż w zeszłym roku, po wprowadzeniu działań zapobiegawczych.

Zalecenia FSA w związku z epidemią salmonellozy

Bezwzględnie należy:

  • zawsze zachowywać ostrożność podczas przechowywania, przygotowywania i obróbki termicznej tego rodzaju mrożonych produktów z kurczaka panierowanego, aby zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego,
  • zawsze należy sprawdzać instrukcje przygotowania produktów opisaną na opakowaniach żywności, ponieważ różne marki tego samego produktu mogą mieć różne instrukcje. Właściwa obróbka termiczna potraw – przygotowanie ich we właściwej temperaturze i przez odpowiedni czas zapewni bezpieczeństwo produktu przez zabicie wszelkich szkodliwych bakterii.

Źródła: https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/the-fsa-is-reiterating-its-advice-on-cooking-frozen-raw-breaded-chicken-products-following-link-to-rising-cases-of-salmonella

https://www.theguardian.com/society/2021/feb/22/deadly-salmonella-outbreak-in-uk-linked-to-chicken-products

 

Zapraszamy również do zapoznania się z FF Nawigator Listeria w przemyśle spożywczym

 

Wybierz temat: Badania żywności Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Wycofania z rynku

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.