Pierwsze przypadki wybuchu ogniska salmonellozy w Wielkiej Brytanii sięgają stycznia 2020 r., ale nowe przypadki nadal są zgłaszane. Do tej pory odnotowano 480 przypadków zatrucia pokarmowego Salmonella enteritidis, z czego 44% dotyczyło dzieci do 16 roku życia - co najmniej jedna osoba zmarła, a ponad 200 dzieci zostało zatrutych w wyniku spożycia tanich panierowanych produktów z kurczaka. Food Standards Agency oraz Food Standards Scotland wydały serię alertów dotyczących wycofań podejrzanego przetworzonego kurczaka, który był dostępny w Sainsbury's, Morrisons, Lidl, Aldi i Iceland.
Najnowsze wycofania produktów z kurczaka
Najnowsze wycofania obejmują: SFC Chicken Poppets i Take Home Boneless Bucket, które były dostępne w Sainsbury's i Morrisons oraz Vestey Foods Chick Inn 32 Jumbo Chicken Nuggets, które zostały sprzedane w sklepach Heron Food i B&M.
Wcześniejsze wycofania dotyczyły nuggets'ów Red Hen z Lidla, Roosters Breaded Poppin Chicken z Aldi’ego i Chip Shop Curry Chicken Breast Toppers z sieci Iceland. Wiele z tych produktów targetowanych jest jako niedroga żywność dla rodzin.
Dochodzenie FSA
FSA wszczęła dochodzenie w sprawie dwóch szczepów Salmonelli wykrytych w surowym, mrożonym mięsie kurczaka oraz przetworzonych produktach panierowanych. FSA potwierdziła, że zakażone mięso pochodzi z Polski i próbuje zidentyfikować polskie gospodarstwo lub gospodarstwa, z których ono pochodzi.
Rzecznik FSA powiedział: „Nadal prowadzone jest dochodzenie i prowadzone badania na poziomie gospodarstw w Polsce. Podczas gdy niektóre partie tych produktów drobiowych mają wspólne podmioty w łańcuchu żywnościowym, zidentyfikowano więcej niż jednego dostawcę, a także wielu producentów na poziomie gospodarstw. W Polsce trwają dochodzenia w celu określenia, które źródła na poziomie gospodarstw doprowadziły do wybuchów epidemii”.
Skala zakażeń Salmonellą w Wielkiej Brytanii
Dane z Public Health England (PHE) pokazują, że ponad jedna trzecia przypadków była tak poważna, że konieczne było leczenie szpitalne. Salmonella została zarejestrowana jako współprzyczyna zgonu w co najmniej jednym przypadku. Kolejne cztery zakażone osoby również zmarły, ale nie wiadomo, czy Salmonella została wymieniona jako przyczyna śmierci w tych przypadkach.
PHE odmówiło podania szczegółowych informacji dotyczących wieku, płci i lokalizacji przypadków lub zgonów, ale wiadomo, że 57% ofiar stanowili mężczyźni. Nowe przypadki są nadal zgłaszane, chociaż na niższym poziomie niż w zeszłym roku, po wprowadzeniu działań zapobiegawczych.
Zalecenia FSA w związku z epidemią salmonellozy
Bezwzględnie należy:
- zawsze zachowywać ostrożność podczas przechowywania, przygotowywania i obróbki termicznej tego rodzaju mrożonych produktów z kurczaka panierowanego, aby zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego,
- zawsze należy sprawdzać instrukcje przygotowania produktów opisaną na opakowaniach żywności, ponieważ różne marki tego samego produktu mogą mieć różne instrukcje. Właściwa obróbka termiczna potraw – przygotowanie ich we właściwej temperaturze i przez odpowiedni czas zapewni bezpieczeństwo produktu przez zabicie wszelkich szkodliwych bakterii.
Źródła: https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/the-fsa-is-reiterating-its-advice-on-cooking-frozen-raw-breaded-chicken-products-following-link-to-rising-cases-of-salmonella
https://www.theguardian.com/society/2021/feb/22/deadly-salmonella-outbreak-in-uk-linked-to-chicken-products
Zapraszamy również do zapoznania się z FF Nawigator Listeria w przemyśle spożywczym