Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Listeria w przemyśle spożywczym

Listeria w przemyśle spożywczym

Listeria w przemyśle spożywczym jest tematem wiodącym czwartego już wydania FoodFakty NAWIGATORA.

Listeria stanowi spore wyzwanie w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. W 2020 r. w systemie RASFF odnotowano 146 przypadków obecności Listeria monocytogenes w żywności. Od kilku lat notuje się zauważalny wzrost przypadków listeriozy na świecie, jest to bardzo niepokojące z uwagi na fakt, że L. monocytogenes wywołująca tą chorobę należy do jednego z najbardziej niebezpiecznych mikroorganizmów dla zdrowia człowieka, nawet 30% infekcji kończy się śmiercią. W Polsce rocznie notuje się kilkadziesiąt przypadków zachorowań.

Niejednokrotnie kryzysy związane z Listerią doprowadzają do milionowych strat finansowych i utraty zaufania do marek żywności oraz ich producentów. Mimo to regulacje prawne dopuszczają obecność Listerii w produktach w ramach ich okresu przydatności do spożycia nawet do 100 jtk/g.

Duży problem dla przemysłu spożywczego stanowi też biofilm, który jest w stanie kolonizować takie powierzchnie jak: taśmy przenośnikowe, maszyny do krojenia, kostkowania, wałki, sita, rury czy posadzkę podłogową.

Wykrywanie L. monocytogenes w żywności i środowisku produkcyjnym można prowadzić różnymi metodami, jednak należy mieć świadomość konieczności doboru takiego rozwiązania, które w sposób czuły i pewny zaalarmuje o ewentualnym zagrożeniu.

Chcesz dowiedzieć się więcej o problemach związanych z Listerią w przemyśle spożywczym i jak im zapobiegać?

Co zawiera opracowanie FoodFakty NAWIGATOR – Listeria w przemyśle spożywczym?

M.in.:

  • Listeria monocytogenes – występowanie oraz wykrywanie w produktach żywnościowych i w środowisku
  • Bakterie z rodzaju Listeria jako mikrobiologiczne zanieczyszczenie żywności
  • Metody wykrywania i identyfikacji Listerii w żywności
  • Szybko i pewnie, czyli jak? Wykrywanie bakterii z rodzaju Listeria w produkcie i środowisku
  • Zastosowanie techniki PCR do wykrywania Listeria monocytogenes w rybach, produktach rybnych i środowisku przetwórstwa rybnego
  • Niewidzialne zagrożenie – Listeria w wędzonych rybach
  • Jak najefektywniej wyposażyć laboratorium do badań na obecność Listeria?
  • Wytyczne dotyczące zwalczania Listeria monocytogenes podczas produkcji mrożonych warzyw
  • Przeżywalność i wirulencja Listeria monocytogenes podczas przechowywania na likierze czekoladowym, płatkach kukurydzianych i prażonych pistacjach bez łupin
  • Analiza zagrożeń wywołanych obecnością Listeria monocytogenes w żywności zgłoszonych do systemu RASFF w 2020 roku
  • Eliminacja biofilmów Listeria monocytogenes ze środowiska produkcji żywności
  • Bakteriofagi jako czynniki biokontroli Listeria monocytogenes w przemyśle spożywczym
  • 5 najpopularniejszych miejsc w zakładzie spożywczym, w których może czaić się Listeria monocytogenes
  • Przegląd oferty rynkowej metod wykrywania Listerii w żywności i środowisu produkcyjnym oraz laboratoriów wykonujących badania pod kątem Listerii

FF NAWIGATOR – Listeria w przemyśle spożywczym

WYBRANE ARTYKUŁY:

Listeria monocytogenes – występowanie oraz wykrywanie w produktach żywnościowych i w środowisku


L. monocytogenes może występować we wszystkich rodzajach żywności, która nie była poddana specjalne obróbce. Szczególnie niebezpieczna jest żywność z długim terminem ważności przechowywana w niskiej temperaturze, która stwarza sprzyjające warunki do wzrostu Listerii. Mimo, że generalnie do wywołania listeriozy potrzebne są stosunkowo wysokie dawki niniejszego mikroorganizmu, to jednak nie należy zapominać, że w przypadku osób starszych czy kobiet w ciąży do infekcji może dojść po spożyciu żywności, w której jest niewielka liczba bakterii. Firma bioMérieux, od lat współpracująca z największymi producentami żywności, zapewnia rozwiązania nie tylko do wykrywania Listerii czy innych patogenów, ale także wprowadza specjalne cyfrowe narzędzia statystyczne, umożliwiające przeciwdziałanie i wcześniejsze wykrywanie zagrożeń.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autor:

Szybko i pewnie, czyli jak? Wykrywanie bakterii z rodzaju Listeria spp. w produkcie i środowisku


Bakterie z rodzaju Listeria spp. stanowią wyzwanie w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Stosowane techniki analityczne powinny umożliwiać analitykom wydawanie wiarygodnego wyniku w krótkim czasie, tak by bezpieczny produkt jak najszybciej trafił do konsumenta. Wprowadzając metody w laboratorium – referencyjną, alternatywną płytkową czy metodę PCR, warto brać pod uwagę także bulion do pre-namnożenia i temperatury inkubacji. Jeśli będą zbieżne, to będziemy mogli dowolnie pokierować późniejszym badaniem. Niezależnie od tego, co dalej zrobimy z próbką – zawsze zaczynamy tak samo. Dobrana metoda powinna odpowiadać na potrzeby klienta w zakresie czułości, specyficzności i czasu do wyniku.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autorzy:

Zastosowanie techniki PCR do wykrywania Listeria monocytogenes w rybach, produktach rybnych i środowisku przetwórstwa rybnego


PCR pozwala uniknąć błędów diagnostycznych, co zasadniczo zwiększa bezpieczeństwo potencjalnego konsumenta eliminując wyniki fałszywie ujemne, tudzież zabezpiecza producentów żywności przed wynikami fałszywie dodatnimi, które potrafią naruszyć renomę przedsiębiorstwa i narazić je na ogromne koszty.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autor:

 

Eliminacja biofilmów listeria monocytogenes ze środowiska produkcji żywności


Błona biologiczna Listerii monocytogenes stanowi powszechny problem w środowisku produkcji żywności. Występowanie biofilmu Listeria monocytogenes stwierdzane jest szczególnie w fabrykach nabiałowych, zwłaszcza przy procesie dojrzewania serów, w fabrykach przerobu drobiu, czerwonego mięsa, ryb oraz fabrykach produkcji żywności ready-to-eat. Biofilm jest w stanie kolonizować takie powierzchnie jak: taśmy przenośnikowe, maszyny do krojenia, kostkowania, wałki, sita, rury czy posadzkę podłogową.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autor:

Jak najefektywniej wyposażyć laboratorium do badań w kierunku wykrywania i oznaczania liczby Listeria


Od decyzji co do rodzaju metody badawczej, którą będziemy badać swoje próbki, istotnie zależy rodzaj i ilość wyposażenia, w które musimy zaopatrzyć laboratorium. Warto więc na początkowym etapie rozważań nad kierunkiem rozwoju swojego laboratorium wziąć pod uwagę możliwości, jakie dają poszczególne metody badań, wielkość nakładów finansowych w stosunku do oczekiwanych efektów oraz perspektywy dalszego rozwoju laboratorium co do ilości i rodzaju badań.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autorzy:

Bakterie z rodzaju Listeria jako mikrobiologiczne zanieczyszczenie żywności


Bakterie L. monocytogenes powodują listeriozę, tj. chorobę, która pośród innych chorób pochodzenia pokarmowego cechuje się wysoką, bo aż 30% śmiertelnością. Zakażenie następuje najczęściej poprzez niewłaściwie przetworzoną i przechowywaną żywność. Źródłem tych bakterii są często produkty gotowe do spożycia RTE (Ready-To-Eat) niewłaściwie odgrzewane i przechowywane, surowe mleko, sery dojrzewające produkowane z mleka niepasteryzowanego, mięso i jego przetwory (zwłaszcza drób), warzywa i wszelkiego rodzaju sałatki z dodatkiem surowych warzyw oraz większość żywności pochodzenia morskiego.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autor:


 

FOODFAKTY NAWIGATOR DOSTĘPNY DO POBRANIA ZA DARMO DZIĘKI:

bioMérieux, 3M, Alab, Anchem, Argenta, Cid Lines, Conbest, Ekolabos, Intertek, J.S. Hamilton, Kersia, Pall i Sterbios oraz wsparciu merytorycznemu Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB,  Instytutuów: Nauk o Żywności oraz Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Firmy zainteresowane współpracą z nami przy tworzeniu ff NAWIGATORA zapraszamy serdecznie do kontaktu: foodfakty@foodfakty.pl


 

 CHCESZ ZAPOZNAĆ SIĘ Z ZAWARTOŚCIĄ PRZED POBRANIEM - PRZEJRZYJ MATERIAŁ

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn