Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Raport EFSA nt. wielonarodowego ogniska zakażeń Salmonellą Enteritidis związanego z produktami drobiowymi w UE oraz Wlk. Brytanii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA opublikowała raport techniczny w związku z wielonarodowym ogniskiem zakażeń Salmonellą Enteritidis typu (ST)11 związanego z produktami z mięsa drobiowego w UE oraz Wielkiej Brytanii.

Kontekst wydarzenia

W dn. 9 czerwca 2020 r. Public Health England, Public Health Wales i Public Health Scotland zgłosiły za pośrednictwem EPIS - systemu informacji o epidemiach ECDC 65 przypadków zakażeń Salmonellą Enteritidis (daty próbek od 5 września 2018 r. do 22 maja 2020 r.). Prawie połowa przypadków - 30/65 (46%) miało daty próbek zgłoszone od kwietnia 2020. Przypadki zachorowań odnotowano w całym kraju, a z tego 54% stanowili mężczyźni, natomiast mediana wieku wynosiła 16 lat (zakres 0-87 lat). Jeden z zakażonych zgłosił podróż do Francji i jeden na Cypr.

Panierowane produkty z kurczaka źródłem zakażeń

W okresie od maja 2018 r. do grudnia 2020 r. zgłoszono 193 przypadki zakażenia ludzi Salmonellą Enteritidis typu sekwencyjnego (ST)11, które zgłoszono w: Danii (2), Finlandii (4), Francji (33), Niemczech (6), Irlandii (12), Holandii (3), Polsce (5), Szwecji (6) i Zjednoczonym Królestwie (122). Jeden na pięć przypadków był hospitalizowany. Odnotowano jeden zgon. 50% przypadków dotyczyło dzieci w wieku ≤ 18 lat. Najnowszy przypadek został zgłoszony przez Zjednoczone Królestwo w grudniu 2020 r. Badania epidemiologiczne przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały zwiększone ryzyko zakażenia S. Enteritidis związane ze spożywaniem mrożonych produktów panierowanych z kurczaka.

W pięciu partiach produktów drobiowych niegotowych do spożycia (np. produktów panierowanych) stwierdzono dodatni wynik badania na obecność S. Enteritidis odpowiadającego szczepowi z ogniska. Trzy z nich zostały wyprodukowane przez Polskie Przedsiębiorstwo Przetwórcze B, gdzie S. Enteritidis nie została wykryta. Pięć pozytywnych partii zostało prześledzonych w odniesieniu do różnych dostawców mięsa, ubojni i/lub gospodarstw w Polsce. Niektóre z tych gospodarstw miały pozytywne wyniki badań na obecność S. Enteritidis w 2020 r. (brak typowania za pomocą sekwencjonowania całego genomu). Skąpe informacje na temat typowania dostępne dla produkcji pierwotnej nie pozwoliły na zidentyfikowanie mikrobiologicznego powiązania między gospodarstwami z wynikiem dodatnim a zanieczyszczonymi produktami. Dla produktów, których to dotyczyło, wdrożono środki kontroli (np. wycofanie z rynku, odzyskanie produktów od konsumentów).

Analiza sekwencjonowania całego genomu izolatów S. Enteritidis pochodzących z żywności i od ludzi potwierdziła istnienie klastra o 0-3 różnicach allelicznych poprzez grupowanie pojedynczych powiązań. To, w połączeniu z danymi epidemiologicznymi i identyfikowalnością sugeruje wspólne źródło(-a) w łańcuchu żywnościowym.

Nadal istnieje ryzyko zakażenia w związku ze spożyciem produktów drobiowych, których dotyczy choroba, zakupionych przed wycofaniem, jeśli produkty te nie zostały poddane odpowiedniej obróbce termicznej przed spożyciem. Nieznane źródło(-a) skażenia oraz identyfikacja innych serotypów Salmonelli i szczepów S. Enteritidis wskazują, że te produkty drobiowe stanowią powracające ryzyko zakażeń Salmonellą w UE i w Zjednoczonym Królestwie.

Szczegółowy raport EFSA - pobierz

 

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.