Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kadm w orzechach tygrysich i niektórych grzybach uprawnych - zmiana najwyższych dopuszczalnych poziomów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe

Podstawa prawna 

Zmiana nastąpiła na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2023/1510 z dnia 20 lipca 2023 r. Zmieniającego rozporządzenie (UE) 2023/915 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kadmu w orzechach tygrysich i niektórych grzybach uprawnych. 

Ogólny kontekst 

Dotychczas najwyższy dopuszczalny limit dla orzechów tygrysich został określony w oparciu o limit dla rzodkwi zwyczajnej, który został obniżony z 0,10 do 0,020 mg/kg na mocy rozporządzenia  2021/1323 z dnia 10 sierpnia 2021 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kadmu w niektórych środkach spożywczych. Jednakże najnowsze dane naukowe o występowaniu kadmu w orzechach tygrysich wskazują, że zawierają one kadm w stężeniach wyższych niż w przypadku innej rzodkwi zwyczajnej. W związku z tym uznano, że dotychczasowy najwyższy dopuszczalny poziom ustanowiony dla kadmu w orzechach tygrysich nie jest zgodny z zasadą najniższego racjonalnie osiągalnego poziomu (ALARA). W szczególności, niski poziom spożycia orzechów tygrysów powoduje, że ich wkład w narażenie konsumentów na kadm jest ograniczony. 

Natomiast w przypadku grzybów uprawnych najwyższy dopuszczalny poziom kadmu (również na mocy rozporządzenia 2021/1323) obniżono z 0,20 mg/kg w przypadku Agaricus bisporus, Lentinula edodesPleurotus ostreatus oraz z 1,0 mg/kg w przypadku innych grzybów uprawnych do 0,15 mg/kg w przypadku Lentinula edodesPleurotus ostreatus oraz do 0,050 mg/kg w przypadku wszystkich innych grzybów uprawnych, w tym Agaricus bisporus. Również i w tym wypadku, ze względu na najnowsze dane naukowe, konieczna okazała się zmiana najwyższych dopuszczalnych poziomów kadmu, ponieważ jego obecna wysokość nie jest zgodna z zasadą „ALARA”. 

W związku z tym, obecnie sekcja 3 (Metale i inne pierwiastki) podsekcja 3.2 (Kadm) załącznika do rozporządzenia (UE) 2023/915 określającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w żywności zyskała następujące brzmienie:

„3.2.2

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

 

Najwyższy dopuszczalny poziom ma zastosowanie do świeżej masy.

Najwyższy dopuszczalny poziom ma zastosowanie po umyciu i wydzieleniu części jadalnej.

3.2.2.1

Warzywa korzeniowe i bulwiaste z wyjątkiem produktów wymienionych w pkt 3.2.2.2, 3.2.2.3, 3.2.2.4, 3.2.2.5, 3.2.2.6 i 3.2.2.7

0,10

W przypadku ziemniaków najwyższy dopuszczalny poziom stosuje się do obranych ziemniaków.”

3.2.2.2

Buraki

0,060

 

3.2.2.3

Seler korzeniowy

0,15

 

3.2.2.4

Chrzan pospolity, pasternak, salsefia

0,20

 

3.2.2.5

Rzodkiew zwyczajna inna niż orzechy tygrysie

0,020

 

3.2.2.6

Orzechy tygrysie

0,10

 

3.2.2.7

Tropikalne korzenie i bulwy, korzenie pietruszki, rzepa

0,050

 

 

„3.2.9

Grzyby

 

Najwyższy dopuszczalny poziom ma zastosowanie do świeżej masy.

Najwyższy dopuszczalny poziom ma zastosowanie po umyciu i wydzieleniu części jadalnej.”

3.2.9.1

Agaricus bisporus

0,050

 

3.2.9.2

Grzyby uprawne inne niż Agaricus bisporus

0,15

 

3.2.9.3

Grzyby dziko rosnące

0,50

  

Pełen tekst rozporządzenia znajdziesz pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2023.184.01.0021.01.POL&toc=OJ:L:2023:184:TOC 

Potrzebujesz szybkiego i wygodnego dostępu do wszystkich limitów prawnych jakie zostały uchwalone w tym roku? Sprawdź najnowszą ofertę Strefy Managera i rejestr zmian limitów prawnych!

Rejestr stanowi unikatowy zbiór, gdzie wszystkie nowo uchwalone limity zostały zebrane w jednym miejscu. Pierwsza strona raportu stanowi zbiorczą tabelę, w której znalazły się wszystkie najważniejsze informacje dotyczące poszczególnych zmian takie jak np. podstawa prawa, wskazanie konkretnych substancji oraz linki prowadzące bezpośrednio do aktu źródłowego. Oprócz tego, dla każdego limitu utworzona została specjalna zakładka, gdzie w ślad za treścią aktu prawnego, umieszczono informacje na temat poszczególnych limitów dla każdego rodzaju produktu.  

Link do rejestru: https://foodfakty.pl/rejestr-zmian-limitow-prawnych-2023 

Wybierz temat: Alert NDP Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.