Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia - najnowszy tekst jednolity
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe
03.08.2023
Podstawa prawna
Dnia 28 lipca 2023 r. opublikowano kolejną wersję tekstu jednolitego ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. Nastąpiło to na mocy obwieszczenia Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 25 maja 2023 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Zakres przepisów ustawy
Ustawa stanowi jeden z najważniejszych aktów w polskim prawie żywnościowym, który uzupełnia przepisy prawa unijnego w odniesieniu do m.in. wymagań zdrowotnych żywności; wymagań dotyczących przestrzegania zasad higieny żywności i materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością; wymagań i właściwości organów w zakresie przeprowadzania urzędowych kontroli żywności. Oprócz tego ustawa reguluje zasady sprzedaży, reklamy i promocji środków spożywczych oraz wymagania w zakresie żywienia dzieci i młodzieży w ramach żywienia zbiorowego np. w przedszkolach, innych formach wychowania przedszkolnego, szkołach. Ustawa określa również sankcje i kary pieniężne za np. produkcję lub wprowadzanie do obrotu żywności szkodliwej dla zdrowia lub życia człowieka oraz zepsutej lub zafałszowanej.
Treść tekstu jednolitego
Tekst jednolity uwzględnia zmiany wynikające z przepisów ogłoszonych przed dniem 18 maja 2023 r. oraz zmiany wprowadzone ustawą z dnia 9 marca 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. poz. 588), jednakże z wyłączeniem przepisów związanych z rozpoczęciem stosowania, określonych w art. 82 niniejszej ustawy o ochronie nazw pochodzenia (…).
Pełen tekst obwieszczenia dostępny jest pod adresem:
https://dziennikustaw.gov.pl/D2023000144801.pdf
Wybierz obszar:
Bezpieczeństwo żywności
Prawo żywnościowe
Autor: Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Przeczytaj także
-
10.08.2023
Z uwagi na brak dowodów potwierdzających bezpieczeństwo stosowania ww. produktów zakazano ich sprzedaży, a towary znajdujące się obecnie na rynku mają zostać wycofane
Czytaj więcej
-
28.07.2023
Rejestr zawiera najważniejsze informacje dotyczące poszczególnych zmian w limitach takie jak np. podstawa prawa, wskazanie konkretnych substancji oraz linki prowadzące bezpośrednio do aktu źródłowego
Czytaj więcej
-
27.07.2023
Nowelizacja dotyczy m.in. warunków produkcji, maksymalnej zwartości kwasu erukowego oraz sumy 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD), a także obniżenia maksymalnych poziomów np. arsenu
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki: