Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Pod lupą – monakoliny ze sfermentowanego czerwonego ryżu - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Komisja Europejska przygotowała nowelizację rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji, a konkretnie załącznika III odnoszącego się do substancji, których stosowanie w żywności jest zakazane, ograniczone lub podlega kontroli przez wspólnotę. Zmiana ta dotyczy monakoliny ze sfermentowanego czerwonego ryżu – dodano ją na listę substancji podlegających ograniczeniom oraz podlegających kontroli przez Wspólnotę. W artykule przedstawiamy zarówno podstawowe informacje na temat aktu prawnego, jakim jest rozporządzenie 1925/2006, jak również poruszamy kwestię argumentacji Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w wydanej przez niego opinii na temat monakolin.

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się:

  • jakie są obecnie wymagania w przypadku dodawania monakolin do żywności?
  • co doprowadziło do tego, że substancja ta znalazła się pod lupą Komisji?
  • czym jest w ogóle monakolina ze sfermentowanego czerwonego ryżu?
  • czego dotyczy samo rozporządzenie 1925/2006?

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: POD LUPĄ – MONAKOLINY ZE SFERMENTOWANEGO CZERWONEGO RYŻU

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

 

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Andrzej Skrobiszewski

Andrzej Skrobiszewski

Andrzej Skrobiszewski jest menedżerem i ekspertem z udokumentowanymi sukcesami w realizacji projektów B+R. Posiada ponad 8-letnie doświadczenie z zakresu tworzenia i wdrażania innowacyjnych oraz rozwojowych rozwiązań. Dodatkowo swoje umiejętności w biznesie stale rozszerza w obszarze zarządzania projektami, sprawozdawczości czy raportowania. Co-founder R&D Hub Sp. z o.o, której główną częścią działalności jest realizacja projektów rozwojowych oraz innowacyjnych, jak również doradztwo w zakresie prawa żywnościowego, własności intelektualnej czy prawa nowych technologii. Spółka zajmuje się również obsługą administracyjną, tworzeniem dokumentacji projektowej czy kompleksową obsługą sprawozdawczą na rzecz klientów. Ponadto współtwórca Fundacji R&D Hub, która skupia się na dostarczeniu polskiemu społeczeństwu wiedzy na temat: innowacji, przemysłu 4.0, zero waste, gospodarki obiegu zamkniętego, rynku rolno-spożywczego i rolnictwa, społecznych i gospodarczych konsekwencji wprowadzenia modelu
niemarnowania żywności.
Kontakt: andrzej.skrobiszewski@rdhub.pl
andrzej.skrobiszewski@fundacjardhub.pl
https://rdhub.pl/
https://fundacjardhub.pl/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn