Polityka przeciwdziałania marnotrawienia żywności w Unii Europejskiej - Abstrakt artykułu
Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe
17.06.2022
Wyżywienie stale rosnącej światowej populacji jest globalnym wyzwaniem. Uważa się, że ograniczenie marnotrawienia żywności jest jednym ze środków sprostania temu zadaniu. Oszacowano także, że zmniejszenie o połowę marnotrawienia żywności może zaspokoić zapotrzebowanie na żywność całej populacji. Jednocześnie marnowanie żywności, a tym samym nieefektywne wykorzystywanie zasobów, jeszcze bardziej potęguje problemy środowiskowe, takich jak zmiany użytkowania gruntów, emisje gazów cieplarnianych, utrata różnorodności biologicznej. Unia Europejska usiłuje ograniczyć problem marnowania żywności wprowadzając szereg programów i dyspozycji.
Z pełnej wersji tekstu dowiesz się m.in.:
-jakie są globalne konsekwencji marnotrawienia żywności
-jaki jest cel Zrównoważonego Rozwoju 12.3
-czym jest pakiet dotyczący gospodarki o obiegu zamkniętym.
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: POLITYKA PRZECIWDZIAŁANIA MARNOTRAWIENIA ŻYWNOŚCI W UNII EUROPEJSKIEJ
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Wybierz obszar:
Eko
Nowości rynkowe
Prawo żywnościowe
Autor: Andrzej Skrobiszewski
Andrzej Skrobiszewski jest menedżerem i ekspertem z udokumentowanymi sukcesami w realizacji projektów B+R. Posiada ponad 8-letnie doświadczenie z zakresu tworzenia i wdrażania innowacyjnych oraz rozwojowych rozwiązań. Dodatkowo swoje umiejętności w biznesie stale rozszerza w obszarze zarządzania projektami, sprawozdawczości czy raportowania. Co-founder R&D Hub Sp. z o.o, której główną częścią działalności jest realizacja projektów rozwojowych oraz innowacyjnych, jak również doradztwo w zakresie prawa żywnościowego, własności intelektualnej czy prawa nowych technologii. Spółka zajmuje się również obsługą administracyjną, tworzeniem dokumentacji projektowej czy kompleksową obsługą sprawozdawczą na rzecz klientów. Ponadto współtwórca Fundacji R&D Hub, która skupia się na dostarczeniu polskiemu społeczeństwu wiedzy na temat: innowacji, przemysłu 4.0, zero waste, gospodarki obiegu zamkniętego, rynku rolno-spożywczego i rolnictwa, społecznych i gospodarczych konsekwencji wprowadzenia modelu
niemarnowania żywności.
Kontakt: andrzej.skrobiszewski@rdhub.pl
andrzej.skrobiszewski@fundacjardhub.pl
https://rdhub.pl/
https://fundacjardhub.pl/
Przeczytaj także
-
10.06.2022
Kupując produkty spożywcze bardzo często możemy natknąć się na takie, które w swoim oznakowaniu, a w szczególności na froncie etykiety, mają informację „Źródło witaminy A!”, „Bogactwo witaminy D!” itd. Do tej pory utarło się, że producent podając taką informację na etykiecie swojego produktu, wskazuje na formę chemiczną dodanej witaminy czy minerału.
Czytaj więcej
-
27.05.2022
Rozwój biotechnologii i ogólnie nauk przyrodniczych skutkuje powstaniem nowych metod, które można zastosować w hodowli. Takie metody określane są mianem nowych technik hodowlanych (new breeding techniques - NBT), wśród których znajdują się m.in. techniki edycji genomu, które pozwalają na wprowadzenie precyzyjnych mutacji lub łatwą inkorporację nowych fragmentów DNA do genomu.
Czytaj więcej
-
24.05.2022
Za równo w Polsce jak i w całej Unii Europejskiej, nie brakuje przeciwników żywności modyfikowanej genetycznie. Jak wynika z przeprowadzonych w 2013 roku badań CBOS, większość Polaków jest przeciwna uprawom roślin modyfikowanych genetycznie – aż dwie trzecie badanych wyraziło opinię, że powinno się zakazać takich upraw.
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: