Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakie zmiany w refundacji FSMP wprowadzi duża nowelizacja ustawy refundacyjnej (DNUR)? - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Od pewnego czasu stale obserwuje się rosnący popyt na świadczenia zdrowotne, w tym świadczenia opieki zdrowotnej finansowane ze środków publicznych. Jest to związane m.in. ze starzeniem się społeczeństwa, wydłużeniem oczekiwanej długości życia obywateli, czy też coraz bardziej przewlekłego charakteru procesów terapeutycznych wielu chorób. Dostęp do refundowanych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia jest niejednokrotnie kluczowy, by uzyskać możliwie jak największe zaspokojenie potrzeb zdrowotnych pacjentów.

Nowe, istotne regulacje związane m.in. z refundacją FSMP zostały wprowadzone na gruncie ustawy z dnia 17 sierpnia 2023 r. o zmianie ustawy o refundacji leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2023 r. poz. 1938), zwanej również jako Duża Nowelizacja Ustawy Refundacyjnej (tzw. DNUR). 

Z dniem 1 listopada 2023 roku weszła w życie zasadnicza część zmian wprowadzanych na podstawie DNUR do ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o refundacji leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych (Dz. U. z 2022 poz. 2555 z późn. zm. jako: „Ustawa”, „ustawa refundacyjna”).  Jest to pierwsza taka gruntowna zmiana ustawy uchwalonej 12 lat temu. 

Warto zatem dowiedzieć się jakie nowości przewidział ustawodawca w zakresie refundacji produktów należących do kategorii środków spożywczych specjalnego przeznaczenia.

Z pełnej wersji atykułu dowiesz się m.in.:

-Jak zmieni się wysokość marży hurtowej?
-W jakim terminie można ubiegać się o zwrot produktów w przypadku wygaśnięcia/skrócenia decyzji o objęciu refundacją?
-W jaki sposób będzie można zrealizować receptę roczną na refundowane FSMP?
-Kogo będzie dotyczył obowiązek zaopatrywania największych hurtowni?

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: JAKIE ZMIANY W REFUNDACJI FSMP WPROWADZI DUŻA NOWELIZACJA USTAWY REFUNDACYJNEJ (DNUR)?

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl 

 

Autor:Kinga Krent, Justyna Stefańczyk-Kaczmarzyk
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Suplementy diety

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.