FFSW: Wyzwania dla systemów żywności – opakowania, zrównoważony rozwój, znakowanie żywności - 14.06
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
Wtorek i środę poświęcamy na największe wyzwania dla systemów żywności, często wykraczamy poza ramy samego bezpieczeństwa związanego z produktem, wskazujemy perspektywę konsumenta coraz bardziej dbającego o własne zdrowie i zdrowie planety, mocno podkreślimy rolę opakowania w systemach żywności. Perspektywa bezpieczeństwa zdrowotnego żywnosci nadal pozostanie najważniejszym elementem obrad.
W programie FFSW odniesimy się również do szerokiej perspektywy globalnych wyzwań zawartych w strategii 2022-2030 oraz celów SDG.
Cechy działań strategicznych Global Strategy for Food Safety:
- Wybiegać w przyszłość
- Opierać się na dowodach
- Człowiek w centrum działań
- Efektywność ekonomiczna działań
Wydarzenie skierowane do
Program tegorocznego FoodFakty Safety Week jest niezwykle bogaty merytorycznie, skierowany jest do wszystkich, którzy na każdym z etapów łańcucha żywności mają bezpośredni lub pośredni wpływ na decyzje o bezpieczeństwie i jakości żywności.
Zakres i poziom merytoryczny referatów dostosowany jest do potrzeb profesjonalistów z obszaru bezpieczeństwa, zgodności, jakości, produkcji, technologii, marketingu, komunikacji oraz wyższej kadry managerskiej i pozostałych kluczowych obszarów w firmach branży spożywczej.
Podziel się wiedzą o naszym wydarzeniu i zaproś koniecznie kolegów z firmy. Wydarzenie organizowane w ramach misji FoodFakty - Wspólnie Budujemy Kulturę Bezpieczeństwa Żywności, udział otwarty i bezpłatny dla każdego zaintersowanego tematyką.
eFORUM ZORGANIZOWANE DZIĘKI
Program
DZIEŃ 3 - Start godzina 11:00 - logowanie od 10:55 |
|
Wstęp Janusz Olejnik - FoodFakty |
11:00 |
BLOK I - Opakowania jako integralny element bezpieczeństwa produktu |
|
Zawartość recyklatów w opakowaniach a bezpieczeństwo wyrobów Marta Krawczyk - REKOPOL Organizacja Odzysku Opakowań |
11:10 |
Trwałość produktu po otwarciu opakowania w kontekście wyroków Sądu dr inż. Anna Bugajewska - Silliker Polska (Mérieux NutriSciences) |
11:25 |
Jak zamykać obieg opakowań plastikowych? Narzędzia Polskiego Paktu Plastikowego dla firm Dorota Żmudzińska - Polski Pakt Plastikowy |
11:40 |
Szerokie możliwości spektrometrii mas TOF-MS sprzężonej z chromatografią gazową w analizach bezpieczeństwa żywności i opakowań Edyta Szyszko - LECO |
11:50 |
BLOK II - Zrównoważone przetwórstwo, produkcja pierwotna i ekosystemy |
|
Zrównoważony rozwój w kontekście badania bakterii wskaźnikowych i organizmów psujących dr Izabela Michalczyk - NEOGEN |
12:05 |
Program oceny planu dobrostanu zwierząt w ramach Standardu TÜV SÜD Polska, zgodnego z wymaganiami normy ISO/TS 34700:2016 „Zarządzanie Dobrostanem zwierząt” Aneta Sikorska - TÜV SÜD Polska |
12:20 |
Niebieska transformacja – rola zrównoważonego rybołówstwa dr Katarzyna Frankowiak - MSC |
12:35 |
BLOK III - Prace na poziomie Codex Alimentarius |
|
Nowe inicjatywy w zakresie znakowania żywności na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO Magdalena Kowalska - Punkt Kontaktowy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski, GIJHARS |
12:50 |
SESJA Q&A - około godziny 13:05 |
Warunki uczestnictwa
Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera.
Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.
Dostępne w abonamencie Strefy Managera