Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Przeciwdziałanie wylesianiu (EUDR) - znaczenie dla branży spożywczej - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Jednym z czynników przyczyniających się do pogorszenia klimatu jest postępujące wylesianie i degradacja lasów. W tym procesie nie bez znaczenia pozostaje produkcja niektórych środków spożywczych, w trakcie której niszczone są lasy. W związku z tym Unia Europejska zdecydowała się wprowadzić konkretne rozwiązania prawne zmierzające do ograniczenia negatywnego wpływu na środowisko związanego z produkcją żywności. W tym celu uchwalono rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2023/1115 z dnia 31 maja 2023 r. w sprawie udostępniania na rynku unijnym i wywozu z Unii niektórych towarów i produktów związanych z wylesianiem i degradacją lasów oraz uchylenia rozporządzenia (UE) nr 995/2010. 

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:

-jakie są cele niniejszej regulacji; 

-czym jest np. wylesianie, odnośne towary i wprowadzanie do obrotu;

-jakich produktów dotyczą przepisy;

-jakie ma znaczenie i czym jest należyta staranność;

-jakie będą nowe obowiązki przesiębiorców. 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: PRZECIWDZIAŁANIE WYLESIANIU (EUDR) - ZNACZENIE DLA BRANŻY SPOŻYWCZEJ

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl 

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.