Jednym z czynników przyczyniających się do pogorszenia klimatu jest postępujące wylesianie i degradacja lasów. W tym procesie nie bez znaczenia pozostaje produkcja niektórych środków spożywczych, w trakcie której niszczone są lasy. W związku z tym Unia Europejska zdecydowała się wprowadzić konkretne rozwiązania prawne zmierzające do ograniczenia negatywnego wpływu na środowisko związanego z produkcją żywności. W tym celu uchwalono rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2023/1115 z dnia 31 maja 2023 r. w sprawie udostępniania na rynku unijnym i wywozu z Unii niektórych towarów i produktów związanych z wylesianiem i degradacją lasów oraz uchylenia rozporządzenia (UE) nr 995/2010.
Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:
-jakie są cele niniejszej regulacji;
-czym jest np. wylesianie, odnośne towary i wprowadzanie do obrotu;
-jakich produktów dotyczą przepisy;
-jakie ma znaczenie i czym jest należyta staranność;
-jakie będą nowe obowiązki przesiębiorców.
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: PRZECIWDZIAŁANIE WYLESIANIU (EUDR) - ZNACZENIE DLA BRANŻY SPOŻYWCZEJ
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/