Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Greenwashing: kluczowe założenia projektu dyrektywy - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Unijna dyrektywa dotycząca tzw. greenwashingu pewnym krokiem zmierza do stania się obowiązującym aktem prawa Unii Europejskiej. Choć oczywiście następnym krokiem będzie zapewne dość długotrwała implementacja nowych przepisów, to już dziś warto zapoznać się z podstawowymi założeniami.

Niniejsze opracowanie, z którym mogą się Państwo zapoznać w Strefie Managera, ma na celu przybliżenie Państwu założeń przepisów jakie mają przeciwdziałać stosowaniu greenwashingu jak i wstępnie przyjętego brzmienia tych przepisów oraz ich przyjętej interpretacji.

Opracowanie obejmuje kluczowe założenia dyrektywy, takie jak m.in.:

-przepisy najbardziej istotne dla znakowania produktów twierdzeniami dotyczącymi ekologiczności,

-nowe definicje, które mają pozwolić na klasyfikowanie poszczególnych twierdzeń,

-wykaz najciekawszych nieuczciwych praktyk rynkowych jakie mają zostać wpisane na listę nieuczciwych praktyk

-praktyczne wyjaśnienia wraz z przykładami, jakie zostały zawarte w preambule procedowanej dyrektywy. 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: GREENWASHING - KLUCZOWE ZAŁOŻENIA PROJEKTU DYREKTYWY

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl  

Autor:Tomasz Jopek
Tomasz Jopek
Tomasz Jopek – radca prawny prowadzący Kancelarię Radcy Prawnego w Poznaniu, członek Okręgowej Izby Radców Prawnych w Poznaniu. Specjalizuje się w tematyce prawa żywnościowego, prawa reklamy i marketingu oraz szeroko pojętego e-commerce. Praktyk, świadczący usługi obsługi prawnej m.in. podmiotom z branży FMCG oraz agencjom marketingowym. Reprezentuje klientów w postepowaniach prowadzonych przez organy urzędowej kontroli żywności, a także przed sądami administracyjnymi.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Znakowanie żywności

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.