Oznaczenie "wiejski" w znakowaniu środków spożywczych cz. II - Abstrakt artykułu
Kategoria: Prawo Żywnościowe
21.07.2023
W pierwszej części opracowania dotyczącego zasad stosowania oznaczenia „wiejski” w znakowaniu środków spożywczych (dostępnego TUTAJ) przedstawiono stanowiska polskich organów urzędowej kontroli żywności w tym zakresie. Prezentowana poniżej druga część opracowania obejmować będzie wytyczne Food Standards Agency oraz przegląd orzecznictwa sądów administracyjnych. Na koniec, w formie podsumowania, zostaną przedstawione wyniki analizy wszystkich przedstawionych materiałów oraz refleksje w zakresie możliwości używania oznaczenia „wiejski” na etykietach środków spożywczych, a także ocena podejścia organów urzędowej kontroli żywności oraz sądów administracyjnych do działania przedsiębiorców w tym zakresie.
Z pełnej wersji tekstu dowiesz się m.in.:
-jakie jest stanowisko Food Standards Agency w kwstii używania oznaczenia "wiejski"
-jaka jest linia orzecznicza sądów administracyjnych
-na jakie kluczowe elementy należy zwracać uwagę podczas stosowania oznaczenia "wiejski".
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: OZNACZENIE WIEJSKI W ZNAKOWANIU ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH CZ. II
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Wybierz obszar:
Prawo żywnościowe
Znakowanie żywności
Autor: Tomasz Jopek
Tomasz Jopek – radca prawny prowadzący Kancelarię Radcy Prawnego w Poznaniu, członek Okręgowej Izby Radców Prawnych w Poznaniu. Specjalizuje się w tematyce prawa żywnościowego, prawa reklamy i marketingu oraz szeroko pojętego e-commerce. Praktyk, świadczący usługi obsługi prawnej m.in. podmiotom z branży FMCG oraz agencjom marketingowym. Reprezentuje klientów w postepowaniach prowadzonych przez organy urzędowej kontroli żywności, a także przed sądami administracyjnymi.
Przeczytaj także
-
07.07.2023
Znakowanie dobrowolne środków spożywczych, pomimo, że było przedmiotem różnych opracowań czy wytycznych, to jednak nadal budzi szerokie wątpliwości w zakresie prawidłowego stosowania. Jednym z przykładów mogą być zasady i warunki prawidłowego stosowania określenia „wiejski” w znakowaniu środków spożywczych.
Czytaj więcej
-
12.05.2023
Druga część opracowania obejmować będzie wytyczne Food Standards Agency oraz przegląd orzecznictwa sądów administracyjnych. Na koniec, w formie podsumowania, zostaną przedstawione wyniki analizy wszystkich przedstawionych materiałów oraz refleksje w zakresie możliwości używania oznaczenia „domowy” na etykietach środków spożywczych
Czytaj więcej
-
28.04.2023
W aktualnie obowiązujących przepisach prawa żywnościowego brak jest wskazania, jakie produkty mogą zostać oznakowane jako „domowe”. W świetle powyższego konieczna jest refleksja nad przedmiotowym określeniem przez pryzmat odpowiednich regulacji
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: