Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 11.03.2021 12:00
Cel webinarium
Listeria stanowi ogromne wyzwanie w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. W 2020 r. w systemie RASFF odnotowano 146 przypadków obecności Listeria monocytogenes w żywności. Od kilku lat notuje się zauważalny wzrost przypadków listeriozy na świecie, jest to bardzo niepokojące z uwagi na fakt, że L. monocytogenes wywołująca tą chorobę należy do jednego z najbardziej niebezpiecznych mikroorganizmów dla zdrowia człowieka, nawet 30% infekcji kończy się śmiercią. W Polsce rocznie notuje się kilkadziesiąt przypadków zachorowań.
e-FORUM Listeria w żywności jest rozwinięciem i uzupełnieniem tematyki zawartej w FF NAWIGATOR Listeria w przemyśle spożywczym
Webinarium skierowane do
Managerów z branży spożywczej, którzy są odpowiedzialni za podejmowanie decyzji w obszarze jakości, bezpieczeństwa lub zgodności produktów.
Program
PROGRAM ramowy (będzie uzupełniany na bieżąco po potwierdzeniu tematów prelekcji)
12:00 Powitanie/wstęp
Analiza zagrożeń wywołanych obecnością Listeria monocytogenes w żywności zgłoszonych do systemu RASFF w 2020 roku
Janusz Olejnik - FoodFakty - Food Satety Culture Initiative PL
Environmental Pathogen Management (EPM) – jak skutecznie wykrywać patogeny w przemyśle spożywczym?”
Artur Gąsior - bioMérieux
Szybko i pewnie, czyli jak? Wykrywanie bakterii z rodzaju Listeria spp. w produkcie i środowisku
Hanna Dziadkowiak, Aleksandra Ołdak - Sterbios
Zastosowanie techniki PCR do wykrywania Listeria monocytogenes w rybach, produktach rybnych i środowisku przetwórstwa rybnego
Anna Niepsuj-Wójkowska - Intertek
Analiza zachowań Listeria monocytogenes w badaniach obciążeniowych z wyznaczeniem potencjału wzrostu
Małgorzata Stachowiak - J.S. Hamilton
Nowoczesne metody badań Listerii (temat wystąpienia do potwierdzenia)
Daniel Gerhards - Pall Corporation
Molekularne podstawy tworzenia biofilmu Listeria monocytogenes i możliwości jego eliminacji w przemyśle spożywczym
dr hab. Edyta Juszczuk-Kubiak, prof. IBPRS-PIB, mgr inż. Kamila Daniluk, mgr inż. Michał Wójcicki - Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
KOLEJNE TEMATY JUŻ WKRÓTCE, ZAPOZNAJ SIĘ Z PEŁNĄ TREŚCIĄ ff NAWIGATOR Listeria w Przemyśle Spożywczym
Warunki uczestnictwa w Webinarium
Warunkiem uczestnictwa jest rejestracja poprzez konto czytelnika. Udział jest bezpłatny dla przedstawicieli producentów oraz sieci handlowych posiadających konta czytelnika FoodFakty