Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

e-Forum FoodFakty - Listeria w żywności

Dostępne non-stop

Cel webinarium

Listeria stanowi ogromne wyzwanie w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. W 2020 r. w systemie RASFF odnotowano 146 przypadków obecności Listeria monocytogenes w żywności. Od kilku lat notuje się zauważalny wzrost przypadków listeriozy na świecie, jest to bardzo niepokojące z uwagi na fakt, że L. monocytogenes wywołująca tą chorobę należy do jednego z najbardziej niebezpiecznych mikroorganizmów dla zdrowia człowieka, nawet 30% infekcji kończy się śmiercią. W Polsce rocznie notuje się kilkadziesiąt przypadków zachorowań.

Webinarium skierowane do

Managerów z branży spożywczej, którzy są odpowiedzialni za podejmowanie decyzji w obszarze jakości, bezpieczeństwa lub zgodności produktów.

Program

Powitanie/wstęp

Janusz Olejnik - FoodFakty - Food Satety Culture Initiative PL

Analiza zagrożeń wywołanych obecnością Listeria monocytogenes w żywności zgłoszonych do systemu RASFF w 2020 roku

Janusz Olejnik - FoodFakty - Food Satety Culture Initiative PL

Environmental Pathogen Management (EPM) – jak skutecznie wykrywać patogeny w przemyśle spożywczym?

Artur Gąsior - bioMérieux

Szybko i pewnie, czyli jak? Wykrywanie bakterii z rodzaju Listeria spp. w produkcie i środowisku

Hanna Dziadkowiak, Aleksandra Ołdak -  Sterbios

Zastosowanie techniki PCR do wykrywania Listeria monocytogenes w rybach, produktach rybnych i środowisku przetwórstwa rybnego

Anna Niepsuj-WójkowskaIntertek

Analiza zachowań Listeria monocytogenes w badaniach obciążeniowych z wyznaczeniem potencjału wzrostu

Małgorzata Stachowiak - J.S. Hamilton

Kompletne i zatwierdzone rozwiązanie GeneDisc do monitorowania ryzyka Listeria w przemyśle spożywczym

Daniel Gerhards - Pall Corporation

Jak najefektywniej wyposażyć laboratorium do badań w kierunku wykrywania i oznaczania liczby Listeria

Bogusław Wiera - Argenta

Molekularne podstawy tworzenia biofilmu Listeria monocytogenes i możliwości jego eliminacji w przemyśle spożywczym

dr hab. Edyta Juszczuk-Kubiak, prof. IBPRS-PIB, mgr inż. Kamila Daniluk, mgr inż. Michał Wójcicki - Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy

Sesja Q&A

 

Warunki uczestnictwa w Webinarium

Nagrania dostępne wyłącznie dla użytkowników Strefy Managera 

 

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn