e-Forum FoodFakty - Listeria w żywności
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
Listeria stanowi ogromne wyzwanie w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. W 2020 r. w systemie RASFF odnotowano 146 przypadków obecności Listeria monocytogenes w żywności. Od kilku lat notuje się zauważalny wzrost przypadków listeriozy na świecie, jest to bardzo niepokojące z uwagi na fakt, że L. monocytogenes wywołująca tą chorobę należy do jednego z najbardziej niebezpiecznych mikroorganizmów dla zdrowia człowieka, nawet 30% infekcji kończy się śmiercią. W Polsce rocznie notuje się kilkadziesiąt przypadków zachorowań.
Wydarzenie skierowane do
Managerów z branży spożywczej, którzy są odpowiedzialni za podejmowanie decyzji w obszarze jakości, bezpieczeństwa lub zgodności produktów.
Program
Powitanie/wstęp
Janusz Olejnik - FoodFakty - Food Satety Culture Initiative PL
Analiza zagrożeń wywołanych obecnością Listeria monocytogenes w żywności zgłoszonych do systemu RASFF w 2020 roku
Janusz Olejnik - FoodFakty - Food Satety Culture Initiative PL
Environmental Pathogen Management (EPM) – jak skutecznie wykrywać patogeny w przemyśle spożywczym?
Artur Gąsior - bioMérieux
Szybko i pewnie, czyli jak? Wykrywanie bakterii z rodzaju Listeria spp. w produkcie i środowisku
Hanna Dziadkowiak, Aleksandra Ołdak - Sterbios
Zastosowanie techniki PCR do wykrywania Listeria monocytogenes w rybach, produktach rybnych i środowisku przetwórstwa rybnego
Anna Niepsuj-Wójkowska - Intertek
Analiza zachowań Listeria monocytogenes w badaniach obciążeniowych z wyznaczeniem potencjału wzrostu
Małgorzata Stachowiak - J.S. Hamilton
Kompletne i zatwierdzone rozwiązanie GeneDisc do monitorowania ryzyka Listeria w przemyśle spożywczym
Daniel Gerhards - Pall Corporation
Jak najefektywniej wyposażyć laboratorium do badań w kierunku wykrywania i oznaczania liczby Listeria
Bogusław Wiera - Argenta
Molekularne podstawy tworzenia biofilmu Listeria monocytogenes i możliwości jego eliminacji w przemyśle spożywczym
dr hab. Edyta Juszczuk-Kubiak, prof. IBPRS-PIB, mgr inż. Kamila Daniluk, mgr inż. Michał Wójcicki - Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
Sesja Q&A
Warunki uczestnictwa
Nagrania dostępne wyłącznie dla użytkowników Strefy Managera
Dostępne w abonamencie Strefy Managera