Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

e-Forum FoodFakty - Listeria w żywności

Data: 11.03.2021 12:00

Cel webinarium

Listeria stanowi ogromne wyzwanie w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. W 2020 r. w systemie RASFF odnotowano 146 przypadków obecności Listeria monocytogenes w żywności. Od kilku lat notuje się zauważalny wzrost przypadków listeriozy na świecie, jest to bardzo niepokojące z uwagi na fakt, że L. monocytogenes wywołująca tą chorobę należy do jednego z najbardziej niebezpiecznych mikroorganizmów dla zdrowia człowieka, nawet 30% infekcji kończy się śmiercią. W Polsce rocznie notuje się kilkadziesiąt przypadków zachorowań.

e-FORUM Listeria w żywności jest rozwinięciem i uzupełnieniem tematyki zawartej w FF NAWIGATOR Listeria w przemyśle spożywczym 

FF Nawigator Listeria

Webinarium skierowane do

Managerów z branży spożywczej, którzy są odpowiedzialni za podejmowanie decyzji w obszarze jakości, bezpieczeństwa lub zgodności produktów.

Program

PROGRAM ramowy (będzie uzupełniany na bieżąco po potwierdzeniu tematów prelekcji)

12:00 Powitanie/wstęp 

Analiza zagrożeń wywołanych obecnością Listeria monocytogenes w żywności zgłoszonych do systemu RASFF w 2020 roku

Janusz Olejnik - FoodFakty - Food Satety Culture Initiative PL

Environmental Pathogen Management (EPM) – jak skutecznie wykrywać patogeny w przemyśle spożywczym?”

Artur Gąsior - bioMérieux

Szybko i pewnie, czyli jak? Wykrywanie bakterii z rodzaju Listeria spp. w produkcie i środowisku

Hanna Dziadkowiak, Aleksandra Ołdak -  Sterbios

Zastosowanie techniki PCR do wykrywania Listeria monocytogenes w rybach, produktach rybnych i środowisku przetwórstwa rybnego

Anna Niepsuj-WójkowskaIntertek

Analiza zachowań Listeria monocytogenes w badaniach obciążeniowych z wyznaczeniem potencjału wzrostu

Małgorzata Stachowiak - J.S. Hamilton

Nowoczesne metody badań Listerii (temat wystąpienia do potwierdzenia)

Daniel Gerhards - Pall Corporation

Molekularne podstawy tworzenia biofilmu Listeria monocytogenes i możliwości jego eliminacji w przemyśle spożywczym

dr hab. Edyta Juszczuk-Kubiak, prof. IBPRS-PIB, mgr inż. Kamila Daniluk, mgr inż. Michał Wójcicki - Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy

 

KOLEJNE TEMATY JUŻ WKRÓTCE, ZAPOZNAJ SIĘ Z PEŁNĄ TREŚCIĄ ff NAWIGATOR Listeria w Przemyśle Spożywczym

Warunki uczestnictwa w Webinarium

Warunkiem uczestnictwa jest rejestracja poprzez konto czytelnika. Udział jest bezpłatny dla przedstawicieli producentów oraz sieci handlowych posiadających konta czytelnika FoodFakty

 

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn