Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kultura bezpieczeństwa żywności w najnowszych wytycznych Komisji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Kultura bezpieczeństwa żywności ponownie stała się przedmiotem rozważań organów unijnych. Tym razem stała się częścią zawiadomienia Komisji w sprawie wytycznych dotyczących wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności obejmujących dobre praktyki higieniczne i procedury oparte na zasadach HACCP, uwzględniając ułatwienia/elastyczność w zakresie wdrażania w niektórych przedsiębiorstwach spożywczych (2022/C 355/01). 

Więcej na temat ogólnego zakresu wytycznych dowiesz się z artykułu:

https://foodfakty.pl/wytyczne-bezpieczenstwa-zywnosci-ghp-oraz-haccp-zawiadomienie-komisji 

W marcu 2021 kultura bezpieczeństwa żywności na stałe zagościła w unijnym porządku prawnym i stała się oficjalnym prawem UE. Nastąpiło to na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2021/382 z dnia 3 marca 2021 r. zmieniającego załączniki do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do zarządzania alergenami pokarmowymi, redystrybucji żywności i kultury bezpieczeństwa żywności. Wówczas to do przepisów rozporządzenia w sprawie higieny środków spożywczych dodano rozdział XIa pt. „Kultura bezpieczeństwa żywności”, w którym zawarto najważniejsze, obowiązkowe wymogi w tym zakresie.

Więcej na ten temat dowiesz się z materiału:

https://foodfakty.pl/kultura-bezpieczenstwa-zywnosci-oficjalnym-prawem-ue 

Charakter prawny - soft law

Natomiast jeśli chodzi o zawiadomienie Komisji w sprawie wytycznych (…) to wprawdzie nie jest ono źródłem prawa, ale należy do aktów tzw. soft law (tzw. „miękkie prawo”), które wprawdzie nie mają charakteru uchwalonych norm prawa powszechnie obowiązującego, ale wytyczają pewien kierunek jego stosowania, a także mogą odzwierciedlać tendencje przyszłych zmian w prawie stawionym. Z tego względu akty o charakterze soft law stanowią bardzo istotną część systemu prawnego Unii Europejskiej. 

Kultura bezpieczeństwa wg najnowszych wytycznych 

Istotą opracowywania wytycznych jest przede wszystkim wskazywanie prawidłowego interpretowania przepisów prawnych oraz określanie praktycznych wskazówek dotyczących ich stosowania. Komisja w kontekście kultury bezpieczeństwa żywności podkreśla przede wszystkim na subiektywny charakter wskaźników, które powinna ona uwzględniać takich jak np.: zaangażowanie kierownictwa, świadomość zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności, dostępność wystarczających zasobów do zapewnienia bezpiecznego i higienicznego obchodzenia się z żywnością czy wreszcie otwarta i jasna komunikacja. Chociaż są to parametry trudne do obiektywnego zmierzenia, to jednak Komisja zaproponowała szereg praktycznych rozwiązań zmierzających do wdrożenia wymogów kultury bezpieczeństwa żywności oraz dokonywania jej pomiaru.

Audyt w kulturze bezpieczeństwa żywności 

Jednym z podstawowych narzędzi służących temu celowi może być audyt. Jak stwierdzono w treści zawiadomienia „Audytor może zweryfikować kulturę bezpieczeństwa żywności poprzez:

-sprawdzenie badań kultury bezpieczeństwa żywności (dokonanych np. za pomocą kwestionariuszy) przeprowadzonych w zakładach lub grupach zakładów prowadzących tę samą działalność;

-przeprowadzenie wywiadów (zob. skrócony kwestionariusz poniżej) i obserwacji:

  • sprawdzenie wiedzy pracowników, z którymi przeprowadzono wywiad, na temat znaczenia dostarczania bezpiecznej i odpowiedniej żywności
  • sprawdzenie zachowania pracowników w odniesieniu do higieny żywności oraz ich podejścia do tej kwestii;
  • sprawdzenie zaangażowania kierownictwa i komunikacji z innymi działami;
  • sprawdzenie zdolności kierownictwa do angażowania wszystkich pracowników w praktyki bezpieczeństwa żywności;

-sprawdzenie zasobów. Wdrożenie kultury bezpieczeństwa żywności wymaga czasu i zasobów. Wysoka presja czasu związana z produkcją może wskazywać na brak kultury bezpieczeństwa żywności. Organizowanie badania z wykorzystaniem kwestionariusza. Zaleca się przeprowadzenie tego rozszerzonego audytu dotyczącego kultury bezpieczeństwa żywności w dużych przedsiębiorstwach lub grupach zakładów prowadzących tę samą działalnością w ramach jednego sektora lub tej samej grupy przedsiębiorstw.”. 

Przykładowe rozwiązania 

Oprócz tego w zawiadomieniu znalazły się m.in. przykład listy kontrolnej dla właściwych organów dotyczącej kultury bezpieczeństwa żywności oraz przykładowe wskaźniki dotyczące narzędzia do oceny kultury bezpieczeństwa żywności. W wytycznych zawarto poglądową ankietę, która może być stosowana w celu przeprowadzenia ogólnej oceny kultury bezpieczeństwa żywności w przedsiębiorstwie. Można ona także służyć porównywaniu wyników pozyskanych od różnych działów (dużego) przedsiębiorstwa, różnych oddziałów tej samej grupy, np. supermarketów lub sklepów mięsnych należących do tej samej grupy czy wreszcie różnych przedsiębiorstw działających w tym samym sektorze (np. poprzez korzystanie przez organy ds. bezpieczeństwa żywności z tego samego kwestionariusza podczas przeprowadzania audytów kultury bezpieczeństwa żywności w danym sektorze). Natomiast wykrycie nieprawidłowości powinno prowadzić do podjęcia działań naprawczych, takich jak dodatkowe szkolenie pracowników w zakresie niektórych lub wszystkich elementów kultury bezpieczeństwa żywności, wzmocnienie kanałów komunikacji, inwestycje w zasoby itp.

Pełen tekst dokumentu dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.C_.2022.355.01.0001.01.POL&toc=OJ%3AC%3A2022%3A355%3ATOC 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.