Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Katalog Nowej Żywności - aktualizacja

Kategoria: Innowacje , Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Nowa żywność 

Nowa żywność nabiera coraz większego znaczenia w branży spożywczej. Każda zmiana dotycząca nowej żywności ma duży wpływ na produkcję, w tym w szczególności suplementów diety. Szczególne znaczenie w tym zakresie ma unijny wykaz nowej żywności określony w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiającym unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności. Akt ten zawiera wykaz nowej żywności dopuszczonej do wprowadzania na rynek Unii Europejskiej wraz z określeniem warunków jej stosowania oraz dodatkowymi szczególnymi wymogami dotyczącymi etykietowania. Należy przy tym podkreślić, iż unijny wykaz nowej żywności nie jest tożsamy z Katalogiem Nowej Żywności, który stanowi odrębną listę oraz pełnie odmienne funkcje. 

Katalog Nowej Żywności - charakterystyka 

W pierwszej kolejności podkreślić należy, iż Katalog Nowej Żywności - w przeciwieństwie do wykazu nowej żywności - nie ma formy rozporządzenia. Jego celem jest pomoc w ocenie czy dany produkt będzie potrzebował zezwolenia na podstawie rozporządzenia w sprawie nowej żywności; innymi słowy - czy dany produkt będzie wymagał włączenia go w ramy rozporządzenia 2017/2470. Każda pozycja wpisana w katalogu zawiera opis oraz status nowej żywności, który może przybierać 3 formy:

-zgodnie z informacjami dostępnymi właściwym władzom państw członkowskich produkt ten był używany wyłącznie jako lub w suplementach żywnościowych przed 15 maja 1997 r. Wszelkie inne zastosowania tego produktu do żywności muszą być dopuszczone zgodnie z rozporządzeniem w sprawie nowej żywności;

-pojawiło się zapytanie, czy dany produkt wymaga zezwolenia na podstawie rozporządzenia w sprawie nowej żywności. Zgodnie z informacjami dostępnymi właściwym organom państw członkowskich, produkt ten nie był stosowany jako żywność lub składnik żywności przed 15 maja 1997 r., dlatego zanim zostanie wprowadzony do obrotu w UE jako żywność lub składnik żywności, należy przeprowadzić ocenę bezpieczeństwa zgodnie z rozporządzeniem w sprawie nowej żywności;

-pojawiło się zapytanie, czy dany produkt wymaga zezwolenia na podstawie rozporządzenia w sprawie nowej żywności. Wymagane są dalsze informacje.

Najnowsze zmiany 

Katalog nie ma charakteru wyczerpującego i ulega cyklicznym aktualizacjom. Wpisanie żywności do Katalogu oznacza konieczność pozyskania na nią zezwolenia oraz wpisania do unijnego wykazu nowej żywności. Katalog dostępny jest wyłącznie w języku angielskim. W roku 2022 nowy status otrzymało 21 środków spożywczych. We wrześniu oraz październiku były to 4 następujące substancje. 

-Biomasa Paecilomyces variotii (ang. Biomass of Paecilomyces variotii); otrzymany status - nowa żywność.

-Izolat kanabidiolu (CBD) (czystość 98,56 %) rozpuszczony w oleju konopnym (ang. Cannabidiol (CBD) isolate (purity is 98,56 %) dissolved in hemp oil); otrzymany status - nowa żywność.

-Ekstrakt LMZ (Luteina, Mezo-zeaksantyna, Zeaksantyna) 15 % w zawiesinie olejowej (ang. Extract of LMZ (Lutein, Meso-zeaxanthin, Zeaxanthin) 15 % in oil suspension); otrzymany status - nie jest to nowa żywność w suplementach diety. 

-Mononukleotyd nikotynamidowy, czystość 95 – 99% (ang. Nicotinamide mononucleotide, purity is 95 – 99 %); otrzymany status - nowa żywność. 

W sytuacji kiedy dana żywność otrzyma status nowej żywności, konieczne jest wpisanie jej do unijnej wykazu nowej żywności w celu wprowadzania jej do obrotu - wówczas już w charakterze nowej żywności, na którą wydano zezwolenie na wprowadzenie na rynek w Unii. 

Katalog Nowej Żywności dostępny jest pod adresem:

https://webgate.ec.europa.eu/fip/novel_food_catalogue/# 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Suplementy diety

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.