Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Agencja Żywności i Leków (FDA) - nowa definicja pojęcia „Zdrowy”

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) opublikowała propozycję zaktualizowanej definicji oświadczenia „zdrowy” na opakowaniach żywności. Ma to na celu pomoc w poprawie nawyków żywieniowych oraz zapobieganie chorobom cywilizacyjnym, które w szczególności bardzo często są chorobami dietozależnymi, a prawidłowa dieta mogłaby przyczynić się do spadku liczby zachorowań. Jak wskazuje FDA, ponad 80% ludności USA nie spożywa wystarczającej ilości warzyw, owoców i nabiału. Zamiast tego, większość ludzi spożywa za dużo soli, cukrów i tłuszczy nasyconych. Wytyczne uwzględniają najwnosze dane naukowe w zakresie nauk o żywieniu, a także dane zawarte w takich dokumentach jak “The New Nutrition Facts Label” oraz „Dietary Guidelines for Americans”.

Proponowana definicja oświadczenia „zdrowy”

Zgodnie z propozycją FDA, aby na opakowaniu produktu można było zamieścić oświadczenie „zdrowy”, musiałby on spełnić szereg wymogów, takich jak np.:

- zawierać odpowiednią, znaczącą ilość żywności z co najmniej jednej z grup lub podgrup żywności (np. owoce, warzywa, nabiał itp.) zalecanych w wytycznych dietetycznych

- nie przekraczać określonych limitów dla niektórych składników odżywczych, takich jak tłuszcze nasycone, sód i dodane cukry.

Należy przy tym podkreślić, iż powyższe limity będą plasowały się na różnym poziomie w zależności od od żywności i grupy żywności, co należy uznać za trafne rozwiązanie, choćby ze względu na konieczność uwzględnienia specyfiki różnorakich rodzajów żywności. Na przykład płatki zbożowe musiałyby zawierać 3/4 uncji pełnych ziaren i zawierać nie więcej niż 1 gram tłuszczów nasyconych, 230 miligramów sodu i 2,5 grama cukrów dodanych.

Cel wprowadzania zmian

Jak wskazano w treści dokumentu, Amerykańska Agencja Żywności i Leków stawia sobie za cel rozwiązanie szeregu problemów związanych z żywieniem ludności, do czego przysłużyć ma się również zmiana warunków posługiwania się oświadczeniem „zdrowy” na opakowaniach żywności. Wśród najważniejszych założeń wskazano takie kwestie jak m.in.:

- poprawa nawyków żywieniowych, 

- zapobieganie przewlekłym chorobom cywilizacyjnym,

- spożywanie większej ilości owoców, warzyw i nabiału,

- budowanie równości w dostępie do żywności wysokiej jakości, 

- ułatwienie w dostępie do informacji na temat produktu, w tym poprzez czytelne i zrozumiałe etykiety (również na froncie opakowania),

- obniżenie zawartości sodu w żywności, 

- prowadzenie szerszej edukacji żywieniowej, 

- większy dostęp do informacji na temat wartości odżywczych produktów kupowanych online. 

Więcej na ten temat dowiesz się na stronie U.S. Food & Drug Administration:

https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-proposes-updated-definition-healthy-claim-food-packages-help-improve-diet-reduce-chronic-disease 

A także na stronie Federal Register - The Daily Journal of the United States Government 

https://www.federalregister.gov/documents/2022/09/29/2022-20975/food-labeling-nutrient-content-claims-definition-of-term-healthy 

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.