Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kolejny etap prac nad zmianą ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Trwają prace nad projektem ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Obecnie został on przekazany Prezydentowi i Marszałkowi Senatu. 

Proponowane zmiany 

Ogólnym założeniem nowelizacji jest większenie efektywności nadzoru nad artykułami rolno-spożywczymi, a zwłaszcza nad ich jakością zarówno na etapie produkcji jak i w odniesieniu do produktów już dostępnych na rynku. Z uwagi na powyższe, zmiany w dużym stopniu odnoszą się do organów urzędowej kontroli, a w szczególności Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Zmiany mają objąć również kontrolę żywności sprzedawanej na odległość (np. w sklepach internetowych). Oprócz tego zmianie mają ulec także:

-przepisy regulujące kwestie związane ze stosowaniem oznaczenia „Produkt polski

-efektywniejsze wyróżnienia na tle innych produktów, żywności wytworzonej z poszanowaniem dobrostanu zwierząt (z uwzględnieniem odpowiednich przepisów w tym zakresie, a zwłaszcza realizacji działania Dobrostan zwierząt w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020), przede wszystkim poprzez oznaczenie ,,DobrostanPlus 

-przepisy karne określone w ustawie z dnia 13 lutego 2020 r. o ochronie roślin przed agrofagami dotyczące naruszeń przepisów odnoszących się do identyfikowalności towarów. 

Zmiany w nadzorze sprawowanym przez IJHARS

Jak wskazują autorzy projektu w uzasadnieniu, do najistotniejszych zmian dotyczących nadzoru sprawowanego przez IJHARS zaliczono:

  1. „doprecyzowanie zasad kontroli sprzedaży żywności prowadzonej na odległość, w szczególności za pośrednictwem internetu (wprowadzenie instytucji anonimowego pobrania próbki);
  2. dostosowanie funkcjonowania IJHARS do obowiązujących wymagań w zakresie ochrony danych osobowych (uwzględnienie wystąpienia Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych z dnia 6 kwietnia 2020 r., znak: DOL.413.5.2020);
  3. uzupełnienie definicji artykułów rolno-spożywczych o pasze przeznaczone dla zwierząt domowych (w celu uniknięcia wątpliwości interpretacyjnych co do możliwości stosowania w tym zakresie przepisów ustawy);
  4. objęcie kontroli w obrocie detalicznym okresowym imiennym upoważnieniem do przeprowadzania kontroli;
  5. umożliwienie kontroli działalności podmiotów prowadzących sprzedaż na odległość oraz zakładów żywienia zbiorowego przez zakup kontrolny produktu (z ujawnieniem tożsamości i okazaniem upoważnienia do kontroli po otrzymaniu zamówionej potrawy lub produktu);
  6. możliwość uzyskania pomocy Policji przy przeprowadzaniu kontroli przez organy IJHARS;
  7. umożliwienie organom IJHARS pobierania próbek do kontroli oznakowania;
  8. umożliwienie organom IJHARS wykonywania fotografii kontrolowanych artykułów rolno-spożywczych;
  9. umożliwienie sporządzania protokołu kontroli w więcej niż w jednym egzemplarzu;
  10. przyznanie IJHARS możliwości stosowania sankcji w związku z realizacją nowych zadań związanych z nadzorem nad wprowadzaniem do obrotu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością.”. 

Więcej na ten temat już niebawem w Strefie Managera!

Przebieg prac nad projektem można śledzić na stronie Sejmu, dostępnej pod adresem:

https://www.sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=2038 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.