Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

FFSW: Produkuj bezpiecznie - Biologiczne i chemiczne zanieczyszczenia – 07.06.22

Dostępne non-stop

Cel wydarzenia

Tematyka dotycząca ryzyka zanieczyszczeń mikrobiologicznych i fizyko-chemicznych to zawsze gwarancja najwyższego zainteresowania branży spożywczej, co pokazuje dbałość branży o bezpieczeństwo konsumentów. Przygotowaliśmy dla Państwa szeroki wybór doniesień skupiających się na praktycznym wykorzystaniu wiedzy ekspertów. Ten dzień to odniesienie się do drugiego wyzwania globalnego.

 

“Food safety is everyone’s business”

Pięć globalnych wyzwań FAO WHO do działań podczas Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2022, na które postaramy się odpowiedzieć:

1. Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - rządy muszą zapewnić wszystkim bezpieczną i pożywną żywność

2. Produkuj bezpiecznie - rolnicy i producenci żywności muszą stosować dobre praktyki

3. Zapewnij bezpieczeństwo - podmioty gospodarcze muszą upewnić się, że żywność jest bezpieczna

4. Informuj, co jest bezpieczne - konsumenci muszą dowiedzieć się o bezpiecznej i zdrowej żywności

5. Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - pracujmy razem na rzecz bezpiecznej żywności i dobrego zdrowia!

 

FOODFAKTY SAFETY WEEK TO NASZ WSPÓLNY WKŁAD W REALIZACJĘ TYCH CELÓW SERDECZNIE DIZĘKUJEMY ZA ZAANGAŻOWANIE

 

Wydarzenie skierowane do

Do wszystkich, którzy na każdym etapie łańcucha mają bezpośredni lub pośredni wpływ na decyzje lub wpływ na bezpieczeństwo żywności. Zakres i poziom merytoryczny referatów skierowany do profesjonalistów z obszaru produkcji, technologii, zarządzania jakością, marketingu, komunikacji, zarządzania i pozostałych kluczowych obszarów w firmach branży spożywczej. Zaproś koniecznie kolegów z firmy.

 

eFORUM ZORGANIZOWANE DZIĘKI


 

PARTNERZY STRATEGICZNI FFSW

 

PARTNERZY GŁÓWNI DNIA

 

PARTNERZY 

 

ORGANIZACJE ZAANGAŻOWANE W OBCHODY FFSW

Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy

Uniwersytet Gdański

Gdański Uniwersytet Medyczny

Główny Inspektorat Sanitarny

Polskie Centrum Akredytacji

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny

 

PATRONAT NAD WYDARZENIEM OBJĘLI

 

Program

Wstęp

Janusz Olejnik - FoodFakty

11:00

BLOK I - ZAGROŻENIA MIKROBIOLOGICZNE

Escherichia coli STEC - Powracające zagrożenie nie tylko w produktach mięsnych

Barbara Krupska - Specjalista Pracowni Analiz Mikrobiologicznych - Intertek

11:05

GENE-UP® oraz Predictive Diagnostics jako narzędzia optymalizacji zarządzania bezpieczeństwem produktu

Krzysztof Knop - Product Manager Industry bioMérieux

11:17

Szybkie wykrywanie Salmonella na każdym etapie produkcji w przemyśle drobiarskim

dr Izabela Michalczyk - Market Development Lead - 3M

11:32

BLOK II - ZANIECZYSZCZENIA I ZGODNOŚĆ ZE SPECYFIKACJAMI 

Praktyczne aspekty analizy z wykorzystaniem metod spektrometrii mas (ICP-MS) do oznaczania metali ciężkich, pierwiastków oraz metod chromatograficznych do oznaczania pestycydów w żywności oraz wodzie

dr Monika Zaręba-Kozioł - Instytut Agronomiczny Fertico

11:47

Oznaczenia pierwiastków i metali ciężkich z zastosowaniem techniki ICP-MS w aspekcie jakości i bezpieczeństwa żywności

Monika Stochaj-Yamani - Atomic Spectroscopy Department Manager - Perlan Technologies

12:02

Metody kontroli wiarygodności dostawców i zastosowania analizatorów NIR-Online do badania surowców dostarczanych do zakładów produkcyjnych np. mleka, zboża, rzepaku

Jerzy Janota - Dyrektor Techniczny w INDUSTA, autoryzowany przedstawiciel BÜCHI

12:17

MOSH/MOAH, tlenek etylenu, pestycydy… wiele problemów – jedno rozwiązanie

Edyta Szyszko- Inżynier Sprzedaży LECO 

12:29

Zanieczyszczenia łańcucha żywnościowego dioksynami i związkami pokrewnymi

dr Małgorzata Warenik-Bany - Kierownik Zakładu Radiobiologii - Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy 

12:41

Prace na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w zakresie zapobiegania i kontroli oszustw dotyczących żywności

Joanna Maryniak-Szpilarska - Główny Specjalista, Biuro Współpracy Międzynarodowej GIJHARS, Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO dla Polski GIJHARS

13:01

SESJA Q&A - około godziny 13:16

 

POZOSTAŁE DNI


Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - Kultura bezpieczeństwa żywności - 06.06.22

Zapewnij bezpieczeństwo - Systemy bezpieczeństwa - 08.06.22

Informuj, co jest bezpieczne - Znakowanie żywności – 09.06.22

Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności  - Optymalizacja procesów– 10.06.22


Broszura z programem FoodFakty Safety Week

POBIERZ

Warunki uczestnictwa

Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera.

Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.