FFSW: Produkuj bezpiecznie - Biologiczne i chemiczne zanieczyszczenia – 07.06.22
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
Tematyka dotycząca ryzyka zanieczyszczeń mikrobiologicznych i fizyko-chemicznych to zawsze gwarancja najwyższego zainteresowania branży spożywczej, co pokazuje dbałość branży o bezpieczeństwo konsumentów. Przygotowaliśmy dla Państwa szeroki wybór doniesień skupiających się na praktycznym wykorzystaniu wiedzy ekspertów. Ten dzień to odniesienie się do drugiego wyzwania globalnego.
“Food safety is everyone’s business”
Pięć globalnych wyzwań FAO WHO do działań podczas Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2022, na które postaramy się odpowiedzieć:
1. Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - rządy muszą zapewnić wszystkim bezpieczną i pożywną żywność
2. Produkuj bezpiecznie - rolnicy i producenci żywności muszą stosować dobre praktyki
3. Zapewnij bezpieczeństwo - podmioty gospodarcze muszą upewnić się, że żywność jest bezpieczna
4. Informuj, co jest bezpieczne - konsumenci muszą dowiedzieć się o bezpiecznej i zdrowej żywności
5. Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - pracujmy razem na rzecz bezpiecznej żywności i dobrego zdrowia!
FOODFAKTY SAFETY WEEK TO NASZ WSPÓLNY WKŁAD W REALIZACJĘ TYCH CELÓW SERDECZNIE DIZĘKUJEMY ZA ZAANGAŻOWANIE
Wydarzenie skierowane do
Do wszystkich, którzy na każdym etapie łańcucha mają bezpośredni lub pośredni wpływ na decyzje lub wpływ na bezpieczeństwo żywności. Zakres i poziom merytoryczny referatów skierowany do profesjonalistów z obszaru produkcji, technologii, zarządzania jakością, marketingu, komunikacji, zarządzania i pozostałych kluczowych obszarów w firmach branży spożywczej. Zaproś koniecznie kolegów z firmy.
eFORUM ZORGANIZOWANE DZIĘKI
PARTNERZY STRATEGICZNI FFSW
PARTNERZY GŁÓWNI DNIA
PARTNERZY
ORGANIZACJE ZAANGAŻOWANE W OBCHODY FFSW
Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy
Uniwersytet Gdański
Gdański Uniwersytet Medyczny
Główny Inspektorat Sanitarny
Polskie Centrum Akredytacji
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
PATRONAT NAD WYDARZENIEM OBJĘLI
Program
Wstęp Janusz Olejnik - FoodFakty |
11:00 |
BLOK I - ZAGROŻENIA MIKROBIOLOGICZNE |
|
Escherichia coli STEC - Powracające zagrożenie nie tylko w produktach mięsnych Barbara Krupska - Specjalista Pracowni Analiz Mikrobiologicznych - Intertek |
11:05 |
GENE-UP® oraz Predictive Diagnostics jako narzędzia optymalizacji zarządzania bezpieczeństwem produktu Krzysztof Knop - Product Manager Industry bioMérieux |
11:17 |
Szybkie wykrywanie Salmonella na każdym etapie produkcji w przemyśle drobiarskim dr Izabela Michalczyk - Market Development Lead - 3M |
11:32 |
BLOK II - ZANIECZYSZCZENIA I ZGODNOŚĆ ZE SPECYFIKACJAMI |
|
Praktyczne aspekty analizy z wykorzystaniem metod spektrometrii mas (ICP-MS) do oznaczania metali ciężkich, pierwiastków oraz metod chromatograficznych do oznaczania pestycydów w żywności oraz wodzie dr Monika Zaręba-Kozioł - Instytut Agronomiczny Fertico |
11:47 |
Oznaczenia pierwiastków i metali ciężkich z zastosowaniem techniki ICP-MS w aspekcie jakości i bezpieczeństwa żywności Monika Stochaj-Yamani - Atomic Spectroscopy Department Manager - Perlan Technologies |
12:02 |
Metody kontroli wiarygodności dostawców i zastosowania analizatorów NIR-Online do badania surowców dostarczanych do zakładów produkcyjnych np. mleka, zboża, rzepaku Jerzy Janota - Dyrektor Techniczny w INDUSTA, autoryzowany przedstawiciel BÜCHI |
12:17 |
MOSH/MOAH, tlenek etylenu, pestycydy… wiele problemów – jedno rozwiązanie Edyta Szyszko- Inżynier Sprzedaży LECO |
12:29 |
Zanieczyszczenia łańcucha żywnościowego dioksynami i związkami pokrewnymi dr Małgorzata Warenik-Bany - Kierownik Zakładu Radiobiologii - Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy |
12:41 |
Prace na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w zakresie zapobiegania i kontroli oszustw dotyczących żywności Joanna Maryniak-Szpilarska - Główny Specjalista, Biuro Współpracy Międzynarodowej GIJHARS, Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO dla Polski GIJHARS |
13:01 |
SESJA Q&A - około godziny 13:16 |
POZOSTAŁE DNI
Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - Kultura bezpieczeństwa żywności - 06.06.22
Zapewnij bezpieczeństwo - Systemy bezpieczeństwa - 08.06.22
Informuj, co jest bezpieczne - Znakowanie żywności – 09.06.22
Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - Optymalizacja procesów– 10.06.22
Broszura z programem FoodFakty Safety Week
Warunki uczestnictwa
Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera.
Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.
Dostępne w abonamencie Strefy Managera