Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Plan UE: nowe zasady stosowania mikroorganizmów w środkach ochrony roślin

Kategoria: Prawo Żywnościowe

UE planuje wprowadzić 4 nowe regulacje dotyczące zasad stosowania mikroorganizmów w środkach ochrony roślin. Zmiany miałyby zostać uchwalone jeszcze w roku 2022.

Wraz z uchwaleniem strategii „Od pola do stołu” nowelizacji uległo wiele aktów prawnych związanych z produkcją rolną oraz produkcją żywności. Również w przypadku środków ochrony roślin planowane są duże zmiany. Jednym z założeń strategii „Od pola do stołu” jest zmniejszenie użycia pestycydów w produkcji rolnej o 50%, a także odejście od stosowania środków pochodzenia chemicznego na rzecz bardziej ekologicznych i naturalnych substancji. Nowe regulacje dotyczące środków ochrony roślin mają przyczynić się do realizacji tego celu, a także umożliwić stosowanie na szerszą skalę substytutów sztucznych substancji chemicznych wykorzystywanych dotychczas rolnictwie. 

Jak podkreśla Komisja Europejska, mikroorganizmy były stosowane w rolnictwie od setek lat, dlatego uważane są w większości za bezpieczne oraz bardziej naturalne środki ochrony roślin, co ma sprzyjać realizacji założeń Europejskiego Zielonego Ładu oraz dążenia UE do osiągnięcia neutralności klimatycznej. 

Do mikroorganizmów dozwolonych do stosowania w środkach ochrony roślin mają być dopuszczone takie organizmy jak: bakterie, grzyby, wirusy oraz protozoa (pierwotniaki). W tym miejscu warto zwrócić uwagę na kwestię stosowania wirusów, które mogą wydawać się zagrożeniem dla zdrowia ludzi. Jak zauważono w komentarzu do planowanych zmian, niektóre wirusy wykazują pożądane działanie w przypadku ochrony roślin pozostając jednocześnie zupełnie obojętnymi dla organizmu człowieka. Warunkiem dopuszczenia do stosowania określonego wirusa ma być udowodnienie jego bezpieczeństwa dla zdrowia i życia ludzi, na którym nie może on powodować żadnego uszczerbku. W świetle obecnie obowiązujących regulacji, aby określony mikroorganizm mógł być stosowany w środkach ochrony roślin musi spełnić szereg wymogów określonych przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczącego wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin. Obecnie w Unii Europejskich zostało dopuszczonych do stosowania ponad 60 mikroorganizmów. 

Opracowywane regulacje mają realizować nowe podejście do produkcji środków ochrony roślin, które mają opierać się na biologii oraz ekologii każdego użytego mikroorganizmu, a także uwzględniać najnowsze dostępne dane naukowe. Planowany termin uchwalenia zmian to czwarty kwartał 2022 roku. 

Więcej informacji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej pod adresem:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/pl/qanda_22_852 

 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.