Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rola systemu zgłoszeń zewnętrznych w działalności na rzecz poprawy bezpieczeństwa żywności i pasz oraz zdrowia i dobrostanu zwierząt w świetle ustawy o sygnalistach - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W dniu 23 maja 2024 r. Sejm przyjął rządowy projekt ustawy o ochronie sygnalistów mający na celu wdrożenie prawa Unii Europejskiej. Długo oczekiwana ustawa o ochronie sygnalistów ma na celu implementację dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1937 z dnia 23 października 2019 r. w sprawie ochrony osób zgłaszających naruszenia prawa Unii (Dz. Urz. UE L 305 z 26.11.2019, str. 17, z późn. zm.), zwanej dalej „Dyrektywą”. W ten sam dzień Trybunał Sprawiedliwości UE orzekł, że Polska nie dopełniła działań w celu wdrożenia przepisów Dyrektywy w odpowiednim czasie - warto bowiem przypomnieć, że postanowienia Dyrektywy miały zostać zaimplementowane do porządków prawnych państw członkowskich UE do dnia 17 grudnia 2021 r. 

Finalnie ustawa z dnia 14 czerwca 2024 r. o ochronie sygnalistów, zwana dalej: „Ustawą o sygnalistach”, została podpisana przez Prezydenta RP 19 czerwca br. Tak więc, co do zasady, postanowienia ww. ustawy wejdą w życie w terminie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia. 

Głównym celem Ustawy o sygnalistach ma być przede wszystkim „lepsze egzekwowanie prawa i polityk Unii Europejskiej przez skuteczniejsze wykrywanie przypadków naruszeń, prowadzenie postępowań wyjaśniających i ściganie naruszeń”. Postanowieniami Ustawy o sygnalistach do polskiego porządku prawnego wprowadzone zostało narzędzie, które odpowiednio wykorzystane może przyczynić się do poprawy dwóch powiązanych ze sobą wzajemnie obszarów. 

Z pełnej wersji tekstu dowiesz się m.in.:

-czym jest system dokonywania zgłoszeń?

-jak nowe przepisy wpłyną na poprawę bezpieczeństwa żywności i pasz?

-jakie znaczenie ma nowa ustawa dla dobrostanu zwierząt?

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: ROLA SYSTEMU ZGŁOSZEŃ ZEWNĘTRZNYCH W DZIAŁALNOŚCI NA RZECZ POPRAWY BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI I PASZ ORAZ ZDROWIA I DOBROSTANU ZWIERZĄT W ŚWIETLE USTAWY O SYGNALISTACH

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl 

Autor:Paweł Mirosz, Magdalena Krupa-Polak
Paweł Mirosz, Magdalena Krupa-Polak
Paweł Mirosz: Ekspert branżowy oraz członek praktyki Life Sciences Rymarz Zdort Maruta. Specjalizuje się w doradztwie prawnym z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności. Od 2012 r., doradza w zakresie klasyfikacji, składu, reklamy i urzędowych kontroli żywności.

Magdalena Krupa-Polak: Prawniczka i członkini praktyki Life Sciences Rymarz Zdort Maruta. Specjalizuje się w zagadnieniach z zakresu obszaru ochrony zdrowia. Jest również członkinią I Lokalnej Komisji Etycznej do Spraw Doświadczeń na Zwierzętach w Warszawie, stowarzyszenia Prawnicy na Rzecz Zwierząt oraz absolwentką studiów podyplomowych na Uniwersytecie SWPS - Prawa zwierząt
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.