Istota zmian
Od 1 lutego 2023 r. wejdzie w życie obowiązek rejestracji w indyjskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Food Safety and Standards Authority of India - FSSAI). Nowe wymogi zostały wprowadzone na podstawie Zarządzenia FSSAI z 10 października 2022 r. Obowiązek rejestracji będzie dotyczył podmiotów produkujących wybrane kategorie artykułów rolno-spożywczych takie jak:
(1) mleko i produkty mleczne,
(2) mięso i produkty mięsne (w tym ryby i ich produkty),
(3) jajka w proszku (proszek jajeczny),
(4) żywność dla niemowląt,
(5) nutraceutyki (np. suplementy diety, żywność do celów specjalnych).
Rejestracja podmiotu
Rejestracja podmiotu odbywa się poprzez dwa różne organy inspekcji. W przypadku mleka, produktów mlecznych, mięsa, produktów mięsnych oraz jajek w proszku, organem właściwym do rejestracji są powiatowe organy Inspekcji Weterynaryjnej. Natomiast w przypadku pozostałych produktów tj. żywności dla niemowląt oraz nutraceutyków organem właściwym są powiatowe organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Więcej na ten temat znajdziesz na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/eksport-do-indii--nowe-wymogi?fbclid=IwAR2_TmRT4ddxJmveo7q2zZkH4DY_ZwQeY0UTQgE1nTjMnlww5gChrBpuWTU
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/