Substancje wzbogacające dodawane do żywności - projekt rozporządzenia
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
23.01.2023
Zakres zmian
5 grudnia 2022 r. opublikowany został projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności, który obecnie jest na etapie konsultowania. Projekt rozporządzenia określa środki spożywcze, do których są obligatoryjnie dodawane witaminy lub składniki mineralne oraz ich maksymalne poziomy. Natomiast jak wskazuje się w ramach oceny skutków regulacji „koniecznym, ze względów bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów, jest wprowadzenie wykazu substancji innych niż witaminy i składniki mineralne zakazanych w produkcji środków spożywczych, w szczególności suplementów diety.”. Dotychczas obowiązujące przepisy nie regulowały kwestii obecności w suplementach diety substancji innych niż witaminy i składniki mineralne, wskutek czego do suplementów dodawane są różne substancje roślinne mogące potencjalnie wywoływać negatywny wpływ na zdrowie i życie konsumentów.
Treść projektowanego rozporządzenia
Zgodnie z treścią projektu rozporządzenia, do środków spożywczych w przypadku których dodawanie witamin lub składników mineralnych jest obligatoryjne zaliczono sól kuchenną oraz tłuszcze (z wyłączeniem tłuszczów mlecznych takich jak np. masło, masło o zawartości 3/4 tłuszczu, masło półtłuste, tłuszcz mleczny do smarowania). Oprócz tego rozporządzenie zawiera wykaz substancji innych niż witaminy i składniki mineralne zakazanych w produkcji środków spożywczych. Do wykazu zaliczono takie substancje jak m.in. chlorowodorek johimbiny oraz grupa johimbiny, DMAA, ewodiamina, pankreatyna oraz pieprz metystynowy (Piper methysticum). Rozporządzenie miałoby wejść w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. Natomiast środki spożywcze zawierające te substancje, głównie suplementy diety, wprowadzone do obrotu w Polsce będą mogły pozostawać w obrocie nie dłużej niż przez 30 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
Przebieg prac nad projektem rozporządzenia można śledzić pod adresem:
https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12367068/katalog/12935945#12935945
Wybierz obszar:
Dodatki i składniki
Prawo żywnościowe
Suplementy diety
Autor: Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Przeczytaj także
-
26.01.2023
Od 1 lutego 2023 r. wejdzie w życie obowiązek rejestracji w indyjskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności w odniesieniu do niektórych artykułów spożywczych
Czytaj więcej
-
19.01.2023
Po raz kolejny do katalogu nowej żywności został wpisany środek spożywczy pochodzący od owadów. Nowa żywność może być stosowana m.in. w herbatnikach, sosach i zupach
Czytaj więcej
-
16.01.2023
W grudniu 2022 r. uchwalono łącznie 94 zmiany w prawie żywnościowym. Wśród kluczowych zmian warto zwrócić także uwagę na m.in. przedłużenie zatwierdzenia substancji czynnej glifosat, zawiadomienie Komisji w przedmiocie wdrażania rozporządzenia 2017/625 oraz wprowadzenie NDP substancji perfluoroalkilowych w żywności.
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki: