Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Substancje wzbogacające dodawane do żywności - projekt rozporządzenia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Zakres zmian

5 grudnia 2022 r. opublikowany został projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności, który obecnie jest na etapie konsultowania. Projekt rozporządzenia określa środki spożywcze, do których są obligatoryjnie dodawane witaminy lub składniki mineralne oraz ich maksymalne poziomy. Natomiast jak wskazuje się w ramach oceny skutków regulacji „koniecznym, ze względów bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów, jest wprowadzenie wykazu substancji innych niż witaminy i składniki mineralne zakazanych w produkcji środków spożywczych, w szczególności suplementów diety.”. Dotychczas obowiązujące przepisy nie regulowały kwestii obecności w suplementach diety substancji innych niż witaminy i składniki mineralne, wskutek czego do suplementów dodawane są różne substancje roślinne mogące potencjalnie wywoływać negatywny wpływ na zdrowie i życie konsumentów. 

Treść projektowanego rozporządzenia 

Zgodnie z treścią projektu rozporządzenia, do środków spożywczych w przypadku których dodawanie witamin lub składników mineralnych jest obligatoryjne zaliczono sól kuchenną oraz tłuszcze (z wyłączeniem tłuszczów mlecznych takich jak np. masło, masło o zawartości 3/4 tłuszczu, masło półtłuste, tłuszcz mleczny do smarowania). Oprócz tego rozporządzenie zawiera wykaz substancji innych niż witaminy i składniki mineralne zakazanych w produkcji środków spożywczych. Do wykazu zaliczono takie substancje jak m.in. chlorowodorek johimbiny oraz grupa johimbiny, DMAA, ewodiamina, pankreatyna oraz pieprz metystynowy (Piper methysticum). Rozporządzenie miałoby wejść w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. Natomiast środki spożywcze zawierające te substancje, głównie suplementy diety, wprowadzone do obrotu w Polsce będą mogły pozostawać w obrocie nie dłużej niż przez 30 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia. 

Przebieg prac nad projektem rozporządzenia można śledzić pod adresem:

https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12367068/katalog/12935945#12935945 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe Suplementy diety

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.