Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kanada: nowe warunki znakowania żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

14 grudnia 2021 r. upłynął pięcioletni okres przejściowy związany z poprawkami kanadyjskich przepisów dotyczących znakowania produktów spożywczych. Ich efektem są zmiany w sposobie etykietowania żywności, szczególnie w odniesieniu do wartości odżywczych oraz składu. 

Podstawowym celem uchwalenia nowych regulacji było ułatwienie Kanadyjczykom zrozumienia informacji znajdujących się na etykietach produktów spożywczych. Konieczność zmiany dotychczasowego sposobu oznakowania podyktowana była także rosnąca liczba osób cierpiących na schorzenia wynikające z nieprawidłowego odżywiania takich jak: nowotwór, choroby serca, cukrzyce oraz nadwaga i otyłość. Zmiana etykietowania produktów spożywczych ma umożliwić konsumentom dokonywania świadomych wyborów żywieniowych oraz kształtować zdrowe nawyki. Zmiana dotyczy kanadyjskich Food and Drug Regulations i dotyczy przede wszystkim trzech aspektów znakowania

  • listy składników;
  • informacji na temat wartości odżywczych;
  • kolorów żywności. 

Lista składników

W ramach nowelizacji kanadyjskich przepisów zmianie ulegną przede wszystkim kwestie związane z takimi aspektami jak np.: 

  • znakowanie składników zawierających cukier, ze szczególnym uwzględnieniem tych składników, które zawierają cukier tzw. „ukryty” jak np. fruktoza lub koncentraty soków owocowych;
  • grupowanie w wykazie składników cukrów;
  • sposób wypisania składu produktu na etykiecie z uwzględnieniem takich kwestii jak kolor i wielkość czcionki, rozdzielanie poszczególnych składników odpowiednimi znakami przystankowymi (kropka lub przecinek);
  • znakowanie źródeł glutenu, alergenów oraz siarczanów. 

Informacje na temat wartości odżywczych

Drugim obszarem, który ulegnie nowelizacji jest sposób przedstawiania wartości odżywczej na etykietach produktów w odniesieniu do m.in.:

  • sposobu przedstawiania wartości odżywczych dla porcji produktu;
  • zaktualizowania dziennego zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze w oparciu o najnowsze dane naukowe;
  • zwiększenie rozmiaru czcionki oraz jej pogrubienie w odniesieniu do np. kalorii;
  • zaktualizowania danych dotyczących dziennego zapotrzebowania na cukry; 
  • usunięcia z listy składników odżywczych witaminy A i C. 

Więcej szczegółowych informacji na temat wymogów w zakresie znakowania produktów znajdziesz pod adresem:

https://inspection.canada.ca/food-label-requirements/labelling/industry/eng/1383607266489/1383607344939 

Szczegółowe informacje na temat wdrażania nowych przepisów dostępne są na stronie:

https://inspection.canada.ca/food-label-requirements/labelling/industry/amendments/implementation-plan/eng/1481234881374/1481234946761  

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.