Kanada: nowe warunki znakowania żywności
Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
03.01.2022
14 grudnia 2021 r. upłynął pięcioletni okres przejściowy związany z poprawkami kanadyjskich przepisów dotyczących znakowania produktów spożywczych. Ich efektem są zmiany w sposobie etykietowania żywności, szczególnie w odniesieniu do wartości odżywczych oraz składu.
Podstawowym celem uchwalenia nowych regulacji było ułatwienie Kanadyjczykom zrozumienia informacji znajdujących się na etykietach produktów spożywczych. Konieczność zmiany dotychczasowego sposobu oznakowania podyktowana była także rosnąca liczba osób cierpiących na schorzenia wynikające z nieprawidłowego odżywiania takich jak: nowotwór, choroby serca, cukrzyce oraz nadwaga i otyłość. Zmiana etykietowania produktów spożywczych ma umożliwić konsumentom dokonywania świadomych wyborów żywieniowych oraz kształtować zdrowe nawyki. Zmiana dotyczy kanadyjskich Food and Drug Regulations i dotyczy przede wszystkim trzech aspektów znakowania:
- listy składników;
- informacji na temat wartości odżywczych;
- kolorów żywności.
Lista składników
W ramach nowelizacji kanadyjskich przepisów zmianie ulegną przede wszystkim kwestie związane z takimi aspektami jak np.:
- znakowanie składników zawierających cukier, ze szczególnym uwzględnieniem tych składników, które zawierają cukier tzw. „ukryty” jak np. fruktoza lub koncentraty soków owocowych;
- grupowanie w wykazie składników cukrów;
- sposób wypisania składu produktu na etykiecie z uwzględnieniem takich kwestii jak kolor i wielkość czcionki, rozdzielanie poszczególnych składników odpowiednimi znakami przystankowymi (kropka lub przecinek);
- znakowanie źródeł glutenu, alergenów oraz siarczanów.
Informacje na temat wartości odżywczych
Drugim obszarem, który ulegnie nowelizacji jest sposób przedstawiania wartości odżywczej na etykietach produktów w odniesieniu do m.in.:
- sposobu przedstawiania wartości odżywczych dla porcji produktu;
- zaktualizowania dziennego zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze w oparciu o najnowsze dane naukowe;
- zwiększenie rozmiaru czcionki oraz jej pogrubienie w odniesieniu do np. kalorii;
- zaktualizowania danych dotyczących dziennego zapotrzebowania na cukry;
- usunięcia z listy składników odżywczych witaminy A i C.
Więcej szczegółowych informacji na temat wymogów w zakresie znakowania produktów znajdziesz pod adresem:
https://inspection.canada.ca/food-label-requirements/labelling/industry/eng/1383607266489/1383607344939
Szczegółowe informacje na temat wdrażania nowych przepisów dostępne są na stronie:
https://inspection.canada.ca/food-label-requirements/labelling/industry/amendments/implementation-plan/eng/1481234881374/1481234946761
Wybierz obszar:
Prawo żywnościowe
Autor: Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Przeczytaj także
-
29.12.2021
Główny Inspektorat Sanitarny podaje pilne informacje na temat wymagań dotyczących eksportu do Chin obowiązujące od 1 stycznia 2022.
Czytaj więcej
-
23.12.2021
Badania naukowe rzucają nowe światło na potencjalne ryzyko zdrowotne związane z zanieczyszczeniem ryb rtęcią. Coraz większe grono badaczy jest bowiem zdania, że ostrzeganie przed jedzeniem ryb ze względu na zawartą w nich rtęć jest nieuzasadnione.
Czytaj więcej
-
27.08.2021
Eksport mięsa drobiowego z Unii Europejskiej w drugiej połowie roku będzie spadał, co wynika głównie z ograniczeń będących konsekwencją grypy ptaków. Duże znaczenie dla rynku drobiu ma Brexit i związana z tym zmiana struktury partnerów handlowych po stronie Wielkiej Brytanii.
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: