Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Informacja dla eksporterów żywności do Chin podlegających nadzorowi organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej

Kategoria: Biznes

Nowe wymagania dotyczące eksportu do Chin wynikające z zarządzeń nr 248 i 249 będą obowiązywały od dnia 1 stycznia 2022 r. i nie przewiduje się dodatkowego okresu przejściowego.

Powyższe wynika z wydanego w dniu 13 grudnia 2021 r. przez GACC obwieszczenia nr 103, które jest dostępne w języku chińskim na stronie internetowej GACC. Dokument ten zawiera dodatkowe informacje dotyczące m.in. rejestracji podmiotów, kategorii i kodów celnych produktów, odprawy celnej wwożonych produktów, znakowania produktów, ważności rejestracji oraz kosztów.

Nowym zasadom rejestracyjnym podlegają wszyscy producenci, przetwórcy i magazyny żywności (rozumianej jako produkt finalny) eksportowanej do Chin. Z obowiązku rejestracji wyłączeni są eksporterzy, producenci dodatków do żywności oraz podmioty zajmujące się przepakowywaniem żywności w temperaturze pokojowej.

Zgodnie z nowymi wymaganiami podmioty zamierzające eksportować żywność do Chin po dniu 1 stycznia 2022 r. muszą mieć konto w systemie rejestracyjnym CIFER/single window. System jest dostępny w języku chińskim i angielskim. W nowym systemie można prowadzić rejestracje z rekomendacją właściwego organu w kraju wywozu oraz rejestracje indywidualne. W systemie rejestracyjnym docelowo ma być dostępna data ważności rejestracji.

Aktualnie konieczne jest założenie przez właściwy organ nadzoru jednego konta dla produktów należących do 18 kategorii wysokiego ryzyka (rejestracja z rekomendacją) i założenie przed podmiot drugiego konta dla produktów nie należących do tych kategorii (rejestracja indywidualna). Natomiast docelowo ma być możliwe połączenie dwóch kont, żeby jedna firma miała w systemie tylko jedno konto. Na razie ta opcja nie jest w systemie dostępna.

W dniu 24 grudnia 2021 r. została opublikowana przez GACC dostępna publicznie lista zarejestrowanych podmiotów. Polskę można wyszukać jako 327-

 

Źródło: https://www.gov.pl/web/gis/pilna-informacja-dla-eksporterow-zywnosci-do-chin-podlegajacych-nadzorowi-organow-pis2

Autor:Główny Inspektorat Sanitarny
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Certyfikacja Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.