Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zmiana przepisów dotyczących eksportu żywności do Chin

Kategoria: Biznes

1 stycznia 2022 r. zaczną obowiązywać nowe przepisy w eksporcie artykułów rolno-spożywczych do Chińskiej Republiki Ludowej. Dwa nowe zarządzenia określają zasady rejestracji eksportowanej żywności oraz zarządzania bezpieczeństwem w imporcie i eksporcie żywności do i z Chin. 

Nowe zarządzenia Generalnej Administracji Celnej ChRL

  • Zarządzenie nr 248 – określa zasady rejestracji wszystkich podmiotów produkujących, przetwarzających i magazynujących żywność przeznaczoną do eksportu do Chin.
  • Zarządzenie nr 249 – określa zasady zarządzania bezpieczeństwem w imporcie i eksporcie żywności do i z ChRL, w tym m.in. zasady etykietowania żywności.

Kogo dotyczy obowiązek rejestracji

Obowiązkowi rejestracji w Generalnej Administracji Celnej ChRL będą podlegać wszyscy zagraniczni przedsiębiorcy prowadzący działalność produkcyjną, przetwórczą, magazynową i eksportujący żywność do Chin.

Z obowiązku rejestracji zostali wyłączeni zagraniczni przedsiębiorcy produkujący dodatki do żywności i produkty powiązane z żywnością oraz eksporterzy.

Dwa sposoby rejestracji

Proces rejestracji może być zrealizowany na dwa sposoby, zależnie od kategorii produktu.

Pierwszym jest rejestracja z rekomendacją właściwych inspekcji kraju wywozu – dla 18 kategorii produktów tzw. wysokiego ryzyka (art. 7 zarządzenia 248).

Do produktów wysokiego ryzyka należą: mięso i jego produkty, osłonki wędliniarskie, produkty rybołówstwa, produkty mleczarskie, gniazda jaskółcze i ich produkty, produkty pszczelarskie, jaja i ich produkty, tłuszcze i oleje jadalne, pierogi i nadziewane makarony, zboża jadalne, przemysłowe produkty zbożowe w proszku i słody, świeże i liofilizowane warzywa oraz suszone warzywa strączkowe, przyprawy, orzechy i nasiona, suszone owoce, surowe ziarna kawy i kakao, dietetyczna żywność specjalna oraz suplementy diety.

Drugim sposobem jest indywidualna rejestracja lub rejestracja za pośrednictwem upoważnionej notarialnie agencji (art. 8 zarządzenia 248) – w przypadku pozostałych produktów.

Lista kodów celnych oraz treść zarządzeń

Poniżej znajdują się pliki do pobrania z listą kodów HS z systemu rejestracji indywidualnej https://cifer.singlewindow.cn zapisaną w formacie Excel w tłumaczeniu na język angielski oraz robocze tłumaczenie na język polski zarządzeń 248 i 249.

Na podstawie kodu celnego można określić, czy producent danego asortymentu podlega rejestracji indywidualnej czy rejestracji z rekomendacją przez właściwą inspekcję oraz w jakiej kategorii produktowej należy dany asortyment umieścić.

Gdzie dokonywać nowych rejestracji?

Strona do dokonywania rejestracji:

https://cifer.singlewindow.cn

Co z aktywnymi rejestracjami?

Aktywne rejestracje pozostają ważne. Wydłużeniu o 1 rok, tj. do 5 lat, ulega okres ważności aktualnych rejestracji (art. 16). Wnioski o przedłużenie rejestracji składa się w okresie od 3 do 6 miesięcy przed upływem obecnej rejestracji (art. 20).

Do nowego systemu zostaną przeniesione dane dotyczące aktywnych rejestracji. W toku nowej rejestracji zostanie nadany numer rejestracyjny w ChRL, który będzie konieczny do odprawienia przesyłki po 1 stycznia 2022 r.

Zasady zarządzania rejestracją

  • Weryfikacji pod kątem zgodności z nowymi przepisami w systemie w nowym systemie należy dokonać do 30 czerwca 2023 r.
  • W przypadku zmiany danych przedsiębiorstwa należy zgłosić ich korektę.
  • W przypadku przeniesienia zakładu produkcyjnego, zmiany przedstawiciela prawnego lub zmiany numeru należy wystąpić z wnioskiem o ponowną rejestrację.

Nowe zasady znakowania żywności

Nowe przepisy (art. 15 zarządzenia 248 i art. 30 zarządzenia 249) uzupełniają obowiązujące zasady etykietowania żywności wywożonej do ChRL. Wprowadzony zostaje obowiązek umieszczania numeru rejestracyjnego (nadanego w Polsce lub w ChRL) na opakowaniu wewnętrznym i zewnętrznym. Zastosowane też zostaje ograniczenie możliwości naklejania etykiet. W odniesieniu do zdrowej żywności i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego etykiety muszą być nadrukowane.

Nowe zasady etykietowania dotyczą żywności wyprodukowanej po 1 stycznia 2022 r. 

Materiały do pobrania

Lista​_kodów​_celnych​_w​_języku​_angielskim

Robocze​_tłumaczenie​_zarządzenia​_248​_na​_język​_polski

Robocze​_tłumaczenie​_zarządzenia​_248​_na​_język​_polski

 

Wybierz obszar: Opakowania Prawo żywnościowe

Autor: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Przeczytaj także

  • 24.11.2021

    Chiny oceniły swoje przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności - raport

    W 2019 r. Chiny uruchomiły projekt pilotażowy wskaźnika bezpieczeństwa żywności, aby rozwiązać krytyczne kwestie i problemy związane z bezpieczeństwem żywności. Raport wskazuje, że Chiny poprawiły swój system kontroli bezpieczeństwa żywności w latach 2009-2019.

    Czytaj więcej
  • 24.11.2021

    Pilna informacja dla eksporterów żywności do Chin podlegających nadzorowi organów PIS i GIW

    Zgodnie z informacją przekazaną przez Ambasadę RP w Pekinie od dnia 1 stycznia 2022 r. wchodzą w życie nowe chińskie przepisy dot. eksportu środków spożywczych do Chin, dotyczące rejestracji podmiotów prowadzących produkcję/przetwórstwo eksportowanych środków spożywczych. Zainteresowane eksportem żywności do Chin firmy mogą skorzystać do dnia 30 listopada 2021 r. z dodatkowej „skróconej ścieżki rejestracyjnej”.

    Czytaj więcej
  • 04.11.2021

    Czy Filipiny zastąpią Chiny w unijnym handlu wieprzowiną?

    Mimo iż odnotowujemy wyraźny spadek eksportu produktów wieprzowych do Chin, to ogólny unijny eksport w okresie od stycznia do lipca 2021 roku wzrósł w relacji rocznej, co jest wyraźnym sygnałem o zmianach relacji handlowych na globalnym rynku wieprzowiny. Unijni eksporterzy szukają nowych rynków zbytu. Takim rynkiem są Filipiny – kraj, do którego eksport produktów wieprzowych z UE wzrósł w pierwszych siedmiu miesiącach 2021 roku o 190% w relacji rocznej. Czy Filipiny staną się nowym kluczowym partnerem UE w wymianie handlowej wieprzowiny i jak to przełoży się to na rynek polskiego warchlaka opowiada Magdalena Kowalewska, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.