Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pilna informacja dla eksporterów żywności do Chin podlegających nadzorowi organów PIS i GIW

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Zgodnie z informacją przekazaną przez Ambasadę RP w Pekinie od dnia 1 stycznia 2022 r. wchodzą w życie nowe chińskie przepisy dot. eksportu środków spożywczych do Chin, dotyczące rejestracji podmiotów prowadzących produkcję/przetwórstwo eksportowanych środków spożywczych.

Nowe zasady importu żywności do Chińskiej Republiki Ludowej zostały zawarte w następujących zarządzeniach:

- Zarządzeniu GACC nr 248: „Zarządzenie Chińskiej Republiki Ludowej w sprawie zasad rejestracji zagranicznych przedsiębiorstw produkcyjnych żywności importowanej oraz zarządzania tymże”,

- Zarządzeniu GACC nr 249: „Zasady zarządzania bezpieczeństwem importu i eksportu żywności Chińskiej Republiki Ludowej”.

Ww. dokumenty w polskiej wersji językowej zostały zamieszczone na stronie internetowej Głównego Inspektoratu w zakładce:

HANDEL IMPORT EKSPORT > Wywóz z Polski poza UE > Żywność > Wymagania i świadectwa poszczególnych państw trzecich oraz listy specyficzne > Chiny 

zgodnie z linkiem: https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/chiny.

Podmioty podlegające nadzorowi organów PIS, zainteresowane eksportem żywności do Chin mogą skorzystać do dnia 30 listopada 2021 r. z dodatkowej „skróconej ścieżki rejestracyjnej”.

Dotyczy to podmiotów z udokumentowaną historią eksportową począwszy od 1 stycznia 2017 roku do dziś. Jeśli zakład nie ma historii eksportu – nie podlega uproszczonej procedurze.

Lista firm musi być przekazana przez stronę polską w nieprzekraczalnym terminie do dnia 30 listopada 2021 r. W związku z tym podmioty zainteresowane eksportem żywności do Chin powinny się zgłaszać do właściwej terenowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej najpóźniej w terminie w terminie do dnia 26 listopada 2021 r.

Powyższa skrócona ścieżka rejestracyjna dotyczy producentów / przetwórców produktów spoza kategorii produktów objętych uprzednio uproszczoną procedurą rejestracyjną do dnia 31 października 2021 r.

Do dnia 31 października 2021 r. zgodnie z uproszczona procedurą rejestracji można było zgłaszać producentów/przetwórców następujących kategorii produktów: 1) osłonek wędliniarskich; 2) produktów pszczelarskich, 3) jaj i ich produktów; 4) tłuszczy i olejów jadalnych; 5) pierogów i nadziewanych makaronów; 6) jadalnych zbóż; 7) przemysłowych produktów zbożowych w proszku i słodu; 8) świeżych i liofilizowanych warzyw i suszonych warzyw strączkowych; 9) przypraw; 10) orzechów i nasion; 11) suszonych owoców; 12) surowych ziaren kawy i kakao; 13) dietetycznej żywności specjalnego przeznaczenia oraz 14) suplementów diety oraz następujących produktów: 15) liście tymianku (proszek), 16) suszony groch, 17) świeży lub chłodzony groch (w strąkach lub bez),18) nasiona czarnej porzeczki (do spożycia), 19) nasiona ogórecznika lekarskiego (do spożycia), 20) kminek zwyczajny.

Można liczyć się z tym, że strona chińska po zapoznaniu się ze zgłoszoną listą podmiotów nie uwzględni wszystkich podmiotów. Wówczas zakłady, które chcą eksportować żywność na rynek chiński będą musiały przejść pełną procedurę rejestracyjną. Będzie to dotyczyło nowych podmiotów, które nie mają historii eksportu do Chin.

W związku z powyższym, wszystkim firmom produkcyjnym/przetwórczym będącym pod nadzorem organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, które produkują / przetwarzają żywność, eksportują ją do Chin w okresie od 1 stycznia 2017 do teraz i chcą ten eksport utrzymać w nadchodzącym roku – Główny Inspektorat Sanitarny rekomenduje pilny kontakt z nadzorującą je powiatową lub graniczną stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Zgłoszenia firm będą procedowane do dnia 26 listopada 2021 r., po tym terminie wniosek firmy może nie zostać przyjęty.

Ponieważ zarekomendowane mogą zostać jedynie firmy wiarygodne, o dotychczasowych dobrych wynikach kontroli, organ szczebla powiatowego lub granicznego Państwowej Inspekcji Sanitarnej dokona wstępnej oceny danego przedsiębiorcy na podstawie dostępnych danych – czy kwalifikuje się on pod względem spełniania wymagań do umieszczenia we wniosku skierowanym do strony chińskiej. Możliwa jest też pilna kontrola.

Źródło: GIWGIS

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Autor: Główny Inspektorat Weterynarii / Główny Inspektorat Sanitarny

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.