Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zgodnie z informacją przekazaną przez Ambasadę RP w Pekinie od dnia 1 stycznia 2022 r. wchodzą w życie nowe chińskie przepisy dot. eksportu środków spożywczych do Chin, dotyczące rejestracji podmiotów prowadzących produkcję/przetwórstwo eksportowanych środków spożywczych.
Nowe zasady importu żywności do Chińskiej Republiki Ludowej zostały zawarte w następujących zarządzeniach:
- Zarządzeniu GACC nr 248: „Zarządzenie Chińskiej Republiki Ludowej w sprawie zasad rejestracji zagranicznych przedsiębiorstw produkcyjnych żywności importowanej oraz zarządzania tymże”,
- Zarządzeniu GACC nr 249: „Zasady zarządzania bezpieczeństwem importu i eksportu żywności Chińskiej Republiki Ludowej”.
Ww. dokumenty w polskiej wersji językowej zostały zamieszczone na stronie internetowej Głównego Inspektoratu w zakładce:
HANDEL IMPORT EKSPORT > Wywóz z Polski poza UE > Żywność > Wymagania i świadectwa poszczególnych państw trzecich oraz listy specyficzne > Chiny
zgodnie z linkiem: https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/chiny.
Podmioty podlegające nadzorowi organów PIS, zainteresowane eksportem żywności do Chin mogą skorzystać do dnia 30 listopada 2021 r. z dodatkowej „skróconej ścieżki rejestracyjnej”.
Dotyczy to podmiotów z udokumentowaną historią eksportową począwszy od 1 stycznia 2017 roku do dziś. Jeśli zakład nie ma historii eksportu – nie podlega uproszczonej procedurze.
Lista firm musi być przekazana przez stronę polską w nieprzekraczalnym terminie do dnia 30 listopada 2021 r. W związku z tym podmioty zainteresowane eksportem żywności do Chin powinny się zgłaszać do właściwej terenowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej najpóźniej w terminie w terminie do dnia 26 listopada 2021 r.
Powyższa skrócona ścieżka rejestracyjna dotyczy producentów / przetwórców produktów spoza kategorii produktów objętych uprzednio uproszczoną procedurą rejestracyjną do dnia 31 października 2021 r.
Do dnia 31 października 2021 r. zgodnie z uproszczona procedurą rejestracji można było zgłaszać producentów/przetwórców następujących kategorii produktów: 1) osłonek wędliniarskich; 2) produktów pszczelarskich, 3) jaj i ich produktów; 4) tłuszczy i olejów jadalnych; 5) pierogów i nadziewanych makaronów; 6) jadalnych zbóż; 7) przemysłowych produktów zbożowych w proszku i słodu; 8) świeżych i liofilizowanych warzyw i suszonych warzyw strączkowych; 9) przypraw; 10) orzechów i nasion; 11) suszonych owoców; 12) surowych ziaren kawy i kakao; 13) dietetycznej żywności specjalnego przeznaczenia oraz 14) suplementów diety oraz następujących produktów: 15) liście tymianku (proszek), 16) suszony groch, 17) świeży lub chłodzony groch (w strąkach lub bez),18) nasiona czarnej porzeczki (do spożycia), 19) nasiona ogórecznika lekarskiego (do spożycia), 20) kminek zwyczajny.
Można liczyć się z tym, że strona chińska po zapoznaniu się ze zgłoszoną listą podmiotów nie uwzględni wszystkich podmiotów. Wówczas zakłady, które chcą eksportować żywność na rynek chiński będą musiały przejść pełną procedurę rejestracyjną. Będzie to dotyczyło nowych podmiotów, które nie mają historii eksportu do Chin.
W związku z powyższym, wszystkim firmom produkcyjnym/przetwórczym będącym pod nadzorem organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, które produkują / przetwarzają żywność, eksportują ją do Chin w okresie od 1 stycznia 2017 do teraz i chcą ten eksport utrzymać w nadchodzącym roku – Główny Inspektorat Sanitarny rekomenduje pilny kontakt z nadzorującą je powiatową lub graniczną stacją sanitarno-epidemiologiczną.
Zgłoszenia firm będą procedowane do dnia 26 listopada 2021 r., po tym terminie wniosek firmy może nie zostać przyjęty.
Ponieważ zarekomendowane mogą zostać jedynie firmy wiarygodne, o dotychczasowych dobrych wynikach kontroli, organ szczebla powiatowego lub granicznego Państwowej Inspekcji Sanitarnej dokona wstępnej oceny danego przedsiębiorcy na podstawie dostępnych danych – czy kwalifikuje się on pod względem spełniania wymagań do umieszczenia we wniosku skierowanym do strony chińskiej. Możliwa jest też pilna kontrola.
Przeczytaj także
Podsumowanie informacji z ww. spotkania w wersji angielskiej dostępne jest na stronie internetowej Komisji Europejskiej. Poniższe (obszerne) informacje zostały opracowane na podstawie ww. materiału opublikowanego przez KE.
Od dnia 1 stycznia 2021 r. obowiązują nowe zasady relacji pomiędzy EU – Wielką Brytanią. W odniesieniu do Wielkiej Brytanii przestało obowiązywać prawo unijne, w tym przepisy dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/54/WE z dnia 18 czerwca 2009 r. w sprawie wydobywania i wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych (Dz. Urz. UE L 164 z 26.06.2009, str. 45), a zasady wymiany handlowej z są takie jak z innymi krajami trzecimi.
Mimo iż odnotowujemy wyraźny spadek eksportu produktów wieprzowych do Chin, to ogólny unijny eksport w okresie od stycznia do lipca 2021 roku wzrósł w relacji rocznej, co jest wyraźnym sygnałem o zmianach relacji handlowych na globalnym rynku wieprzowiny. Unijni eksporterzy szukają nowych rynków zbytu. Takim rynkiem są Filipiny – kraj, do którego eksport produktów wieprzowych z UE wzrósł w pierwszych siedmiu miesiącach 2021 roku o 190% w relacji rocznej. Czy Filipiny staną się nowym kluczowym partnerem UE w wymianie handlowej wieprzowiny i jak to przełoży się to na rynek polskiego warchlaka opowiada Magdalena Kowalewska, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.