Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Czy rtęć w rybach rzeczywiście zagraża zdrowiu?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przestarzałe dane

Badania naukowe rzucają nowe światło na potencjalne ryzyko zdrowotne związane z zanieczyszczeniem ryb rtęcią. Jak mówi prof. Nick Rolston z Uniwersytetu Dakoty Północnej w Stanach Zjednoczonych, zniechęcanie konsumentów do spożywania produktów rybnych oparte jest na przestarzałych danych i może przyczyniać się do powstawania niedoborów pokarmowych. Coraz większe grono badaczy jest bowiem zdania, że ostrzeganie przed jedzeniem ryb ze względu na zawartą w nich rtęć jest nieuzasadnione.

Korzyści zdrowotne

Znacznie bardziej martwiące niż potencjalna toksyczność jest niewielkie spożycie produktów rybnych, które dostarczają szeregu korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Zarówno badania prowadzone przez prof. Rolstona, jak i publikacje innych naukowców z amerykańskich oraz brytyjskich uniwersytetów, podważają zasadność ograniczania konsumpcji ryb przez kobiety w ciąży i podkreślają jak wiele korzyści może przynieść uwzględnienie ich w diecie – zarówno dla matki, jak i dla dziecka.

Kluczowa rola selenu

Kluczem do zrozumienia toksyczności rtęci jest inny występujący w żywności pierwiastek – selen. Jego obecność w produktach rybnych niweluje szkodliwy wpływ rtęci w przypadku większości poławianych gatunków. Ostrożność należy jednak zachować w przypadku mięsa grindwali oraz żarłaczy białych, ponieważ zawiera ono większe ilości rtęci niż selenu. Wciąż brakuje też badań, które świadczyłyby o bezpieczeństwie mieczników.

Czas na zmianę kierunku?

Prof. Rolston przytacza wyniki brytyjskich badań, z których wynika, że dzieci matek narażonych na rtęć, ale spożywających jednocześnie ryby, wykazują lepsze zdolności intelektualne w porównaniu z dziećmi kobiet nie jadających tego typu żywności. Ekspert podkreśla, że konieczna jest „zmiana kierunku” w kwestii ostrzegania przed ryzykiem związanym z obecnością rtęci w rybach. Jak jednak przyznaje, aktualizacja zaleceń wydawanych przez organy sanitarne, a także przekonanie do bezpieczeństwa produktów rybnych samych konsumentów, z pewnością nie nastąpią z dnia na dzień.

Źródła:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34311902/

https://www.efeagro.com/noticia/mercurio-del-pescado/?fbclid=IwAR3t41Wju47SOTWKQQ7IH7l0YBaX0yQhzmIDliWKQRFpD_404vCxlhUgJB4

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Przemysł rybny

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn