Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy rtęć w rybach rzeczywiście zagraża zdrowiu?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przestarzałe dane

Badania naukowe rzucają nowe światło na potencjalne ryzyko zdrowotne związane z zanieczyszczeniem ryb rtęcią. Jak mówi prof. Nick Rolston z Uniwersytetu Dakoty Północnej w Stanach Zjednoczonych, zniechęcanie konsumentów do spożywania produktów rybnych oparte jest na przestarzałych danych i może przyczyniać się do powstawania niedoborów pokarmowych. Coraz większe grono badaczy jest bowiem zdania, że ostrzeganie przed jedzeniem ryb ze względu na zawartą w nich rtęć jest nieuzasadnione.

Korzyści zdrowotne

Znacznie bardziej martwiące niż potencjalna toksyczność jest niewielkie spożycie produktów rybnych, które dostarczają szeregu korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Zarówno badania prowadzone przez prof. Rolstona, jak i publikacje innych naukowców z amerykańskich oraz brytyjskich uniwersytetów, podważają zasadność ograniczania konsumpcji ryb przez kobiety w ciąży i podkreślają jak wiele korzyści może przynieść uwzględnienie ich w diecie – zarówno dla matki, jak i dla dziecka.

Kluczowa rola selenu

Kluczem do zrozumienia toksyczności rtęci jest inny występujący w żywności pierwiastek – selen. Jego obecność w produktach rybnych niweluje szkodliwy wpływ rtęci w przypadku większości poławianych gatunków. Ostrożność należy jednak zachować w przypadku mięsa grindwali oraz żarłaczy białych, ponieważ zawiera ono większe ilości rtęci niż selenu. Wciąż brakuje też badań, które świadczyłyby o bezpieczeństwie mieczników.

Czas na zmianę kierunku?

Prof. Rolston przytacza wyniki brytyjskich badań, z których wynika, że dzieci matek narażonych na rtęć, ale spożywających jednocześnie ryby, wykazują lepsze zdolności intelektualne w porównaniu z dziećmi kobiet nie jadających tego typu żywności. Ekspert podkreśla, że konieczna jest „zmiana kierunku” w kwestii ostrzegania przed ryzykiem związanym z obecnością rtęci w rybach. Jak jednak przyznaje, aktualizacja zaleceń wydawanych przez organy sanitarne, a także przekonanie do bezpieczeństwa produktów rybnych samych konsumentów, z pewnością nie nastąpią z dnia na dzień.

Źródła:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34311902/

https://www.efeagro.com/noticia/mercurio-del-pescado/?fbclid=IwAR3t41Wju47SOTWKQQ7IH7l0YBaX0yQhzmIDliWKQRFpD_404vCxlhUgJB4

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Przemysł rybny

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.