Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wegański tuńczyk na liście 100 innowacji roku 2021 wg TIME

Kategoria: Biznes

Magazyn TIME co roku przedstawia wynalazki, dzięki którym świat staje się lepszy, mądrzejszy i trochę fajniejszy. Redaktorzy i korespondenci TIME zgłaszają nominacje w różnych kategoriach, a w rezultacie powstaje lista 100 przełomowych wynalazków. Wśród nich znalazły się np. szczepionki na COVID-19 i malarię, robot wspierający emocjonalnie dzieci hospitalizowane, przyjazny dla środowiska barwnik do dżinsów i zupełnie nowy kształt makaronu — które zmieniają nasz styl życia, pracy i zabawy.

W tym roku na liście 100 innowacji wg TIME znalazł się wegański tuńczyk

Od lat dostępne są smaczne i pożywne roślinne alternatywy mięsa. Ale owoce morza i ryby to ciągle nisza. Firma Kuleana wprowadziła na rynek swój w 100% roślinny, gotowy do spożycia produkt à la tuńczyk o jakości sushi, wytwarzany z takich składników, jak algi, koji (grzyb rosnący w Azji Wschodniej), rzodkiew, bambus i ziemniaki. Ten wegański tuńczyk oferowany jest w kolorze głębokiej czerwieni i przeznaczony jest do przygotowywania jako sushi, nigiri, carpaccio, poke lub ceviche. Jego przewagą nad tradycyjnym, poławianym tuńczykiem jest to, że dostarcza żelaza, witaminy B12 i kwasów tłuszczowych omega-3, ale bez mikroplastików, rtęci i nie podnosząc poziomu złego cholesterolu.

A korzyści są nie tylko odżywcze – mogą również pomóc w złagodzeniu uzależnienia od rybołówstwa przemysłowego w obliczu rosnącego popytu na świeżą żywność. Produkt jest obecnie dostępny na wybranych rynkach w Los Angeles, restauracjach na Środkowym Zachodzie i w lokalizacjach Poké Bar w całych Stanach Zjednoczonych, a w najbliższej przyszłości planowana jest szersza dystrybucja za pośrednictwem e-commerce.

Źródło: https://time.com/collection/best-inventions-2021/6112713/kuleana-tuna/

https://kuleana.co/product

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Nowości rynkowe Przemysł rybny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn