Wegański tuńczyk na liście 100 innowacji roku 2021 wg TIME
Magazyn TIME co roku przedstawia wynalazki, dzięki którym świat staje się lepszy, mądrzejszy i trochę fajniejszy. Redaktorzy i korespondenci TIME zgłaszają nominacje w różnych kategoriach, a w rezultacie powstaje lista 100 przełomowych wynalazków. Wśród nich znalazły się np. szczepionki na COVID-19 i malarię, robot wspierający emocjonalnie dzieci hospitalizowane, przyjazny dla środowiska barwnik do dżinsów i zupełnie nowy kształt makaronu — które zmieniają nasz styl życia, pracy i zabawy.
W tym roku na liście 100 innowacji wg TIME znalazł się wegański tuńczyk
Od lat dostępne są smaczne i pożywne roślinne alternatywy mięsa. Ale owoce morza i ryby to ciągle nisza. Firma Kuleana wprowadziła na rynek swój w 100% roślinny, gotowy do spożycia produkt à la tuńczyk o jakości sushi, wytwarzany z takich składników, jak algi, koji (grzyb rosnący w Azji Wschodniej), rzodkiew, bambus i ziemniaki. Ten wegański tuńczyk oferowany jest w kolorze głębokiej czerwieni i przeznaczony jest do przygotowywania jako sushi, nigiri, carpaccio, poke lub ceviche. Jego przewagą nad tradycyjnym, poławianym tuńczykiem jest to, że dostarcza żelaza, witaminy B12 i kwasów tłuszczowych omega-3, ale bez mikroplastików, rtęci i nie podnosząc poziomu złego cholesterolu.
A korzyści są nie tylko odżywcze – mogą również pomóc w złagodzeniu uzależnienia od rybołówstwa przemysłowego w obliczu rosnącego popytu na świeżą żywność. Produkt jest obecnie dostępny na wybranych rynkach w Los Angeles, restauracjach na Środkowym Zachodzie i w lokalizacjach Poké Bar w całych Stanach Zjednoczonych, a w najbliższej przyszłości planowana jest szersza dystrybucja za pośrednictwem e-commerce.
Źródło: https://time.com/collection/best-inventions-2021/6112713/kuleana-tuna/
Przeczytaj także
-
28.09.2021
Roślinne koncentraty barwiące to naturalny wybór w produkcji żywności na bazie roślin
Polski konsument coraz chętniej sięga po alternatywy mięsa. Dodatki takie, jak sztuczne barwniki, mogą jednak skutecznie zniechęcić tych, dla których ważna jest zdrowa dieta. Żywność Barwiąca EXBERRY® daje producentom możliwość tworzenia efektownych produktów roślinnych z czystą i zrozumiałą etykietą.
-
22.09.2021
Rynek rybnych alternatyw rośnie dynamicznie
Potencjalny rynek może być ogromny: poza weganami i fleksitarianami roślinna ryba może być również mile widzianą żywnością wśród kobiet w ciąży czy osób unikających ryb o wysokiej zawartości rtęci lub konsumentów z alergią na skorupiaki. Jeśli owoce morza pochodzenia roślinnego utrzymają tempo wzrostu, mogą dogonić udział analogów mięsa w rynku konwencjonalnym w ciągu następnej dekady.
-
08.09.2021
Zapach burgera roślinnego najbardziej przypominającego wołowinę – naukowcy przeanalizowali związki zapachowe
Jak odtworzyć zapach hamburgerów? Naukowcy zastosowali podejście analityczne (GC/MS w połączeniu z olfaktometrią), aby dowiedzieć się, w jaki sposób alternatywy na bazie roślin mogą naśladować zapach świeżo grillowanego burgera.