Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Magazyn TIME co roku przedstawia wynalazki, dzięki którym świat staje się lepszy, mądrzejszy i trochę fajniejszy. Redaktorzy i korespondenci TIME zgłaszają nominacje w różnych kategoriach, a w rezultacie powstaje lista 100 przełomowych wynalazków. Wśród nich znalazły się np. szczepionki na COVID-19 i malarię, robot wspierający emocjonalnie dzieci hospitalizowane, przyjazny dla środowiska barwnik do dżinsów i zupełnie nowy kształt makaronu — które zmieniają nasz styl życia, pracy i zabawy.
W tym roku na liście 100 innowacji wg TIME znalazł się wegański tuńczyk
Od lat dostępne są smaczne i pożywne roślinne alternatywy mięsa. Ale owoce morza i ryby to ciągle nisza. Firma Kuleana wprowadziła na rynek swój w 100% roślinny, gotowy do spożycia produkt à la tuńczyk o jakości sushi, wytwarzany z takich składników, jak algi, koji (grzyb rosnący w Azji Wschodniej), rzodkiew, bambus i ziemniaki. Ten wegański tuńczyk oferowany jest w kolorze głębokiej czerwieni i przeznaczony jest do przygotowywania jako sushi, nigiri, carpaccio, poke lub ceviche. Jego przewagą nad tradycyjnym, poławianym tuńczykiem jest to, że dostarcza żelaza, witaminy B12 i kwasów tłuszczowych omega-3, ale bez mikroplastików, rtęci i nie podnosząc poziomu złego cholesterolu.
A korzyści są nie tylko odżywcze – mogą również pomóc w złagodzeniu uzależnienia od rybołówstwa przemysłowego w obliczu rosnącego popytu na świeżą żywność. Produkt jest obecnie dostępny na wybranych rynkach w Los Angeles, restauracjach na Środkowym Zachodzie i w lokalizacjach Poké Bar w całych Stanach Zjednoczonych, a w najbliższej przyszłości planowana jest szersza dystrybucja za pośrednictwem e-commerce.
Źródło: https://time.com/collection/best-inventions-2021/6112713/kuleana-tuna/
Przeczytaj także
Polski konsument coraz chętniej sięga po alternatywy mięsa. Dodatki takie, jak sztuczne barwniki, mogą jednak skutecznie zniechęcić tych, dla których ważna jest zdrowa dieta. Żywność Barwiąca EXBERRY® daje producentom możliwość tworzenia efektownych produktów roślinnych z czystą i zrozumiałą etykietą.
Potencjalny rynek może być ogromny: poza weganami i fleksitarianami roślinna ryba może być również mile widzianą żywnością wśród kobiet w ciąży czy osób unikających ryb o wysokiej zawartości rtęci lub konsumentów z alergią na skorupiaki. Jeśli owoce morza pochodzenia roślinnego utrzymają tempo wzrostu, mogą dogonić udział analogów mięsa w rynku konwencjonalnym w ciągu następnej dekady.
Jak odtworzyć zapach hamburgerów? Naukowcy zastosowali podejście analityczne (GC/MS w połączeniu z olfaktometrią), aby dowiedzieć się, w jaki sposób alternatywy na bazie roślin mogą naśladować zapach świeżo grillowanego burgera.