Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Białe ryby ze znakiem MSC – zdrowe dla Ciebie, dobre dla oceanów

Kategoria: Biznes

Białe ryby to jedne z najpopularniejszych ryb wśród polskich konsumentów. Kiedyś kojarzone głównie z piątkowym obiadem na szkolnej lub pracowniczej stołówce, dziś stają się coraz bardziej popularne wśród wszystkich tych, którzy w trosce o swoje zdrowie i dietę szukają łatwo przyswajalnego i wartościowego mięsa. Wybierając dorsza, mintaja, mirunę, morszczuka czy halibuta warto sprawdzić także czy posiadają one niebieski certyfikat MSC, dzięki czemu nasz wybór przysłuży się zachowaniu zdrowych ekosystemów morskich.

Zdrowe dla Ciebie, dobre dla oceanów – pod tym hasłem organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) oraz sieć handlowa Lidl organizują od 15 lutego działania, mające edukować i zachęcić konsumentów do wyboru białych ryb, pochodzących ze zrównoważonego rybołówstwa.

Polacy najwięcej ryb spożywają w okresie zimowym. Wynika to w dużej mierze z naszych tradycji kulinarnych związanych ze świętami Bożego Narodzenia i postem, ale spożywanie ryb w miesiącach zimowych ma także wiele zalet dla naszego zdrowia, pomagając nam dostarczyć niezbędne witaminy i substancje odżywcze w okresie obniżonej odporności organizmu.

Do ryb białych należą doskonale znane wszystkim gatunki takie jak: dorsz, czarniak (dorsz czarny), mintaj, morszczuk, miruna, plamiak, kłykacz oraz ryby płaskie: halibut, sola, turbot, stornia, gładzica i wiele innych. Wszystkie te gatunki bytują w zimnych, dobrze natlenionych wodach, gdzie przebywają przeważnie blisko dna. Dzięki takiemu mało aktywnemu trybowi życia, barwa ich mięśni jest o wiele jaśniejsza, a zawartość tłuszczu niższa niż ryb charakteryzujących się dużą aktywnością. Mięso ryb białych jest więc niskokaloryczne, z wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, a także mikro i makroelementów, sprzyjających ogólnemu zdrowiu oraz zwiększeniu odporności organizmu, m.in. witamin A, D, z grupy B czy też selenu i wapnia.

Z tych powodów bardzo często ryby tych gatunków wybierane są w dietach dla sportowców, osób odchudzających się, a także osób borykających się z chorobami układu krążenia. Polacy średnio zjadają ponad 5 kg ryb białych rocznie, co stanowi 40% całkowitego spożycia ryb[1]. Należy jednak pamiętać, że światowe organizacje zdrowia m.in. WHO czy FDA[2] zalecają jedzenie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Niebieski certyfikat w trosce o zdrowe oceany

Kupując białe ryby warto również zwrócić uwagę na to, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów. Takie połowy w mniejszym stopniu wpływają na ekosystemy morskie i pozwalają zachować stada ryb na stabilnym poziomie, dzięki czemu mamy pewność, że nie zabraknie ich także w przyszłości. Już ponad 65% wszystkich łowionych na świecie ryb białych pochodzi ze zrównoważonych rybołówstw, które przeszyły weryfikację pod kątem najbardziej rygorystycznych wymogów środowiskowych określonych w globalnym Standardzie Zrównoważonego Rybołówstwa MSC.

Wpływ połowów na ekosystem morski zależy od wielu czynników m.in. gatunku, miejsca połowu, warunków środowiskowych czy narzędzi połowowych. Dlatego, chcąc dokonywać wyborów dobrych dla oceanów, każdorazowo powinniśmy sprawdzać w jaki sposób została złowiona kupowana przez nas ryba. Dobrze obrazuje to przykład dorsza: stan dorsza atlantyckiego jest stabilny i wiele rybołówstw poławia go w sposób zrównoważony, tymczasem od kilku lat obserwujemy załamanie kondycji dorsza bałtyckiego, w szczególności jego stada wschodniego. Konsumenci nie zawsze posiadają tak szczegółową wiedzę, dlatego z pomocą przychodzi im program certyfikacji MSC – powiedziała Anna Dębicka, Dyrektor Programu MSC w Polsce i Europie Centralnej.

Chcąc dokonywać dobrych dla środowiska wyborów, na opakowaniach powinniśmy szukać niebieskiego certyfikatu MSC, który gwarantuje, że ryby i owoce morza pochodzą od odpowiedzialnych rybaków, którzy prowadzą połowy zgodnie z najlepszymi światowymi praktykami, a ich działania są regularnie kontrolowane przez niezależnych audytorów.

Co cieszy, w Polsce można kupić coraz więcej białych ryb z certyfikatem MSC. Polscy przetwórcy znani są na świecie jako jedni z najlepszych producentów przetwarzających białe ryby, a w polskich przetwórniach produkuje się ponad 18 tys. ton produktów MSC, głównie z mintaja i dorsza atlantyckiego.

W ostatnim roku[3] w polskich sklepach sprzedano prawie 10 tys. ton produktów z rybami białymi, na których widniało logo MSC. Największy udział miały tu produkty z kategorii mrożonych gotowych do spożycia, mrożone filety i polędwice oraz produkty świeże w MAP, ale w polskich sklepach można również kupić certyfikowane karmy dla zwierząt z rybami białymi czy suplementy, głównie w postaci tranu.

Certyfikowane białe ryby w Lidlu

Lidl Polska od wielu lat działa na rzecz propagowania w Polsce ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów, poszerzając asortyment produktów z certyfikatem MSC oraz angażując się w działania edukacyjne skierowane do konsumentów. Sieć Lidl jest także zdecydowanym liderem w Polsce w sprzedaży certyfikowanych ryb białych, odpowiadając za ponad 1/3 całej sprzedaży tych ryb na naszym rynku[4].

W sklepach Lidl konsumenci mogą kupić kilkanaście różnych certyfikowanych produktów z ryb białych, a od 18 lutego promocją zostaną objęte wybrane produkty z certyfikatem MSC.

Jako społecznie odpowiedzialna firma czujemy się zobowiązani do nieustannego rozwoju naszego asortymentu produktów. Kategoria świeżych ryb jest dla nas szczególnie istotna – ryby stanowią ważny element diety każdego z nas. Dodatkowo kierując się mottem „W trosce o lepsze jutro” wspieramy rybołówstwo zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, zawsze dostarczając klientom szerokiego wyboru świeżych ryb zgodnie z ich dostępnością na rynku – oferta zmienia się na bieżąco. W sklepach Lidl zawsze co najmniej 30% asortymentu ryb, skorupiaków i ich przetworów posiada certyfikat MSC. Szczegółowe, pisemne stanowisko dotyczące zrównoważonego zaopatrywania w ryby, skorupiaki i ich przetwory prezentujemy na stronie https://kimjestesmy.lidl.pl/zrownowazony-rozwoj/polityki-zakupowe. Wybierając produkt z logotypem MSC klient ma pewność, że ryba została połowiona i przetworzona w sposób zrównoważony – komentuje Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Communications and CSR w Lidl Polska.

Więcej informacji o białych rybach w programie MSC można znaleźć na stronie:

https://www.msc.org/pl/dla-mediow/informacje-prasowe/biale-ryby-w-programie-msc

Źródła: 

[1] Konsumpcja wg masy żywej. Obliczenia MSC na podstawie Rynek Ryb 30/2020

[2] https://www.fda.gov/food/consumers/advice-about-eating-fish

[3] Dane za brytyjski rok finansowy od kwietnia 2019 do marca 2020 r.

[4] Dane za brytyjski rok finansowy od kwietnia 2019 do marca 2020 r.

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Przemysł rybny

Autor: MSC

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.