Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Białe ryby to jedne z najpopularniejszych ryb wśród polskich konsumentów. Kiedyś kojarzone głównie z piątkowym obiadem na szkolnej lub pracowniczej stołówce, dziś stają się coraz bardziej popularne wśród wszystkich tych, którzy w trosce o swoje zdrowie i dietę szukają łatwo przyswajalnego i wartościowego mięsa. Wybierając dorsza, mintaja, mirunę, morszczuka czy halibuta warto sprawdzić także czy posiadają one niebieski certyfikat MSC, dzięki czemu nasz wybór przysłuży się zachowaniu zdrowych ekosystemów morskich.
Zdrowe dla Ciebie, dobre dla oceanów – pod tym hasłem organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) oraz sieć handlowa Lidl organizują od 15 lutego działania, mające edukować i zachęcić konsumentów do wyboru białych ryb, pochodzących ze zrównoważonego rybołówstwa.
Polacy najwięcej ryb spożywają w okresie zimowym. Wynika to w dużej mierze z naszych tradycji kulinarnych związanych ze świętami Bożego Narodzenia i postem, ale spożywanie ryb w miesiącach zimowych ma także wiele zalet dla naszego zdrowia, pomagając nam dostarczyć niezbędne witaminy i substancje odżywcze w okresie obniżonej odporności organizmu.
Do ryb białych należą doskonale znane wszystkim gatunki takie jak: dorsz, czarniak (dorsz czarny), mintaj, morszczuk, miruna, plamiak, kłykacz oraz ryby płaskie: halibut, sola, turbot, stornia, gładzica i wiele innych. Wszystkie te gatunki bytują w zimnych, dobrze natlenionych wodach, gdzie przebywają przeważnie blisko dna. Dzięki takiemu mało aktywnemu trybowi życia, barwa ich mięśni jest o wiele jaśniejsza, a zawartość tłuszczu niższa niż ryb charakteryzujących się dużą aktywnością. Mięso ryb białych jest więc niskokaloryczne, z wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, a także mikro i makroelementów, sprzyjających ogólnemu zdrowiu oraz zwiększeniu odporności organizmu, m.in. witamin A, D, z grupy B czy też selenu i wapnia.
Z tych powodów bardzo często ryby tych gatunków wybierane są w dietach dla sportowców, osób odchudzających się, a także osób borykających się z chorobami układu krążenia. Polacy średnio zjadają ponad 5 kg ryb białych rocznie, co stanowi 40% całkowitego spożycia ryb[1]. Należy jednak pamiętać, że światowe organizacje zdrowia m.in. WHO czy FDA[2] zalecają jedzenie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Niebieski certyfikat w trosce o zdrowe oceany
Kupując białe ryby warto również zwrócić uwagę na to, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów. Takie połowy w mniejszym stopniu wpływają na ekosystemy morskie i pozwalają zachować stada ryb na stabilnym poziomie, dzięki czemu mamy pewność, że nie zabraknie ich także w przyszłości. Już ponad 65% wszystkich łowionych na świecie ryb białych pochodzi ze zrównoważonych rybołówstw, które przeszyły weryfikację pod kątem najbardziej rygorystycznych wymogów środowiskowych określonych w globalnym Standardzie Zrównoważonego Rybołówstwa MSC.
– Wpływ połowów na ekosystem morski zależy od wielu czynników m.in. gatunku, miejsca połowu, warunków środowiskowych czy narzędzi połowowych. Dlatego, chcąc dokonywać wyborów dobrych dla oceanów, każdorazowo powinniśmy sprawdzać w jaki sposób została złowiona kupowana przez nas ryba. Dobrze obrazuje to przykład dorsza: stan dorsza atlantyckiego jest stabilny i wiele rybołówstw poławia go w sposób zrównoważony, tymczasem od kilku lat obserwujemy załamanie kondycji dorsza bałtyckiego, w szczególności jego stada wschodniego. Konsumenci nie zawsze posiadają tak szczegółową wiedzę, dlatego z pomocą przychodzi im program certyfikacji MSC – powiedziała Anna Dębicka, Dyrektor Programu MSC w Polsce i Europie Centralnej.
Chcąc dokonywać dobrych dla środowiska wyborów, na opakowaniach powinniśmy szukać niebieskiego certyfikatu MSC, który gwarantuje, że ryby i owoce morza pochodzą od odpowiedzialnych rybaków, którzy prowadzą połowy zgodnie z najlepszymi światowymi praktykami, a ich działania są regularnie kontrolowane przez niezależnych audytorów.
Co cieszy, w Polsce można kupić coraz więcej białych ryb z certyfikatem MSC. Polscy przetwórcy znani są na świecie jako jedni z najlepszych producentów przetwarzających białe ryby, a w polskich przetwórniach produkuje się ponad 18 tys. ton produktów MSC, głównie z mintaja i dorsza atlantyckiego.
W ostatnim roku[3] w polskich sklepach sprzedano prawie 10 tys. ton produktów z rybami białymi, na których widniało logo MSC. Największy udział miały tu produkty z kategorii mrożonych gotowych do spożycia, mrożone filety i polędwice oraz produkty świeże w MAP, ale w polskich sklepach można również kupić certyfikowane karmy dla zwierząt z rybami białymi czy suplementy, głównie w postaci tranu.
Certyfikowane białe ryby w Lidlu
Lidl Polska od wielu lat działa na rzecz propagowania w Polsce ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów, poszerzając asortyment produktów z certyfikatem MSC oraz angażując się w działania edukacyjne skierowane do konsumentów. Sieć Lidl jest także zdecydowanym liderem w Polsce w sprzedaży certyfikowanych ryb białych, odpowiadając za ponad 1/3 całej sprzedaży tych ryb na naszym rynku[4].
W sklepach Lidl konsumenci mogą kupić kilkanaście różnych certyfikowanych produktów z ryb białych, a od 18 lutego promocją zostaną objęte wybrane produkty z certyfikatem MSC.
– Jako społecznie odpowiedzialna firma czujemy się zobowiązani do nieustannego rozwoju naszego asortymentu produktów. Kategoria świeżych ryb jest dla nas szczególnie istotna – ryby stanowią ważny element diety każdego z nas. Dodatkowo kierując się mottem „W trosce o lepsze jutro” wspieramy rybołówstwo zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, zawsze dostarczając klientom szerokiego wyboru świeżych ryb zgodnie z ich dostępnością na rynku – oferta zmienia się na bieżąco. W sklepach Lidl zawsze co najmniej 30% asortymentu ryb, skorupiaków i ich przetworów posiada certyfikat MSC. Szczegółowe, pisemne stanowisko dotyczące zrównoważonego zaopatrywania w ryby, skorupiaki i ich przetwory prezentujemy na stronie https://kimjestesmy.lidl.pl/zrownowazony-rozwoj/polityki-zakupowe. Wybierając produkt z logotypem MSC klient ma pewność, że ryba została połowiona i przetworzona w sposób zrównoważony – komentuje Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Communications and CSR w Lidl Polska.
Więcej informacji o białych rybach w programie MSC można znaleźć na stronie:
https://www.msc.org/pl/dla-mediow/informacje-prasowe/biale-ryby-w-programie-msc
Źródła:
[1] Konsumpcja wg masy żywej. Obliczenia MSC na podstawie Rynek Ryb 30/2020
[2] https://www.fda.gov/food/consumers/advice-about-eating-fish
[3] Dane za brytyjski rok finansowy od kwietnia 2019 do marca 2020 r.
[4] Dane za brytyjski rok finansowy od kwietnia 2019 do marca 2020 r.
Przeczytaj także
Według obliczeń organizacji pozarządowej MSC (Marine Stewardship Council) z powodu nieodpowiedniego zarządzania zasobami mórz i oceanów, rocznie tracimy białko, pozwalające wyżywić 72 mln ludzi.
Polscy konsumenci coraz częściej „głosują widelcami”, wybierając ryby i owoce morza ze zrównoważonych źródeł, a troska o nasz ocean napędza nową falę aktywizmu konsumenckiego.
Sposób w jaki się odżywiamy może mieć duży wpływ na zmiany klimatu, które są coraz bardziej odczuwalne. Według najnowszych badań aż 74% Polaków przeszło na zrównoważoną dietę i włączyło do jadłospisu norweskie ryby i owoce morza. Dzięki temu ich codzienne wybory są korzystne dla zdrowia oraz stanu środowiska naturalnego.