MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową, która powstała w 1997 r., aby zachować dziką naturę oceanów. MSC walczy z problemem nieodpowiedzialnego rybołówstwa, mającego destrukcyjny wpływ na środowisko naturalne oraz dostrzega i nagradza wysiłki tych, którzy starają się chronić zasoby mórz i oceanów.
Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują: wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchu dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie.
Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia.
Już ponad 350 rybołówstw z ponad 35 krajów świata posiada certyfikat MSC, a ponad 70 kolejnych przechodzi obecnie proces certyfikacji, co przekłada się na ponad 13% światowych połowów dzikich ryb z certyfikatem MSC. Dzięki temu na całym świecie dostępnych jest już ponad 29 000 produktów w ponad 100 krajach. W Polsce dostępnych jest już ponad 800 produktów, które można znaleźć w największych sieciach handlowych.
Więcej informacji: www.msc.org/pl
Słowa kluczowe: