Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) zaprasza wszystkich partnerów i interesariuszy do udziału w bezpłatnych warsztatach „Wiarygodność i gwarancja pochodzenia ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów”, które odbędą się 30 maja br. (czwartek) podczas targów POLFISH w Gdańsku.
W marcu 2019 r. MSC ogłosiło nowe wymogi dla dostawców oraz przetwórców ryb i owoców morza, wynikające z aktualizacji Standardu Łańcucha Dostaw MSC, mającej na celu poprawę przejrzystości, dostępności i integralności Standardu. Standard daje kupcom i konsumentom pewność, że łańcuch dostaw produktów rybnych z certyfikatem MSC i/lub ASC (Aquaculture Stewardship Council) jest w pełni identyfikowalny, czyli droga certyfikowanych produktów jest szczegółowo monitorowana i może zostać prześledzona aż do certyfikowanego łowiska. Obecnie już ponad 4500 firm na świecie, w tym ponad 120 firm w Polsce, posiada certyfikat MSC, uprawniający je do produkcji i przetwarzania ryb oraz owoców morza oznaczanych znakiem MSC. Nowa wersja Standardu Łańcucha Dostaw MSC wejdzie w życie 28 września 2019.
Certyfikat MSC w łańcuchu dostaw posiada coraz więcej firm w Polsce, dlatego też MSC stara się zapewnić rosnące wsparcie dla polskich przetwórców. W związku z tym MSC organizuje bezpłatne warsztaty dotyczące zaktualizowanego standardu. Pierwsze warsztaty MSC „Wiarygodność i gwarancja pochodzenia ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów” odbędą się już 30 maja podczas targów POLFISH w Gdańsku i będą poświęcone aktualnym informacjom o certyfikacji zrównoważonego rybołówstwa, zaktualizowanemu Standardowi Łańcucha Dostaw MSC oraz zasadom i wiarygodności w stosowaniu znaku MSC.
Data: 30 maja, godz. 12:30-15:00
Miejsce: Gdańsk – Targi POLFISH, AMBEREXPO Międzynarodowe Targi Gdańskie, ul. Żaglowa 11 (Hala A, Sala 1A, 1. Piętro)
Agenda:
11.30–12.30 Rejestracja i powitalna kawa
12.30 Powitanie – przedstawienie ekspertów
12.40 prof. dr hab. Jan Marcin Węsławski, Inst. Oceanografii PAN: Jeśli zabraknie ryb…
12.55 Anna Dębicka, MSC Program Director: Program MSC – wpływ na środowisko morskie
13.15 Julia Seewald, MSC Supply Chain Standards Manager: Standard w Łańcuchu Dostaw, wersja 5.0
14.00 Andy Oldfield, MSC Ecolabel Account Manager: Jak korzystać ze znaku MSC?
14.20 Panel dyskusyjny
15.00 Poczęstunek
Udział w warsztatach jest bezpłatny, obowiązuje wcześniejsza rejestracja na stronie: www.msc.org/pl/warsztatyMSC
Wychodząc na przeciw potrzebom polskich firm po raz pierwszy Standard Łańcucha Dostaw MSC w wersji podstawowej został przetłumaczony na język polski. Dokument jest dostępny na stronie: http://bit.ly/Standard-Lancucha-Dostaw-MSC-v-5-0
MSC przygotowało także w języku polskim specjalny przewodnik opisujący zmiany, jakie wprowadza najnowsza aktualizacja Standardu Łańcucha Dostaw MSC: http://bit.ly/zmiany-w-standardzie-lancucha-dostaw-MSC-2019
W przypadku jakichkolwiek dodatkowych pytań MSC zaprasza do kontaktu z biurem w Polsce: polska@msc.org
Przeczytaj także
Od steków po sushi i kanapki, tuńczyk jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb na świecie. Tuńczyki poławiane były jeszcze w czasach średniowiecznych. Uważane były – i nadal są – za „królów mórz i oceanów”. Niestety popyt na te ryby spowodował przetrzebienie ich stad. 2 maja w Światowy Dzień Tuńczyka organizacja pozarządowa MSC zachęca do wspierania zrównoważonych połowów tuńczyka poprzez wybór certyfikowanych produktów.
W dniu 28 marca 2019 r. MSC (Marine Stewardship Council) ogłosiło nowe wymogi dla dostawców oraz przetwórców ryb i owoców morza. Najważniejsze zmiany dotyczą wprowadzenia niezależnych audytów dotyczących kwestii pracowniczych w firmach w łańcuchu dostaw, jeśli istnieje ryzyko, że stosują one praktyki pracy przymusowej albo pracy dzieci.
Czy konsumenci jedzą to, co myślą, że jedzą? Oszustwa związane z nieprawidłowo oznakowanymi rybami i owocami morza to duży problem. Szacuje się, że 30% spożywanych na całym świecie ryb i owoców morza jest błędnie oznakowanych. Najnowsze badania pokazują, że w przypadku produktów z certyfikatem MSC jest to mniej niż 1%.