Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Warsztaty na temat aktualizacji Standardu Łańcucha Dostaw MSC

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes i Wydarzenia

Organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) zaprasza wszystkich partnerów i interesariuszy do udziału w bezpłatnych warsztatach „Wiarygodność i gwarancja pochodzenia ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów”, które odbędą się 30 maja br. (czwartek) podczas targów POLFISH w Gdańsku.

W marcu 2019 r. MSC ogłosiło nowe wymogi dla dostawców oraz przetwórców ryb i owoców morza, wynikające z aktualizacji Standardu Łańcucha Dostaw MSC, mającej na celu poprawę przejrzystości, dostępności i integralności Standardu. Standard daje kupcom i konsumentom pewność, że łańcuch dostaw produktów rybnych z certyfikatem MSC i/lub ASC (Aquaculture Stewardship Council) jest w pełni identyfikowalny, czyli droga certyfikowanych produktów jest szczegółowo monitorowana i może zostać prześledzona aż do certyfikowanego łowiska. Obecnie już ponad 4500 firm na świecie, w tym ponad 120 firm w Polsce, posiada certyfikat MSC, uprawniający je do produkcji i przetwarzania ryb oraz owoców morza oznaczanych znakiem MSC. Nowa wersja Standardu Łańcucha Dostaw MSC wejdzie w życie 28 września 2019.

Warsztaty MSC

Certyfikat MSC w łańcuchu dostaw posiada coraz więcej firm w Polsce, dlatego też MSC stara się zapewnić rosnące wsparcie dla polskich przetwórców. W związku z tym MSC organizuje bezpłatne warsztaty dotyczące zaktualizowanego standardu. Pierwsze warsztaty MSC „Wiarygodność i gwarancja pochodzenia ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów” odbędą się już 30 maja podczas targów POLFISH w Gdańsku i będą poświęcone aktualnym informacjom o certyfikacji zrównoważonego rybołówstwa, zaktualizowanemu Standardowi Łańcucha Dostaw MSC oraz zasadom i wiarygodności w stosowaniu znaku MSC.

Data: 30 maja, godz. 12:30-15:00

Miejsce: Gdańsk – Targi POLFISH, AMBEREXPO Międzynarodowe Targi Gdańskie, ul. Żaglowa 11 (Hala A, Sala 1A, 1. Piętro)

Agenda:

11.30–12.30 Rejestracja i powitalna kawa 

12.30 Powitanie – przedstawienie ekspertów 

12.40 prof. dr hab. Jan Marcin Węsławski, Inst. Oceanografii PAN: Jeśli zabraknie ryb… 

12.55 Anna Dębicka, MSC Program Director: Program MSC – wpływ na środowisko morskie 

13.15 Julia Seewald, MSC Supply Chain Standards Manager: Standard w Łańcuchu Dostaw, wersja 5.0 

14.00 Andy Oldfield, MSC Ecolabel Account Manager: Jak korzystać ze znaku MSC? 

14.20 Panel dyskusyjny 

15.00 Poczęstunek

Udział w warsztatach jest bezpłatny, obowiązuje wcześniejsza rejestracja na stronie: www.msc.org/pl/warsztatyMSC

Dokumenty w języku polskim

Wychodząc na przeciw potrzebom polskich firm po raz pierwszy Standard Łańcucha Dostaw MSC w wersji podstawowej został przetłumaczony na język polski. Dokument jest dostępny na stronie: http://bit.ly/Standard-Lancucha-Dostaw-MSC-v-5-0

MSC przygotowało także w języku polskim specjalny przewodnik opisujący zmiany, jakie wprowadza najnowsza aktualizacja Standardu Łańcucha Dostaw MSC: http://bit.ly/zmiany-w-standardzie-lancucha-dostaw-MSC-2019

W przypadku jakichkolwiek dodatkowych pytań MSC zaprasza do kontaktu z biurem w Polsce: polska@msc.org

Autor: MSC

Przeczytaj także

  • 02.05.2019

    Tuńczyk? Tak – ale tylko z niebieskim znakiem MSC

    Od steków po sushi i kanapki, tuńczyk jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb na świecie. Tuńczyki poławiane były jeszcze w czasach średniowiecznych. Uważane były – i nadal są – za „królów mórz i oceanów”. Niestety popyt na te ryby spowodował przetrzebienie ich stad. 2 maja w Światowy Dzień Tuńczyka organizacja pozarządowa MSC zachęca do wspierania zrównoważonych połowów tuńczyka poprzez wybór certyfikowanych produktów.

    Czytaj więcej
  • 25.04.2019

    Aktualizacja Standardu Łańcucha Dostaw MSC

    W dniu 28 marca 2019 r. MSC (Marine Stewardship Council) ogłosiło nowe wymogi dla dostawców oraz przetwórców ryb i owoców morza. Najważniejsze zmiany dotyczą wprowadzenia niezależnych audytów dotyczących kwestii pracowniczych w firmach w łańcuchu dostaw, jeśli istnieje ryzyko, że stosują one praktyki pracy przymusowej albo pracy dzieci.

    Czytaj więcej
  • 25.03.2019

    Czy ta rybka to fałszywka? Nie, jeżeli jest certyfikowana!

    Czy konsumenci jedzą to, co myślą, że jedzą? Oszustwa związane z nieprawidłowo oznakowanymi rybami i owocami morza to duży problem. Szacuje się, że 30% spożywanych na całym świecie ryb i owoców morza jest błędnie oznakowanych. Najnowsze badania pokazują, że w przypadku produktów z certyfikatem MSC jest to mniej niż 1%.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn