Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Warsztaty na temat aktualizacji Standardu Łańcucha Dostaw MSC

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes

Organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) zaprasza wszystkich partnerów i interesariuszy do udziału w bezpłatnych warsztatach „Wiarygodność i gwarancja pochodzenia ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów”, które odbędą się 30 maja br. (czwartek) podczas targów POLFISH w Gdańsku.

W marcu 2019 r. MSC ogłosiło nowe wymogi dla dostawców oraz przetwórców ryb i owoców morza, wynikające z aktualizacji Standardu Łańcucha Dostaw MSC, mającej na celu poprawę przejrzystości, dostępności i integralności Standardu. Standard daje kupcom i konsumentom pewność, że łańcuch dostaw produktów rybnych z certyfikatem MSC i/lub ASC (Aquaculture Stewardship Council) jest w pełni identyfikowalny, czyli droga certyfikowanych produktów jest szczegółowo monitorowana i może zostać prześledzona aż do certyfikowanego łowiska. Obecnie już ponad 4500 firm na świecie, w tym ponad 120 firm w Polsce, posiada certyfikat MSC, uprawniający je do produkcji i przetwarzania ryb oraz owoców morza oznaczanych znakiem MSC. Nowa wersja Standardu Łańcucha Dostaw MSC wejdzie w życie 28 września 2019.

Warsztaty MSC

Certyfikat MSC w łańcuchu dostaw posiada coraz więcej firm w Polsce, dlatego też MSC stara się zapewnić rosnące wsparcie dla polskich przetwórców. W związku z tym MSC organizuje bezpłatne warsztaty dotyczące zaktualizowanego standardu. Pierwsze warsztaty MSC „Wiarygodność i gwarancja pochodzenia ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów” odbędą się już 30 maja podczas targów POLFISH w Gdańsku i będą poświęcone aktualnym informacjom o certyfikacji zrównoważonego rybołówstwa, zaktualizowanemu Standardowi Łańcucha Dostaw MSC oraz zasadom i wiarygodności w stosowaniu znaku MSC.

Data: 30 maja, godz. 12:30-15:00

Miejsce: Gdańsk – Targi POLFISH, AMBEREXPO Międzynarodowe Targi Gdańskie, ul. Żaglowa 11 (Hala A, Sala 1A, 1. Piętro)

Agenda:

11.30–12.30 Rejestracja i powitalna kawa 

12.30 Powitanie – przedstawienie ekspertów 

12.40 prof. dr hab. Jan Marcin Węsławski, Inst. Oceanografii PAN: Jeśli zabraknie ryb… 

12.55 Anna Dębicka, MSC Program Director: Program MSC – wpływ na środowisko morskie 

13.15 Julia Seewald, MSC Supply Chain Standards Manager: Standard w Łańcuchu Dostaw, wersja 5.0 

14.00 Andy Oldfield, MSC Ecolabel Account Manager: Jak korzystać ze znaku MSC? 

14.20 Panel dyskusyjny 

15.00 Poczęstunek

Udział w warsztatach jest bezpłatny, obowiązuje wcześniejsza rejestracja na stronie: www.msc.org/pl/warsztatyMSC

Dokumenty w języku polskim

Wychodząc na przeciw potrzebom polskich firm po raz pierwszy Standard Łańcucha Dostaw MSC w wersji podstawowej został przetłumaczony na język polski. Dokument jest dostępny na stronie: http://bit.ly/Standard-Lancucha-Dostaw-MSC-v-5-0

MSC przygotowało także w języku polskim specjalny przewodnik opisujący zmiany, jakie wprowadza najnowsza aktualizacja Standardu Łańcucha Dostaw MSC: http://bit.ly/zmiany-w-standardzie-lancucha-dostaw-MSC-2019

W przypadku jakichkolwiek dodatkowych pytań MSC zaprasza do kontaktu z biurem w Polsce: polska@msc.org

Autor: MSC

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 02.05.2019

    Tuńczyk? Tak – ale tylko z niebieskim znakiem MSC

    Od steków po sushi i kanapki, tuńczyk jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb na świecie. Tuńczyki poławiane były jeszcze w czasach średniowiecznych. Uważane były – i nadal są – za „królów mórz i oceanów”. Niestety popyt na te ryby spowodował przetrzebienie ich stad. 2 maja w Światowy Dzień Tuńczyka organizacja pozarządowa MSC zachęca do wspierania zrównoważonych połowów tuńczyka poprzez wybór certyfikowanych produktów.

    Czytaj więcej
  • 25.04.2019

    Aktualizacja Standardu Łańcucha Dostaw MSC

    W dniu 28 marca 2019 r. MSC (Marine Stewardship Council) ogłosiło nowe wymogi dla dostawców oraz przetwórców ryb i owoców morza. Najważniejsze zmiany dotyczą wprowadzenia niezależnych audytów dotyczących kwestii pracowniczych w firmach w łańcuchu dostaw, jeśli istnieje ryzyko, że stosują one praktyki pracy przymusowej albo pracy dzieci.

    Czytaj więcej
  • 25.03.2019

    Czy ta rybka to fałszywka? Nie, jeżeli jest certyfikowana!

    Czy konsumenci jedzą to, co myślą, że jedzą? Oszustwa związane z nieprawidłowo oznakowanymi rybami i owocami morza to duży problem. Szacuje się, że 30% spożywanych na całym świecie ryb i owoców morza jest błędnie oznakowanych. Najnowsze badania pokazują, że w przypadku produktów z certyfikatem MSC jest to mniej niż 1%.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.