Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Co się stanie, jeśli zabraknie ryb? Ochrona dzikich mórz i oceanów to obowiązek każdego z nas!

Kategoria: Biznes

Z roku na rok coraz więcej światowych zasobów ryb jest przełowionych: problem ten dotyczy już ponad 33% stad ryb, a odsetek ten jest ponad trzy razy wyższy niż jeszcze w połowie lat 70-tych. Czy to możliwe, aby w ciągu kolejnych kilkudziesięciu lat mogło zabraknąć ryb? Jest to najgorszy scenariusz, ale powinien służyć jako sygnał alarmowy dla nas wszystkich. W związku z obchodzonym 8 czerwca Światowym Dniem Oceanów organizacja pozarządowa MSC przypomina, że to od naszych dzisiejszych wyborów zależy przyszłość zarówno planety jak i milionów ludzi, których życie zależy od mórz i oceanów.

Globalne przełowienie to, obok zanieczyszczenia plastikiem, jeden z największych problemów z jakimi borykają się oceany świata. Jeśli nie zaczniemy korzystać z zasobów mórz i oceanów w sposób odpowiedzialny, to za kilkadziesiąt lat ryb może zabraknąć. Utrata ryb, stanowiących źródło pracy i pożywienia, spowodowałaby katastrofę na całym świecie. Puste morza to puste brzuchy i puste kieszenie! Ryby stanowią ważne źródło białka dla ponad 3 miliardów ludzi[1]. Szacuje się, że byt co dziesiątej osoby na świecie zależy od zasobów mórz i oceanów[2], a w rybołówstwie i akwakulturze zatrudnienie znajduje blisko 60 milionów kobiet i mężczyzn[3]. Kolejne miliony pracują w przetwórstwie i handlu. Praca tych ludzi może zniknąć z dnia na dzień, a pustoszenie oceanów zagraża przybrzeżnym rybackim społecznościom, turystyce i gospodarce w wielu regionach na świecie.

Musimy zmniejszyć presję, jaką kładziemy na morza i oceany, postawić na zrównoważone połowy, które w mniejszy stopniu wpływają na ekosystemy morskie oraz pozostawiają więcej ryb w morzach i oceanach – mówi Anna Dębicka, Dyrektor Programu MSC w Polsce i Europie Centralnej. – Dziś to już nasz, konsumentów, obowiązek. Dzięki certyfikatowi MSC, możemy z łatwością dokonywać odpowiedzialnych decyzji przy zakupie dzikich ryb i owoców morza. W ten sposób nie tylko dokonujemy świadomego, dobrego dla mórz i oceanów wyboru, ale także wspieramy rybaków, którzy poławiają w sposób odpowiedzialny oraz całą branże rybną, która wykonała pracę w celu uzyskania certyfikacji – dodaje Dębicka.

Więcej informacji na temat Światowego Dnia Oceanów oraz działań MSC w Polsce można znaleźć na stronie: www.msc.org/pl/swiatowy-dzien-oceanow oraz na profilu Facebook @MSCPolska.

DODATKOWE INFORMACJE

Dlaczego musimy chronić oceany i ich zasoby?

  • Jeśli zabraknie ryb, setki milionów ludzi stracą pracę

Globalny ocean to 7. największa gospodarka świata. Dla blisko 60 mln kobiet i mężczyzn praca w rybołówstwie i akwakulturze stanowi podstawowe źródło dochodu i utrzymania rodziny. Kolejne miliony pracują w przetwórstwie i handlu. Praca tych ludzi może jednak zniknąć z dnia na dzień, jeśli będziemy nadmiernie eksploatować zasoby mórz i oceanów. Przykładów takich sytuacji nie trzeba daleko szukać. W 1992 roku w wyniku wieloletnich intensywnych połowów zabrakło dorsza w kanadyjskiej Nowej Fundlandii. W rezultacie pracę straciło blisko 40 tysięcy osób.

  • Jeśli zabraknie ryb, stracimy ważne źródło pokarmu

Ryby stanowią ważne źródło białka dla ponad 3 miliardów ludzi na całym świecie. Nie mówimy tylko o restauracjach, barach sushi i targach rybnych w Nowym Jorku, Paryżu, Londynie czy Tokio. Bardzo często ryby i owoce morza to główne pożywienie dla mieszkańców państw rozwijających się oraz dla przybrzeżnych społeczności. Utrata ryb jako źródła pożywienia oznaczałaby wzrost ubóstwa, niedożywienia i głodu.

  • Jeśli zabraknie ryb, życie w morzach i oceanach przestanie istnieć

Każdy element ekosystemu mórz i oceanów jest od siebie zależny. Ryby są niezbędnym elementem całego życia morskiego, a ich przetrwanie jest kluczowe dla przetrwania wszystkich zwierząt morskich, włączając w to foki, morświny czy pingwiny. Jeśli zabraknie ryb łańcuch zależności w morzach i oceanach zostanie przerwany, przez co harmonia funkcjonowania tego środowiska oraz całe życie morskie będą poważnie zagrożone.

Światowy Dzień Oceanów obchodzony 8 czerwca na całym świecie, ma nam przypominać, że wszyscy jesteśmy zależni od oceanów, bez względu na to, gdzie mieszkamy, dlatego też wszyscy powinniśmy czuć się odpowiedzialni za ich stan. Stanowi to okazję do podejmowania działań mających na celu ochronę dzikich zwierząt i zagrożonych siedlisk w morzach i oceanach. Światowy Dzień Oceanów został ustanowiony przez Rząd Kanady w 1992 r., oficjalnie przez ONZ został uznany w 2009 r. Odbywa się co roku, zawsze 8 czerwca.

MSC jest międzynarodową̨ organizacją pozarządową̨, która powstała 20 lat temu, aby zachować́ dziką naturę̨ oceanów. MSC walczy z problemem nieodpowiedzialnego rybołówstwa, mającego destrukcyjny wpływ na środowisko naturalne. MSC dba, żeby oceany pozostały zdrowe i tętniące życiem, po to, aby kolejne pokolenia również̇ mogły cieszyć́ się̨ bogactwem ryb i owoców morza. Wizją MSC są̨ tętniące życiem morza i oceany oraz stabilne zasoby ryb i owoców morza zachowane dla obecnych i przyszłych pokoleń́. Misją MSC jest wykorzystanie niebieskiego certyfikatu MSC i programu certyfikacji MSC, aby przyczynić́ się̨ do utrzymania mórz i oceanów świata w dobrej, stabilnej kondycji.

Ryby ze zrównoważonych połowów. Obecnie już ponad 380 rybołówstw z ponad 35 krajów świata posiada certyfikat MSC – oznacza to blisko 15% światowych połów dzikich ryb i owoców morza. To 4 razy więcej niż jeszcze 10 lat temu! Ponad 100 kolejnych przechodzi obecnie proces certyfikacji. Dzięki temu na całym świecie dostępnych jest już ponad 36 000 produktów rybnych i owoców morza oznaczonych niebieskim certyfikatem MSC, a blisko 900 dostępnych jest na polskim rynku.

Żródła:

[1] Raport FAO „The State of World Fisheries and Aquaculture 2018”, str. 80: http://www.fao.org/3/i9540en/I9540EN.pdf

[2] Raport FAO „The State of World Fisheries and Aquaculture 2014”, str. 6: http://www.fao.org/3/a-i3720e.pdf

[3] Raport FAO „The State of World Fisheries and Aquaculture 2018”, str. 5: http://www.fao.org/3/i9540en/I9540EN.pdf

Autor:MSC
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 04.06.2019

    UE przegłosowała całkowity zakaz wykorzystania produktów plastikowych jednorazowego użytku od 2021 roku

    Każdego roku około 8 milionów ton tworzyw sztucznych trafia do naszych oceanów - oznacza to, że co minutę do naszych zasobów wodnych wyładowywana jest jedna śmieciarka wypełniona tworzymai sztucznymi. Co najmniej 80 procent śmieci znajdujących się w oceanach to tworzywa sztuczne - ilość ta ma zostać zmniejszona w ciągu najbliższych kilku lat dzięki przegłosowaniu...

    Czytaj więcej
  • 02.05.2019

    Tuńczyk? Tak – ale tylko z niebieskim znakiem MSC

    Od steków po sushi i kanapki, tuńczyk jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb na świecie. Tuńczyki poławiane były jeszcze w czasach średniowiecznych. Uważane były – i nadal są – za „królów mórz i oceanów”. Niestety popyt na te ryby spowodował przetrzebienie ich stad. 2 maja w Światowy Dzień Tuńczyka organizacja pozarządowa MSC zachęca do wspierania zrównoważonych połowów tuńczyka poprzez wybór certyfikowanych produktów.

    Czytaj więcej
  • 25.04.2019

    Aktualizacja Standardu Łańcucha Dostaw MSC

    W dniu 28 marca 2019 r. MSC (Marine Stewardship Council) ogłosiło nowe wymogi dla dostawców oraz przetwórców ryb i owoców morza. Najważniejsze zmiany dotyczą wprowadzenia niezależnych audytów dotyczących kwestii pracowniczych w firmach w łańcuchu dostaw, jeśli istnieje ryzyko, że stosują one praktyki pracy przymusowej albo pracy dzieci.

    Czytaj więcej
  • 25.03.2019

    Czy ta rybka to fałszywka? Nie, jeżeli jest certyfikowana!

    Czy konsumenci jedzą to, co myślą, że jedzą? Oszustwa związane z nieprawidłowo oznakowanymi rybami i owocami morza to duży problem. Szacuje się, że 30% spożywanych na całym świecie ryb i owoców morza jest błędnie oznakowanych. Najnowsze badania pokazują, że w przypadku produktów z certyfikatem MSC jest to mniej niż 1%.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.