Ocet buforowany - nowy dodatek do żywności
Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
12.10.2023
Podstawa prawna
Nowelizacja wykazu dodatków do żywności nastąpiła na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2023/2086 z dnia 28 września 2023 r. zmieniającego załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania octu buforowanego jako środka konserwującego i regulatora kwasowości.
Istota regulacji
Ocet buforowany został włączony do unijnego wykazu dodatków do żywności (z wyjątkiem barwników i substancji słodzących) w odniesieniu do których nie ma potrzeby ustalania liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia i których stosowanie jest dozwolone w wielu rodzajach żywności zgodnie z zasadą quantum satis. Zgodnie z legalną definicją, ocet buforowany jest produktem płynnym lub suszonym przygotowanym przez dodanie środków buforujących do octu. Stosowanymi środkami buforującymi są wodorotlenki sodu/potasu (E 524 – E 525) oraz węglany sodu/potasu (E 500 – E 501). Ocet jest zgodny z normą europejską EN 13188:2000 i jest uzyskiwany wyłącznie ze źródła pochodzenia rolniczego (z wyjątkiem drewna/celulozy) w drodze podwójnej fermentacji, alkoholowej i kwaśnej. Podstawowymi składnikami octu buforowanego są kwas octowy i jego sole.
Przykłady zastosowania
Ocet buforowany może być stosowany jako alternatywa dla innych dozwolonych środków konserwujących lub regulatorów kwasowości, w szczególności dla kwasu octowego i jego soli. Zgodnie z motywem 7 rozporządzenia 2023/2086 „buforowanie zwiększa pH i umożliwia stosowanie octu jako środka konserwującego lub regulatora kwasowości w wielu kategoriach żywności bez wpływu na jakość żywności.”. Szczegółową specyfikację tego dodatku prezentuje poniższa tabela.
„E 267 OCET BUFOROWANY
|
Nazwy synonimowe
|
Ocet buforowany (w postaci płynnej); ocet buforowany (w proszku)
|
Definicja
|
Ocet buforowany jest produktem płynnym lub suszonym przygotowanym przez dodanie środków buforujących do octu. Stosowanymi środkami buforującymi są wodorotlenki sodu/potasu (E 524 – E 525) oraz węglany sodu/potasu (E 500 – E 501). Ocet jest zgodny z normą europejską EN 13188:2000 i jest uzyskiwany wyłącznie ze źródła pochodzenia rolniczego (z wyjątkiem drewna/celulozy) w drodze podwójnej fermentacji, alkoholowej i kwaśnej. Podstawowymi składnikami octu buforowanego są kwas octowy i jego sole.
|
Oznaczenie zawartości
|
W postaci płynnej: 15–40 % (m/m) równoważnika kwasu octowego
|
W proszku: 55–75 % (m/m) równoważnika kwasu octowego
|
2–20 % (m/m) wolnego kwasu octowego
|
Opis
|
W postaci płynnej: lepka ciecz bezbarwna do brązowej
|
W proszku: krystaliczny proszek o barwie białej do kremowobiałej
|
Identyfikacja
|
W postaci płynnej: pH 4,75–7,5
|
W proszku: 4,75–6,75 (10 % roztwór wodny)
|
Czystość
|
Kationy
|
W postaci płynnej: nie więcej niż 10 % sodu i 30 % potasu
|
W proszku: nie więcej niż 30 % sodu i 40 % potasu
|
Zawartość wody
|
W proszku: nie więcej niż 18 % (metoda Karla Fischera)
|
Etanol
|
nie więcej niż 0,5 % m/m
|
Arsen
|
nie więcej niż 0,05 mg/kg
|
Ołów
|
nie więcej niż 0,05 mg/kg
|
Kadm
|
nie więcej niż 0,05 mg/kg
|
Rtęć
|
nie więcej niż 0,05 mg/kg”
|
Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2023.241.01.0073.01.POL&toc=OJ:L:2023:241:TOC
Wybierz obszar:
Dodatki i składniki
Prawo żywnościowe
Autor: Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Przeczytaj także
-
13.10.2023
Parlament Europejski wraz z Radą wypracował wstępne porozumienie w zakresie zmian dotyczących ekologicznych karm dla zwierząt domowych. Głosowanie nad zmianą ma odbyć się jeszcze we wrześniu 2023 r.
Czytaj więcej
-
09.10.2023
Ustalenia dotyczą wdrażania i stosowania przepisów rozporządzenia nr 1924/2006. Choć jego uchwalenie poskutkowało wieloma pozytywnymi zmianami, to jednak nadal wiele kwestii wymaga dalszego rozwoju i ulepszenia
Czytaj więcej
-
03.10.2023
Uchwalono nowelizację, która wprowadza przepisy dotyczące m.in. zasady działania systemu kaucyjnego w gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz ustalania wysokości opłaty produktowej
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki: