Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Aktualizacja wymogów dla ekologicznej karmy dla zwierząt domowych - planowane zmiany

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Parlament Europejski wraz z Radą wypracował wstępne porozumienie w zakresie zmian dotyczących ekologicznych karm dla zwierząt domowych. Dotychczas, z uwagi na brak konkretnych przepisów doprecyzowujących jaki odsetek składników ekologicznych powinna zawierać karma, aby mogła być uznana za ekologiczną, uznawano, iż powinna ona składać się ona w 100% ze składników pochodzenia ekologicznego - bez wyjątków w odniesieniu do karmy dla zwierząt domowych i bez możliwości stosowania przepisów krajowych. W efekcie, przepisy dotyczące karmy dla zwierząt były bardziej restrykcyjne niż ma to miejsce w przypadku żywności, która musi zawierać co najmniej 95% składników pochodzenia ekologicznego. 

Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu: 

https://foodfakty.pl/ekologiczna-karma-dla-zwierzat-domowych-najnowsze-uzgodnienia 

Treść porozumienia 

W porozumieniu zawarto szereg istotnych kwestii, które powinny zostać uregulowane na gruncie prawnym. Wśród kluczowych rozwiązań należy wskazać m.in.:

-znakowanie karmy logo produkcji ekologicznej w sytuacji, gdy w jej skład wchodzi co najmniej 95% składników pochodzenia ekologicznego;

-karma, której składniki pochodzą z polowań lub połowów będzie również mogła być oznaczana jako ekologiczna, pod warunkiem że wszystkie zawarte w niej składniki rolne są ekologiczne;

-ekologiczna karma dla zwierząt domowych oznakowana zgodnie z przepisami krajowymi lub normami prywatnymi między 1 stycznia 2022 r., a dniem w życie nowego rozporządzenia będzie mogła być sprzedawana do wyczerpania zapasów;

-okres przejściowy dla producentów karmy dla zwierząt domowych będzie wynosił 6 miesięcy, po upływie których będą oni zobowiązani do zamieszczania logo produkcji ekologicznej na produktach spełniających wymogi.  

Wstępne porozumienie zostało zatwierdzone kwalifikowaną większością głosów na forum Specjalnego Komitetu ds. Rolnictwa Rady w dniu 12 czerwca 2023 r., a Komisja AGRI (Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi) zatwierdziła je 28 czerwca 2023 r. Kolejnym krokiem będzie formalne przyjęcie porozumienia przez Parlament Europejski, a następnie przez Radę ds. Rolnictwa i Rybołówstwa. 

Więcej informacji znajdziesz pod adresem:

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/pl/document/EPRS_ATA(2023)751451 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Eko Prawo żywnościowe Znakowanie żywności

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.