Ogólny kontekst
Parlament Europejski wraz z Radą wypracował wstępne porozumienie w zakresie zmian dotyczących ekologicznych karm dla zwierząt domowych. Dotychczas, z uwagi na brak konkretnych przepisów doprecyzowujących jaki odsetek składników ekologicznych powinna zawierać karma, aby mogła być uznana za ekologiczną, uznawano, iż powinna ona składać się ona w 100% ze składników pochodzenia ekologicznego - bez wyjątków w odniesieniu do karmy dla zwierząt domowych i bez możliwości stosowania przepisów krajowych. W efekcie, przepisy dotyczące karmy dla zwierząt były bardziej restrykcyjne niż ma to miejsce w przypadku żywności, która musi zawierać co najmniej 95% składników pochodzenia ekologicznego.
Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu:
https://foodfakty.pl/ekologiczna-karma-dla-zwierzat-domowych-najnowsze-uzgodnienia
Treść porozumienia
W porozumieniu zawarto szereg istotnych kwestii, które powinny zostać uregulowane na gruncie prawnym. Wśród kluczowych rozwiązań należy wskazać m.in.:
-znakowanie karmy logo produkcji ekologicznej w sytuacji, gdy w jej skład wchodzi co najmniej 95% składników pochodzenia ekologicznego;
-karma, której składniki pochodzą z polowań lub połowów będzie również mogła być oznaczana jako ekologiczna, pod warunkiem że wszystkie zawarte w niej składniki rolne są ekologiczne;
-ekologiczna karma dla zwierząt domowych oznakowana zgodnie z przepisami krajowymi lub normami prywatnymi między 1 stycznia 2022 r., a dniem w życie nowego rozporządzenia będzie mogła być sprzedawana do wyczerpania zapasów;
-okres przejściowy dla producentów karmy dla zwierząt domowych będzie wynosił 6 miesięcy, po upływie których będą oni zobowiązani do zamieszczania logo produkcji ekologicznej na produktach spełniających wymogi.
Wstępne porozumienie zostało zatwierdzone kwalifikowaną większością głosów na forum Specjalnego Komitetu ds. Rolnictwa Rady w dniu 12 czerwca 2023 r., a Komisja AGRI (Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi) zatwierdziła je 28 czerwca 2023 r. Kolejnym krokiem będzie formalne przyjęcie porozumienia przez Parlament Europejski, a następnie przez Radę ds. Rolnictwa i Rybołówstwa.
Więcej informacji znajdziesz pod adresem:
https://www.europarl.europa.eu/thinktank/pl/document/EPRS_ATA(2023)751451
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/