Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ekologiczna karma dla zwierząt domowych - najnowsze uzgodnienia

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Treść uzgodnień 

Rada wraz z Parlamentem Europejskim dokonała ustaleń w przedmiocie regulacji dotyczących ekologicznej karmy dla zwierząt domowy. Zgodnie z ich treścią, karma dla zwierząt domowych będzie mogła być etykietowana jako ekologiczna oraz z wykorzystaniem logo ekoliścia w sytuacji, gdy 95% jej składników rolnych będzie pochodzenia ekologicznego, czyli tak jak ma to miejsce w przypadku wymogów stawianych żywności ekologicznej. Proponowana zmiana przepisów ma przyczynić się do wzrostu produkcji karmy ekologicznej oraz ułatwić konsumentom nabywanie produktów tego rodzaju. Rezygnacja z wymogu w 100% ekologicznego składu jest konieczna również ze względu na niedobór pewnych składników karm w jakości ekologicznej, który  dotychczas wykluczał możliwość znakowania produktu jako ekologicznego, co negatywnie wpływało na rynek i utrudniało jego rozwój. Rozwój branży karm ekologicznych dla zwierząt domowych ma stanowić element strategii zrównoważonego rozwoju wyrażonego w planie „Od pola do stołu”, a także zapewnić zwierzętom domowym dostęp do karmy wysokiej jakości. 

Istota problemu

Zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami wyrażonymi w rozporządzeniu 2018/848 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych, karma (pasza) dla zwierząt może być uznana za ekologiczną jedynie w sytuacji, gdy 100% jej składników jest pochodzenia ekologicznego. Tak surowe wymogi w znaczący sposób utrudniają producentom karmy wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych. Ponadto, wymogi stawiane paszom są surowsze niż ma to miejsce w przypadku żywności, gdzie produkt musi składać się w 95% ze składników pochodzenia ekologicznego, aby mógł być znakowany jako ekologiczny. W związku z tym konieczne będzie znowelizowanie przepisów, do czego przyczynić mają się powyższe uzgodnienia Rady i Parlamentu. 

Komunikat prasowy Rady UE dostępny jest pod adresem:

https://www.consilium.europa.eu/pl/press/press-releases/2023/06/06/organic-pet-food-council-and-parliament-agree-on-new-labelling-rules/ 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Certyfikacja Eko Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.